Riebalai - draugai ar priešai

Mitybos specialistų patarimai dažnai priverčia balansuoti ant siauros ribos: riebalų negali būti per daug, nes jie kenkia širdžiai, kraujagyslėms ir figūrai. Tačiau jų negali būti ir per mažai, nes tuomet organizmui pritrūks energijos ir vitaminų. Kaip rasti aukso vidurį, pataria žymiausi pasaulio mitybos specialistai, kurie liepos pabaigoje buvo susirinkę į XIII tarptautinį dietologų kongresą Edinburge, Škotijoje.
 

Būtina augalinių riebalų persvara


Sveika mityba reikalauja, kad iš riebalų per parą turime gauti ne daugiau nei 30-33 proc. energijos (Lietuvos gyventojai iš riebalų gauna daugiau nei 40 proc. energijos). Be to, patariama riebalų ne tik mažiau valgyti, bet ir rinktis pagal rūšį. Dažniau reikia rinktis augalinės kilmės, rečiau - gyvulinės kilmės riebalus.
Organizmui reikalingi ir gyvuliniai, ir augaliniai riebalai. Jų santykis turėtų būti toks: augaliniai riebalai sudaro 2/3, o gyvuliniai - 1/3 visos suvartojamų riebalų normos.

 

“Sotieji” riebalai turi nusileisti “nesotiesiems”


Kodėl vienos rūšies riebalus valgyti sveikiau nei kitus? Todėl, kad skiriasi gyvulinių ir augalinių riebalų sudėtis, o kartu - ir jų poveikis organizmui.
Riebalų sudėtyje yra trijų rūšių riebiųjų rūgščių: sočiosios, mononesočiosios ir polinesočiosios riebiosios rūgštys. Būtent jų santykis ir yra lemiamas, kai renkamės, kokius riebalus valgyti.
Gyvulinės kilmės riebalai turi daug sočiųjų riebiųjų rūgščių. Jos didina cholesterolio kiekį kraujo serume, todėl skatina aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio atsiradimą. Amerikos vėžio instituto tyrimų duomenimis, sočiosios riebiosios rūgštys gali tapti plaučių, žarnyno, išeinamosios angos, krūtų ir prostatos vėžio priežastimi.
Augalinės kilmės riebalai turi daug polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebiųjų rūgščių. Jos padeda organizmui išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
 

Išimtis - tik žuvų taukai


Dietologai daro išimtį tik vienos rūšies gyvulinės kilmės riebalams - žuvų taukams. Jų valgyti pataria netgi kuo dažniau dėl juose esančių unikalių polinesočiųjų rūgščių, vadinamų Omega-3 rūgštimis.
Omega-3 riebiosios rūgštys padeda organizmui kautis su širdies ir kraujagyslių ligomis, krūties, prostatos ir žarnyno vėžiu. Daug Omega-3 riebiųjų rūgščių turi jūros žuvys, pavyzdžiui, skumbrės, silkės, lašišos, menkės.
Žuvies mėgėjus dietologai perspėja tik dėl vieno - jūros gėrybių taršos toksiškomis medžiagomis. Australijos mokslininkai, nagrinėję įvairius apsinuodijimo žuvimis atvejus, pastebėjo, kad jūros žuvys, mintančios dumbliais, dažnai sukaupia daug toksinių medžiagų, kurios į dumblius patenka iš užteršto vandens.


 

Aliejus neturi konkurentų, tačiau jis privalo būti šviežias


Lietuvos respublikinio mitybos centro duomenims, daugelis šeimininkių kepimui nebevartoja taukų - į keptuvę jos pila aliejaus (nors vyrai vis dar labai mėgsta lašinius).
Aliejus iš tikrųjų neturi konkurentų, ypač alyvų aliejus, nes jis padeda sumažinti koronarinės širdies ligos riziką. Mononesočiosios riebiosios rūgštys, kurių ypač daug yra alyvų aliejuje, didina kraujyje “gerojo” cholesterolio (didelio tankio lipoproteinų) kiekį ir mažina “blogojo” cholesterolio (mažo tankio lipoproteinų) kiekį kraujo serume.
Tačiau nuolat valgant keptą ar skrudintą aliejuje maistą padidėja kepenų vėžio rizika. Tai patvirtino Turkijos mokslininkai, tyrę aliejaus, kuris kepimui buvo vartotas pakartotinai, poveikį kepenims.
Tyrimo metu dešimt laboratorinių pelių gavo šviežio saulėgrąžų aliejaus, kitos dešimt - pakartotinai vartoto kepimui. Gyvūnai gerai augo, bet jų kepenų tyrimas parodė, kad nuo pakartotinai kepimui vartoto aliejaus atsirado kepenų ląstelių pokyčių, kurie gali būti kepenų vėžio pradžia.
 

Sviestas ir margarinas: pliusai ir minusai


Paėmus duonos riekę, daugumai net sveikos gyvensenos šalininkų gali iškilti dilema: ką sveikiau ant jos tepti - sviestą ar margariną?
Sviestas yra skanesnis už margariną. Paprastai žmonės laikosi būtent tokios nuomonės. Galima dar labiau papildyti sviesto privalumų sąrašą: jis turi tokių komponentų, kurie neskatina nutukimo ir stabdo vėžio atsiradimą; svieste yra nedaug transriebiųjų rūgščių, kurios gali padaryti žalą organizmui.
Tačiau sviestas turi ir minusų. Mitybos specialistai primena, kad sviestas turi cholesterolio, be to, jame yra daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje, o polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį, jame yra pernelyg mažai. Be to, sviestas yra labai kaloringas - 100 g sviesto turi 717 kilokalorijų. Taip yra todėl, kad sviestas - riebus produktas (100 g sviesto yra 81,11 g riebalų). Ir nors svieste esanti linolino rūgštis saugo nuo vėžio, manoma, kad jos kiekio nepakanka, kad būtų užkirstas kelias vėžiui atsirasti.
Margarine riebalų yra kur kas mažiau nei svieste - 100 g margarino turi apie 60 ar net mažiau gramų riebalų. Be to, margariną daug lengviau užtepti ant duonos, todėl jo suvartojama tris kartus mažiau nei sviesto. Margarinas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, nes turi mažiau sočiųjų riebiųjų rūgščių; jame yra daugiau mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Margarine, pagamintame tik iš augalinės kilmės riebalų, cholesterolio iš viso nėra.
 

Transriebiosios rūgštys - praeities siaubas


Didžiausią rūpestį kelia margarine esančios transriebiosios rūgštys, kurių atsiranda skystiems augaliniams aliejams gamybos metu suteikiant kietesnę formą. Kuo maiste daugiau transriebiųjų rūgščių, tuo mažiau kraujyje “gerojo” ir tuo daugiau “blogojo” cholesterolio. Šios rūgštys dar labiau nei sočiosios riebiosios rūgštys skatina aterosklerozinius kraujagyslių pokyčius.
Transriebiųjų rūgščių problema jau sprendžiama - margarinų gamintojai keičia skystų aliejų perdirbimo būdą - vietoj hidrogenizacijos naudojamas interesterifikacijos būdas. Tai padeda išvengti didelio transriebiųjų rūgščių kiekio.
Olandijoje atliktas tyrimas parodė, kad šios šalies gyventojai nuo 1986 iki 1996 metų su maistu gavo 40 proc. mažiau transriebiųjų rūgščių, nes gamintojai jiems pasiūlė margarinus su mažesniu šių rūgščių kiekiu.
Naujausios kartos margarinai, kuriais Lietuvoje kol kas dar neprekiaujama, yra papildyti ypač naudingomis medžiagomis - augalų steroliais ir stanoliais. Šios augalinės medžiagos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

mindaguas
2013-12-17 10:23
Vienu zodziu reikia valgyti viska tik protingomis porcijomis ir viskas bus ok
RA
2012-09-06 21:28
beveik vien melas, tegu šitos rašliavos autoriai paskaito unimed.lt ir pasidomi plačiau. Pradėjus vartoti grūdines kultūras, prieš 10 000 metų žmonių sveikata ženkliai suprastėjo, sumažėjo kaulų tankis ir tai įrodyta, mums reikia valgyt silpnai apdorotą mėsą, riebalus gyvulinius, nuo jų jokie cholesteroliai nesidaro, čia farmacijos mafijos mitas žmonėms klaidint ir sargdint, toliau šakniavaisius(tik ne bulves, o bekrakmoles) žalias daržoves ir kuo daugiau laukinių pievų nevirtų žolių(archeologai nustatė, kad protėviai kasdien iki 100 žolių rūšių suvalgydavo kasdien :)), vaisių privengt, nes ten cukrus, nuo kurio silpnėja sveikata, dėja farmacijos kompanijos užsako "tyrimus", papirkti arba įbauginti dėl karjeros mokslininkai padaro kokius reikia ir tuos tyrimus sudeda į medicinos vadovėlius, beje amerikoje medicinos vadovėlių leidybą ir medicininius tyrimus praktiškai galutinai perėmė farmacijos korporacijos, o medikai skaito ir šventai tiki..., pagal tą tikėjimą ir žmones "gydo"..., atitinkami ir "gydymo" rezultatai...
Tommix
2011-04-03 01:52
Visiska nesamone. SIulau rasytojams tokiems dometis mokslu ir FAKTAIS, o ne gamintoju nupirktais "tyrimais". Sotieji riebalai yra svarbus, o ne nesotieji. Ka domina tikri faktai, o ne paistalai -galit paksaityt cia: http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml Straipsnio autorius endokrinologas. Ne kazkoks neismanelis sedintis prie intiko.

Musu proteviai valge TIK sociuosius riebalus, nesociuju jie nemokejo prisipausti, kaip dabar mes, naudodami visokius nuodus. Tyrimais irodyta, kad sotieji riebalai saugo smegenys, kad butent sotieji riebalai padeda odai nesenti, sotieji riebalai saugo zmogu. Seniau buvo bandoma nutukinti kiaules seriant kokosu alieju (prkatiskai sudarytas tik is sociuju riebalu) - kiaules suliesejo! Mirtingumas taipogi-kuo duagiau nesociuju riebalu-tuo nesveikesnis.
Nustoit propaguoti ta mela, duagiau domekites tikrove, o ne suinteresuotu slaiu zusakytais tyrimais.
REGINA
2008-11-29 10:47
va,butent pas mus dar tokiais neprekiauja o prekyboje margarinas-viena sintetika. ...

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai