Jogurtas - skanu ir sveika

Dar prieš keletą metų jogurtas mums atrodė neįprastas maistas, o juk įvairiose pasaulio šalyse jis gaminamas ir valgomas, - sunku tuo patikėti, - jau 4 tūkstančius metų. Europoje jogurtas pasirodė XVI amžiuje, o sparčiai pradėjo plisti XX amžiaus pradžioje, kai Nobelio premijos laureatas Ilja Mečnikovas įrodė ryšį tarp jogurto ir ilgaamžiškumo. Nepaisant to, kad senovės išminčiai jogurtą laikė vienu iš vertingiausių produktų, šiuolaikiniam žmogui dar kartą tenka įsitikinti jogurto nauda.
 

Jogurto gamyba


Pasak legendos, senovės Mesopotamijos žmonės laikė daug ožkų ir avių. Jų pieną supylę į moliūgus, palikdavo šiltoje vietoje. Šis pienas šilumoje surūgdavo. Vienas drąsus žmogus jo paragavo ir nusprendė, kad tai visai neblogas maistas. Šiais laikais gaminant jogurtą į pieną papildomai pridedama specialių bakterijų ir paliekama. Šios bakterijos gamina fermentą - laktozę. Laktozė paverčiama pieno rūgštimi, kuri sutraukia pieną ir suteikia jam rūgštų skonį.

 

Jogurtas - vaistų lentynėlėje?


Jogurtas yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis, taip pat jame nemažai yra B grupės vitaminų. Jogurtas pamaitina, numalšina troškulį ir suteikia energijos.
Visų pirma jogurtą turėtų pasirinkti tie žmonės, kurių organizmas sunkiai pasisavina pieno cukrų - laktozę, nes jie neturi jam skaidyti reikalingo fermento. Paprastas pienas šiems žmonėms gali pūsti vidurius, skaudėti skrandį, jie gali viduriuoti, tačiau jogurtas nesukelia jokių nemalonių poveikių.


Kai kurie tyrimai parodė, kad jogurtas gali stabdyti viduriavimą, sumažinti kraujospūdį, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugoti nuo kai kurių vėžio rūšių. Kiti tyrimai skelbia apie teigiamą jogurto įtaką imuninei sistemai ir su tuo susijusį organizmo atsparumą virusams. Tačiau teigiamo jogurto poveikio galima tikėtis valgant jį ilgą laiką.
Daugelis gydytojų rekomenduoja valgyti jogurtą pacientams po gydymo antibiotikais - tai padeda sugrąžinti naudingų bakterijų pusiausvyrą žarnyne.
 

Jogurtas virtuvėje


Vieną jogurtą tinka valgyti pusryčiams, priešpiečiams ir įvairių užkandžių metu. Jį taip pat galima vartoti gaminant padažus, užpilus ir desertus (su varške, dribsniais, daržovėmis ar vaisiais).
 

Retas receptas gurmanams


Taratoras (jogurto ir agurko šiupinys)
Taratroras yra tradicinis bulgarų patiekalas, kuris gaminamas pagal graikų ir indų maisto gaminimo tradicijas. Jam pagaminti reikia:
2 vidutinio dydžio agurkų, jūros druskos, 300 g jogurto be priedų, vienos susmulkintos česnako skiltelės, 2 arbatiniai šaukštelių susmulkintų krapų, druskos, citrinos sulčių ir pipirų (pagal skonį).
Agurkus nulupkite, perpjaukite per pusę ir mažu šaukšteliu išimkite sėklas. Po to juos plonai supjaustykite ir įdėkite į dubenėlį. Gausiai pabarstykite jūros druska, gerai išmaišykite ir 2-3 valandas palaikykite šaldytuve (druska sumažins agurkų kartumą ir juos suminkštins). Tuo tarpu paruoškite jogurto padažą: sumaišykite jogurtą, česnaką, krapus ir citrinos sultis. Išėmę iš šaldytuvo agurkus, nuplaukite juos šaltu vandeniu, išspauskite vandens likučius ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet sumaišykite juos su jogurto padažu ir pagal skonį įberkite druskos bei pipirų. Skanaus!

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Vytautas
2014-07-16 16:03
Jogurtai geriausi natūralūs su gyvomis bakterijomis. Geriausias variantas nusipirkti ūkininkų parduodamo natūralaus šviežio pieno ir jogurtinių bakterijų (raugo). Namie pasigamintas jogurtas neprilygs nei vienam parduotuvėje savo turimų gyvųjų gerųjų bakterijų kiekiu ir jų teikiama nauda. Bakterijų galima nusipirkti internetu www.raugai.lt (super)
Rasa
2010-05-04 16:51
na jogurtai gal ir skanu, bet nemanau kad parduotuviniai jogurtai turi naudingu savybiu,valgau ir as juo :), bet papildomai visuomet vartoju ir kapsuliniu probiotiku, labai geras erceflora duo probiotikas, na tuomet tikrai jauciu kaip zarnyno veikla susitvarko,plius virskinimas nestreikuoja.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai