Medus - žmogaus sveikatai

Daugelis žino, kad susirgus kvėpavimo takų ligomis, labai naudinga pačiulpti medaus arba gerti karšto pieno su medumi. Tačiau ne visi žino, kad medų naudinga vartoti sergant stenokardija, ateroskleroze, hipertonija, virškinamojo trakto bei daugeliu kitų ligų. Medus ypač naudingas įvairių ligų profilaktikai bei bendram žmogaus organizmo stiprinimui. Išsivysčiusiose Vakarų šalyse medaus suvartojama dešimt kartų daugiau nei Lietuvoje. Mes, taupydami pinigus, nenorime pirkti medaus, tačiau daug daugiau prarandame vėliau pirkdami brangių vaistų ir mokėdami už gydymo paslaugas. Medus yra puikus būtinų žmogaus organizmui angliavandenių šaltinis, be to, valgydami medų, mažiau vartojame “baltojo priešo” - cukraus.
 

Medaus rūšių yra įvairių…


Vienas populiariausių ir mėgstamiausių bičių produktų yra liepų medus. Jis yra gelsvos arba gelsvai žalsvos spalvos, stipraus kvapo ir labiausiai vertinamas gydant peršalimo ligas. Ne mažiau veiksmingai malšina gerklės skausmą ir vertingas peršalus yra aviečių medus. Jo bitininkai Lietuvoje iškopia gana daug, nes šiuo metu vis daugiau kertant miškų, avietynai užima gana didelius plotus.
Labai specifinis yra grikių medus. Jis yra tamsiai rudos ar rusvos spalvos, aštraus skonio ir ne visiems priimtino kvapo. Bet jis labai tinka nusilpusiems ir sergantiesiems mažakraujyste žmonėms.
Labiausiai paplitęs yra pievų medus. Jis yra surinktas iš daugelio žiedų, malonaus kvapo, gelsvos ar geltonos spalvos. Tai puikus maisto produktas bei vaistas nuo nuovargio, peršalimo ir kitų ligų.
Su įtarumu ir nepasitikėjimu pirkėjai dažnai žvelgia į dobilų, o ypač - rapsų medų. Tai baltas, smulkios kristalizacijos, silpno aromato medus. Šių rūšių meduje mažiau mineralinių medžiagų, todėl toks medus rečiau vartojamas gydymo tikslams, bet maistui tinka.
Negalima nepaminėti tamsaus miško medaus. Tai ypač vertingas produktas, nes surenkamas palyginti ekologiškai švarioje aplinkoje. Šiame meduje galima rasti miško augalų nektaro, spygliuočių ir lapuočių medžių lipčiaus. Šis medus turi daugiausiai mineralinių medžiagų ir labiausiai vertinamas Vakarų šalyse.

 

Kur įsigyti kokybiško medaus?


Daugelis žmonių medų perka iš pažįstamo bitininko. Tai daug pigiau ir patikimiau. Kiti - maisto produktų parduotuvėse, tačiau čia medus pats brangiausias ir ne visada pats geriausias. Didelis medaus pasirinkimas turguje - kokio pageidausi, tokio ir gausi! Keista, bet ir žiemos metu turguje gali nusipirkti net ir šviežio, skysto medaus. Meduoliams kepti toks medus gal ir tinka, bet sveikam maistui, o ypač vaistams - tikrai ne.
Kadangi parduodama daug nekokybiško medaus, daugelis nebepasitiki bičių produktais, todėl bitininkai buriasi į draugijas ir kokybišku medumi prekiauja specializuotose parduotuves bei kioskuose.
 

Medus iš medaus tėvynės


Ne vienas atkreipė dėmesį į importinį, gražiuose indeliuose sufasuotą medų. Jis nėra brangus, tinka ne tik maistui, bet yra vertingas ir kaip vaistas. Vis populiaresnis tampa ispaniškas “El Brezal” ir “Floresta” medus. Ispanija yra laikoma medaus tėvyne, nes jos geografinė padėtis ir unikalus klimatas leidžia rinkti medaus derlių ištisus metus.
Ispaniško medaus gydomosios savybės:
• apelsinmedžio žiedų medus natūraliai malšina skausmą;
• rozmarino medus yra geras skrandžio tonikas ir stimuliuoja kepenis;
• lauko gėlių medus padeda kovoti su fiziniu ir protiniu nuovargiu;
• eukalipto medus rekomenduojamas sutrikus kvėpavimo takams, jis padeda atsikosėti ir malšina patį kosulį;
• kalnų gėlių medus žinomas šlapimą varančiu ir šlapimo traktą dezinfekuojančiu poveikiu;
• medus su ženšenio ekstraktu atnaujina žmogaus organizmą.
Ispanijoje valgomas tik skystas medus, o tos medaus rūšys, kurių fruktozės ir gliukozės santykis yra mažas, t.y. medus gali greitai susikristalizuoti, paprastai vartojamos kaip žaliava ar yra sudedamoji maisto dalis. Taigi kita “El Brezal” ir “Floresta” medaus savybė yra ta, kad eksportuojamas tik ilgai skystas išliekantis medus.
 

Ar žinote, kad:


• Didžiausią medaus dalį sudaro gliukozė (34 proc.) ir fruktozė (apie 40 proc.).
• Be šių angliavandenių, meduje yra mineralinių medžiagų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, vitaminų B1, B2, B6, C ir pantoteno rūgšties.
• Meduje nėra cholesterolio.
• Medus yra natūralus antioksidantas.
• Vienas valgomasis šaukštas medaus turi 60 kalorijų.
• Medus yra puikus natūralus saldiklis.
• Medaus nereikia pasterizuoti, nes jame labai mažai bakterijų, o pasterizuoti reikia indą, į kurį medus supilamas.
• Laikyti medų reikia vėsioje ir sausoje vietoje, bet jo nešaldyti.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Rimas
2010-11-25 11:46
Geras medus is savo bityno: www.biciumedus.ten.lt
aurelija
2008-11-01 16:16
Pries keleta metu cukru pakeiciau medumi, nuo to laiko medus tapo mano raciono dalimi, savijauta tiesiog nuostabi.
DARINKA
2006-10-27 15:02
Esu medaus verge - kiek namuose jo bebutu, pamazu ji suvartoju, nes rankos pacios tiesiasi ir ima: ar su arbata, ar ant duonos, ar su varske, tiesiog atrodo, kad maistui, kuri stai zadu valgyti, butinai reikia medaus. Kartais jauciu, kad gal per daug as jo valgau. Tai tarsi kokia priklausomybe. Bet neseniai perskaiciau, kad zmogus neturetu suvalgyti daugiau nei, rodos, 150g medaus per diena. Tai, vadinasi, kasdien jo galima gan daug suvalgyti...
Tik stai idomu - gydydamiesi ismaisome medu arbatos ar karsto pieno puodely, o kaip su gydomosiom savybem? Ar jos ”neissipliko”? Man atrodytu, kad taip. Tai turbut geriausia ciulpti medu nuo sauksto, uzgeriant?
:)
aldele
2006-10-15 10:30
As medu vartoju 3 kartus per diena jau daug metu. Geriu su zaliaja arba zoleliu arbata, ispaudus citrina ir suciulpdama medaus sauksta.Jauciuosi puikiai. Issigydziau gastrita. Pabandykit.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai