Saugi iškyla gamtoje. Kaip neapsinuodyti maistu

Šiltuoju metų laiku populiarios iškylos gamtoje su šašlykais, kepsniukais ant žarijų ir kitais skanėstais. Deja, po jų nuotaiką ne vienam sugadina sutrikusi sveikata. Nereta išgirsti, kad kažkas apsinuodijo šašlykais, suviduriavo nuo pieno produktų ar kreminių pyragaičių, atsidūrė ligoninėje „sustreikavus“ kepenims nuo riebios keptos mėsos ir pan. Kaip to išvengti?
 

Šašlykų ir kitų mėsos patiekalų apdorojimo ypatumai


Tarp poilsiaujančių itin populiarūs šašlykai. Dažniausiai jie kepami iš kiaulienos, avienos ar vištienos. Svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi (kad žūtų pavojingos bakterijos, temperatūra gabalo viduje turi būti ne žemesnė kaip 80–90° C).
Tas pat pasakytina ir apie kepamas vištas: orkaitėje ar ant iešmo jos turi būti kepamos 250° C temperatūroje ne trumpiau kaip 1–1,5 valandos (žąsys ar kalakutai – 3–4 valandas), o kepant sandariai uždengtoje keptuvėje – supjaustytos gabalais, po to dar patroškinamos. Mėsa viduje neturi būti rausva. Kotletus, karbonadus irgi reikia gerai iškepti įkaitintuose riebaluose, po to patroškinti. Antraip galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze (šių bakterijų gana dažnai aptinkama žaliuose mėsos produktuose, ypač vištienoje ir kiaulienoje).


 

Tinkamas kitų produktų pasirinkimas ir paruošimas


Pieniškas dešreles reikia virti bent 10 minučių nuo užvirimo.
Kiaušinius prieš vartojimą pamirkykite sodos tirpale 15 minučių ir kruopščiai nuplaukite po čiaupu. Valgykite tik kietai išvirtus, o kiaušinienę kepkite tik pradūrę trynius ir apversdami, kad gerai iškeptų iš abiejų pusių.
Per pieno produktus, be ką tik paminėtų ligų, neretai plinta dizenterija. Ji pavojinga tuo, kad užsikrečiama ne tik nuo infekuoto suvalgyto maisto, bet ir buitinio sąlyčio būdu. Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, turguose ar iš privačių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar bidonus, laikomą kelias valandas be šaldymo. Nešvariai melžiant, į pieną gali patekti galvijų fekalijų, o jei dar melžėjos rankos neplautos … Jei vis dėlto negalite atsispirti šviežio pieno poreikiui arba nėra kito pasirinkimo, gerkite tokį pieną tik virintą (tai ypač svarbu vaikams). Atsargiai vartokite iš tokio kaimiško pieno pagamintą grietinę, varškę ar sūrį, nes paprastai juos valgote be šiluminio apdorojimo. Neviršykite leistino vartojimo termino. Jei yra galimybė, pirmenybę teikite pasterizuotiems pieno produktams – jie kur kas patikimesni.
Būkite atsargūs, pirkdami gatavas daržovių mišraines.
Apdairiai rinkitės tortus ir pyragaičius su kremu. Pagaminti su grietinėlės kremu jie gali būti apkrėsti stafilokokais. Tuomet gresia sunkus stafilokokinės kilmės apsinuodijimas. O jei kremas iš plaktų kiaušinio baltymų („beze“ tipo pyragaičiai), rizikuojate susirgti salmonelioze.
 

Dar keletas svarbių ir naudingų patarimų


Labai svarbu, kad žalias ir gatavas produktas niekada nesiliestų ne tik tiesiogiai (krepšyje, šaldytuve, ant stalo), bet ir netiesiogiai – per virtuvės inventorių. Todėl būtina turėti atskirą pjaustymo lentą, skirtą tik žaliai mėsai doroti. Po naudojimo ją būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su soda ar indų plovikliu. Daržovės salotoms turi būti pjaustomos ant gataviems produktams skirtos lentos.
Laikykitės tokios taisyklės: pirkdami žalią mėsą, žalią pieną ar kiaušinius, žiūrėkite į juos kaip į tikrai infekuotus (nes labai dažnai jie tokie ir būna), o saugodamiesi, kad nesusirgtumėte, tinkamai juos laikykite, ruoškite ir vartokite. Virtas patiekalas visada patikimesnis nei keptas ar rūkytas. Gerai išvirtame ir iškeptame patiekale žūsta visi pavojingi mikrobai.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai