Karališkas gėrimas – kava

Dėl ypatingo aromato kava yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Patiekti ją galima įvairiais būdais: karštą ar šaltą, juodą ar su pienu bei grietinėle, su cukrumi ar medumi, pagardintą prieskoniais, likeriu ar brendžiu.
 

Ruošiama kava įvairiai. Itališka espresso kava (it. espresso – „išspaustas“) – labai stipri, patiekiama mažuose puodeliuose. Verdama kavos aparatu. Ją ruošiant naudojama 2/3 vandens ir 1/3 kavos, pavyzdžiui, maždaug 2 šaukštams kavos reikės 6 šaukštų vandens.
Hermetiškame aparate užviręs vanduo, veikiamas slėgio jėgos, garuoja pro smulkiai maltą kavą. Visas šis procesas užtrunka tik dvi minutes. Taip išgaunamas sodrus, stiprus skonis – daug stipresnis nei kavą paprastai užplikius vandeniu. Espresso kava išpilstoma į iš anksto pašildytus puodelius. Paslaptingai kvepiantis mažytis puodelis, paruoštas Espresso aparatu, pranoksta visus kitus kavos paruošimo būdus.
Stipri kava su trupučiu pieno vadinama kapučino (capucino). Ši kava taip pat verdama kavos aparatu, tačiau nėra tokia stipri, kaip espresso, patiekiama dideliuose puodeliuose. Į kavą pilama karšto pieno, galima užberti cinamono ar šokolado. Neatskiriama šios kavos dalis – balta putų „kepuraitė“. Šio recepto pavadinimas susijęs su vienuoliais kapucinais, dėvinčiais gobtuvus smailiais kampais (cappuccio).
Italijoje dar mėgstama macciato kava. Jai paruošti reikės 90 ml espresso kavos ir šiek tiek šalto pieno. Jis pilamas pro stiklinės šoną, kad susidarytų šviesesnis rudos spalvos sluoksnis.
Dar viena kava su pienu, paruošta itališkai, vadinama cafe latte. Italijoje ji geriama pusryčiams. Jai paruošti reikia espresso kavos ir karšto pieno lygiomis dalimis. Iš pradžių pusė 250 ml talpos stiklinės pripilama espresso kavos ir ji užpilama karštu pienu. Viršutinis jo sluoksnis sudaro putų „pagalvę“.
Prancūzų pamėgta pusryčių kava – cafe au lait. Stipri juoda kava lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu ir pilama į didelį puodelį ar dubenėlį.


Turkiška kava – tamsi, saldi. Ji mėgstama Turkijoje, Viduriniuose Rytuose, Graikijoje. Verdama žalvariniame ar variniame indelyje. Į indelį įberti šaukštelį (kiekvienam puodeliui) paskrudintos tamsios kavos, įpilti 60 ml vandens ir šaukštelį cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o, kai kava ima putoti, tuoj pat nukelti. Galima užvirti iš viso tris kartus. Kava pilama į iš anksto pašildytus mažyčius puodelius.
Airiškai kavai paruošti reikės šaukštelio cukraus ir airiško viskio, 2/3 stiklinės karštos, juodos, stiprios kavos bei grietinėlės. Geriama nemaišyta.
Austrijoje kava tradiciškai užpilama saldžia grietinėle, į ją įberiama cinamono ar tarkuoto muskato riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų skonį.
Belgijoje kava patiekiama su nedideliu šokolado gabaliuku, kuris įdedamas į puodelį. Užpilant kavą, šokoladas ištirpsta. Šveicarijoje ir Vokietijoje populiari kava, vadinama „Laimingos vestuvės“. Ji ruošiama iš vienodo kiekio kavos ir karšto šokolado.

 

Kava, o ne kavutė, arba kavos ruošimo subtilybės


Norint paruošti stiprią kavą, vienam puodeliui reikia naudoti daugiau kavos, o ne tikėtis, kad „pritraukus“ ji taps stipresnė ir skanesnė.
Tirpi kava aromatu ir skoniu negali rungtyniauti su šviežiai paruošta maltų pupelių kava. Tirpią kavą greita ir patogu paruošti, tačiau apdorojimo proceso metu produktas praranda nemažai savybių. Vis dėlto geros kokybės tirpi kava bus geresnė už blogai paruoštą maltą kavą.
Juodą kavą priimta patiekti po valgio nedideliuose puodeliuose.
Espresso kavai paruošti naudojami tik ypatingi kavos mišiniai, dažniausiai – arabica su įvairiais priedais ar be jų. Skrudinimas – taip pat svarbi paruošimo dalis, kurio metu pupelės įgauna blizgantį, tamsiai rudą atspalvį, „atskleidžiamas“ jų eterinių aliejų aromatas. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo lėčiau vanduo pro ją sunkiasi. Gėrimas iš smulkiai sumaltos kavos bus kartesnis, sodresnio skonio. Geriausia kavą malti prieš pat ruošimą.
Naudokite gero skonio šviežią vandenį. Paruoštą kavą pilkite į pašildytus puodelius – išsaugosite kavos aromatą. Nenaudokite maltos kavos antrą kartą, nekaitinkite jau paruoštos kavos antrą kartą.
Atšaldytai kavai pagaminti reikia išvirti stiprios juodos kavos, kol dar šilta, pasaldinti pagal skonį. Kava patiekiama supilta į siauras stiklines, ant viršaus užpilama plaktos grietinėlės. Tai puikus gėrimas karštą vasaros dieną. Tačiau išties tikra ir gera kava yra karšta kava.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Kava - nuodai
2010-06-01 19:02
Kava - nuodai http://sveikatossaltinis.blogas.lt/kava-dar-vienas-legalus-narkotikas-8.html
jovita
2010-04-17 00:39
visa tai skanu bet ar sveikatai ir dantukam nekenkia?
nekristina
2009-07-03 13:53
mazytis komentaras apie macciato. Ji nera ruosiama su saltu pienu. I puodeli espreso kavos pilamas mazdaug arbatinis sauskstelis karsto pieno su puta. O tikra kapucino susidaro is 1 dalis espreso kavos, 1 dalis karsto pieno ir 1 dalis pieno putos. Esi didele kavos megeja ir teko ilga laika su ja dirbti.
mega
2009-03-02 14:37
na, galiu pritarti Elektrai, kad mane taip pat kur kas geriau, nei kavos puodelis tonizuoja ir energizuoja Tonussan, jis nei graužia skrandžio, nei kraujo spaudim1 kelia - kas man itin aktualu ;]
negurmanė
2008-09-13 18:36
Nesu kavos gurmanė. Bet perskaičiusi straipsį pabandžiau pagaminti kelis kavos paruošimo būdus.Patiko. Daugiau tokių straipsnių. Siūlau tai pabandyti ir kitiems.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai