Sveiko sumuštinio receptas

Kiekvieną rytą milijonai žmonių pasaulyje pusryčiams valgo sumuštinį, kurio pagrindas yra duona. Kokią naudą šis kasdieninis produktas suteikia mūsų organizmui? Kodėl maisto piramidėje duona yra tarp produktų, kuriuos rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną? Ar visi duonos gaminiai vienodi? Kokia duona sveikiausia? Konsultuoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 

Be duonos sotus nebūsi

 

Duona kartu su kitais grūdiniais produktais, vaisiais ir daržovėmis sudaro maisto piramidės pagrindą. Kodėl? Todėl, kad tai vienas iš svarbiausių angliavandenių šaltinių, kurie, kaip žinoma, užtikrina organizmo energijos poreikius. Duonoje labai mažai riebalų ir cukraus, bet gausu maistinių skaidulų, mineralinių medžiagų, mikroelementų. Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra visų organizmui reikalingų pagrindinių maisto medžiagų: 5–8 proc. baltymų, 40–50 proc. gerai organizmo pasisavinamų angliavandenių. Taip pat duona yra vertingas vitaminų ir  mineralinių medžiagų šaltinis. Daugiausia joje B grupės vitaminų, o iš mikroelementų – kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio druskų. Grūdinių produktų patariama valgyti 5–6 ir daugiau kartų per dieną, o porciją sudaro, pvz., viena riekelė duonos. Tačiau ar visa duona vienoda?

 

Kokią valgyti sveikiausia?

 

Kaip minėjome, duonoje esančias maistines medžiagas organizmas gerai pasisavina, o vitaminai tešlos susidarymo procese ir kepant duoną gerai išsilaiko. Tačiau duonos vertingumas priklauso nuo jos kokybės. Anot V. Kurpienės, iš tiesų labai svarbu, kokią duoną valgome. Mitybos specialistė rekomenduoja natūralaus raugo duoną. Tokia duona daug vertingesnė. 

„Svarbu, kad žmonės skaitytų etiketes. Jose visada nurodyta, iš kokios rūšies miltų iškepta duona – ruginių ar kvietinių. Jei nebus parašyta procentų, susigaudyti nėra sudėtinga – pirma rašomas produktas, kurio yra daugiausia, ir toliau vardinama mažėjimo tvarka. Etiketė išduos ir kad ne visada tamsi duona yra ruginė. Tai gali būti ir kvietinių miltų duona, nudažyta salyklu arba karamele“, – ragina domėtis specialistė.

Šiuolaikinis žmogus vis daugiau dėmesio skiria maisto produktų kokybei, ieško gaminių be konservantų ir įvairių priedų. Jam svarbu, kad duonos gamybos procese būtų naudojamos tik natūralios žaliavos. Tik natūraliai iškeptoje duonoje itin gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų, ir būtent tokia duona – sveikesnė. Natūraliai brandinant susidaro daugiau organinių rūgščių, susikaupia daugiau aromatinių junginių, angliavandenių ir baltymų skilimo produktų, kurie lemia duonos gaminių vertę, kokybę, aromatą.

 

Duona iškepta su meile

 

Per tūkstančius metų mūsų protėviai sukūrė tobulą duonos gamybos receptūrą, kurią UAB „Baltasis pyragas“ kepyklos darbuotojai nuolat puoselėja. Įmonės asortimente – per 50 pavadinimų gaminių, kurių dauguma kepami be konservantų ir tik iš natūralių produktų. Pažangių technologijų panaudojimas leidžia išlaikyti senąsias lietuviškas kepimo tradicijas, o kartu ir visas vertingiausias grūdų gamtines savybes. Nes tik natūraliai brandintas duonos raugas ir iš jo kepama duona yra naudinga sveikatai. Natūralus raugo brandinimas – labai svarbus vertingos organizmui duonos kepimo etapas, kurio metu susidaro reikiamas organinių rūgščių santykis. Ypač vertinga savita lietuviška duonos kepimo technologija, kai tešla duonai maišoma su plikiniais ir natūraliais raugais. Įmonėje „Baltasis pyragas“ didžiuliuose moderniuose induose duonos raugas lyg močiutės duonkubilyje bręsta beveik visą savaitę. Natūralus duonos raugo fermentavimas suteikia kepiniams pageidaujamą purumą ir akytumą. Taip gaminama duona ilgai išlieka šviežia ir išsaugo naudingąsias medžiagas. Sveikatos specialistai pabrėžia, kad natūraliai iškeptoje duonoje – itin gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

margarita
2014-04-18 07:12
glitimas yra naturali grudo dalis.Te geriau pilno grudo miltai,negu neaiskios padarytos sudeties milta.Viskas su "protu"-sveika!(super),(super)
xxx...
2013-05-30 19:50
Pritariu Sauliaus komentarui...(super) ir perdaug reklamos...o angliavandianiai butini,ypac sergantiems diabetu, kad funkcionuotu smegenys, ir neatsidurti diabetineje komoje...(ok)
Saulius
2013-05-23 16:19
Jei būt sąžiningiems iki galo, tai reikia pripažinti, kad duona - nereikalingas produktas. Nors ją vartojame gal 7 - 10 tūkst metų, tačiau kelis šimtus tūkstančių metų jos nevartojome ir nieko blogo nebuvo. Duonoje esantis glitimas, kad ir nesergame netoleravimu jam, nėra gerai organizmui ir pašalinamas neįsisavinus jo. Tūkstančiai, šimtai tūkstančių žmonių visame pasaulyje išgijo nuo nutukimo ir jo sukeltų ligų, paprasčiausia, atsisakę duonos. Taip pat įdomu būtų sužinoti, kodėl šioje svetainėje angliavandeniai traktuojami, kaip "būtini mitybai". Juk žinoma, kad žmogaus organizmui reikalingos amino rūgštys ir riebalai, o gliukozė smegenų maitinimui sintetinama iš kūne esančių riebalų. Be abejo, ypač įspūdingai atrodo duonos gaminius gaminančios įmonės reklama straipsnio pabaigoje :)

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai