Kaip gauti naudos iš pirmosios žalumos, arba kodėl piktžolės sveikiau nei daržovės

Pavasarį, dar prieš daržuose sudygstant salotoms, svogūnams, ridikėliams ir krapams, pievose, pamiškėse ir patvoriuose pasirodant dilgėlėms, kiaulpienėms ir rūgštynėms, ne vienas tautietis pagalvoja: „Tuoj pasirodys žaluma, atsigausiu, pradėsiu geriau jaustis...“ Tad kuo mūsų sveikatai yra tokie svarbūs ir naudingi šie ankstyvieji augalai? Visų pirma tuo, kad jie yra tikras mūsų organizmo išsiilgtų vitaminų, mikroelementų ir maisto skaidulų šaltinis.

 

Ridikėliai

 

Ridikėliai – vienos ankstyviausių pavasarinių daržovių. Jie visada valgomi tik žali. Ridikėliuose gausu vitamino C, E, mineralų kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl jie net gali pakeisti druską įvairiuose patiekaluose, jų nerekomenduojama papildomai sūdyti.

Ridikėlių sudėtyje esančios maistinės skaidulos aktyvina žarnyno veiklą, padeda iš organizmo šalinti cholesterolį, tuo mažina riziką susirgti ateroskleroze. Augalo lapai, nors dažnai išmetami, yra labai maistingi, juose vitamino C daug daugiau negu šaknyse. Be to, juose gausu kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio.

Ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto uždegimais arba opomis.

 

Salotos

 

Dauguma tautiečių pasisėja lapinių ir gūžinių salotų. Salotų lapuose daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, yra chlorofilo, geležies, kalio, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų. Tamsialapės salotos yra vertingesnės, jose yra maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu šviesiosiose, daugiau kalio, geležies, jodo. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles.

Salotos – puikus valgis turintiesiems antsvorio, nes yra lengvai virškinamos ir visai nekaloringos. Teigiama, kad salotų sultys gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Jose yra junginių, stabdančių piktybinių ląstelių dauginimąsi. Salotų lapai gaivina pavargus, malšina troškulį, saugo nuo vidurių užkietėjimo.  Jos tinka vaikams, suaugusiems žmonėms, nusilpusiems ligoniams, sergantiems diabetu.  Vakare suvalgius didelę porciją šviežių salotų, gerėja miegas.

 

Svogūnų laiškai

 

Svogūnų laiškai turi daug vitaminų A ir C ( 100g – pusė dienos normos ), geležies, folio rūgšties.

Svogūnų laiškai padeda nepasiduoti pavasariniam peršalimui, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo. Be to, svogūnai padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu. Turintiems jautrų skrandį svogūnų laiškų į salotas geriau nedėti.

Svogūnuose nedaug baltymų, yra mineralinių medžiagų ir vitaminų, tačiau pats vertingiausias komponentas – eteriniai aliejai. Jie ne tik suteikia specifinį kvapą ir skonį, bet pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis.

 

Krapai

 

Dar senovės romėnai kramtydavo krapus, kad pagerintų virškinimą, nes krapai stabdo dujų susidarymą žarnyne. Visose augalo dalyse yra eterinio aliejaus, vitaminų E, A, C, magnio. Krapų antpilas mažina arterinį kraujospūdį, išplečia kraujagysles, atpalaiduoja žarnyną, skatina šlapimo išsiskyrimą. 

 

Petražolė

 

Patiekalai, į kuriuos įberiame šviežių petražolių, pasižymi nuostabiu skoniu ir naudingomis savybėmis (džiovintos petražolės praranda dalį jų).

Petražolė – ne tik puiki  prieskoninė daržovė, ji kartais vadinama net vaistažolių karaliene, nes turi daug vitamino E ir C, kalcio, geležies, fosforo, folio rūgšties, naudinga nusilpusiems ir mažakraujyste sergantiems žmonėms.  Be to, petražolė gerina virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, valo inkstus, kepenis, mažina pilvo pūtimą, krūtų tempimą prieš menstruacijas, tinka sergantiesiems gastritu.

Petražolės turi dezinfekuojamąjį ir uždegimą slopinantį poveikį, jomis mažinamas tinimas po sutrenkimo, uodo ar bitės įkandimo – tereikia ant pažeistos vietos uždėti patrintą lapelį, ir skausmas po truputį atlėgs. Taip pat veikia antibakteriškai, naudingos esant dantenų uždegimams, burnai atgaivinti.

 

Rūgštynės

 

Nuo seno laikomos virškinimą gerinančiu, rūgimą žarnyne mažinančiu ir skorbutą gydančiu vaistu. Jų lapai turi šiek tiek baltymų ir cukraus, daug rūgštynių rūgšties, vitamino C ir A. Iš lapų verdama sriuba, jų dedama į kitus patiekalus. Vertingiausi yra lapai, surinkti anksti pavasarį.

 

Piktžolės sveikiau nei daržovės

 

„Maistine prasme ankstyvosios daržovės nėra pranašesnės negu žiemos metu parduodamos. Pranašesnės jos tampa, jeigu auginamos savuose daržuose, šviečiant vasaros saulei. Tačiau nėra teisinga žiemą atsisakyti žalių daržovių esą jos atvežtinės, negerai jas valgyti tik sezono metu. Skaidulų, mineralinių medžiagų, antioksidantų, vitaminų žmogui reikia ištisus metus. Nors „žieminėse“ daržovėse jų mažiau, tačiau vis tiek yra. Per vasarą šių medžiagų prikaupti visiems metams neįmanoma“,– pastebi gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Medicinos mokslų daktaras vaistininkas Juozas Vasiliauskas įsitikinęs, kad piktžolėmis vaidinami ankstyvieji pavasariniai augalai net naudingesni mūsų organizmui negu ankstyvosios daržovės. Taip tvirtindamas akcentuoja maisto natūralumo svarbą: piktžolės auga natūraliai, prisisotina saulės energijos, turi ryšį su žeme, o ne bujoja šiltnamiuose, nedideliuose indeliuose, į kuriuos nustatytu dažniu kapsi maistas. Pavyzdžiui, trikertė žvaginė gerina vidaus organų darbą, mažina arterinį kraujospūdį, kiaulpienė naudinga kepenims, šalina nesveikas ląsteles, 1:1 vandeniu skiestos kiaulpienės sultys puikiai valo organizmą ir mažina sąnarių skausmus, ypač sergant podagra, garšva valo kepenis, padeda atsigauti pažeistoms ląstelėms, gerina inkstų ir kvėpavimo sistemos būklę, dilgėlė valo kraują, mažina cukraus kiekį kraujyje, teigiamai veikia kasą, šlapimo pūslę.

 

Išskiria kiaulpienes

 

„Per žiemą organizmas sukaupia daug šlakų, todėl neturime energijos, tampame vangūs. Tada gali padėti augalai, pirmiausia vadinamosios piktžolės: dilgėlės, kiaulpienės, balandos, žliūgės, šventagaršvės, raktažolės, rūgštynės. Jos valo kepenis, tulžį, inkstus, detoksikuoja visą organizmą, yra puikus vitaminų, mikroelementų, mineralų šaltinis. Šie augalai tinka salotoms, sriuboms, suteikia daug energijos, darbingumo. Pavasarį dažnai užkietėja viduriai, o žolių salotos su aliejumi gali padėti to išvengti“, – pastebi dr. Juozas Vasiliauskas.

Paprastąsias kiaulpienes jis vadina pasakiškais augalais. Jos turi daug flavonoidų, puikiai veikia kepenis, virškinamąjį traktą, detoksikuoja organizmą, valo kraują, labai naudingos sergantiesiems ateroskleroze, hipertenzija, kitomis kraujotakos ir virškinamojo trakto ligomis. Pasak docento, pavasarį kasdien vertėtų pastiprinti organizmą – suvalgyti 10 paprastųjų kiaulpienių lapų ar iš jų padarytų salotų. Kiaulpienėms pražydus, galima valgyti maždaug po 5 jų žiedus, vėliau vėl lapus.

Juozas Vasiliauskas ragina nebijoti kartaus jų skonio. Kartumo turintys augalai valo ir stimuliuoja kepenis, gerina mūsų darbingumą, ištvermę.


Kiaulpienių lapų salotos su kiaušiniu

 

Sauja šviežių jaunų kiaulpienės lapų, 1 virtas kiaušinis, po kelis ridikėlius, svogūnų laiškus, šaukštas majonezo (arba grietinės, aliejaus), žiupsnelis druskos.

Lapus 30–40 min. pamerkti šaltame vandenyje, kad išnyktų kartumas, paskui smulkiai supjaustyti, įdėti supjaustytą virtą kiaušinį, svogūno laiškų, ridikėlių, pasūdyti ir išmaišyti su aliejumi arba grietine, majonezu ir druska.

 

Pavasarinių augalų troškinys

 

Pora saujų pavasarinių augalų (dilgėlių, garšvų, builio, kiaulpienių, laukinio česnako), lydyto sviesto ar grietinės, žiupsnelis druskos.

Žoleles nuplauti ir susmulkinti, patroškinti lydytame svieste arba su grietine. Galima įberti maltų sėmenų. Troškinys dera su lietiniais, virtomis bulvėmis, košėmis, juoda duona.

 

Kiaulpienių stiprybė visiems metams

 

Prisirinkite paprastųjų kiaulpienių žiedų ir susluoksniuokite juos stiklainyje su medumi. Šį produktą laikykite šaldytuve, valgykite jo po šaukštelį 3 kartus per dieną organizmui stiprinti ir valyti.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai