Konservai: perskaitykite prieš valgydami

Artėjant šiltajam sezonui, nors, atrodytų, paradoksalu, bet dažniau vartojame konservus. Juos vežamės į iškylą gamtoje ar atostogų kelionę. Kokie žuvies ir mėsos konservai yra vertingiausi? Kaip sumaniai juos išsirinkti? Į šiuos ir kitus klausimus atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistės: vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė ir vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė.

 

Kuo naudingi žuvies konservai?

 

Suprantama, kad sveikiausia valgyti šviežią žuvį. Tačiau konservus vartoti patogu, tai greitas produktas: atidarei, sumaišei su makaronais ar pridėjai šalia košės – ir yra sotus užkandis. Žuvies konservai turi polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių. Jos svarbios žmogaus kraujotakos, nervų, imuninei sistemai, gerina regėjimą, širdies ir smegenų veiklą.

Tačiau konservuose žūsta kai kurios biologiškai vertingos medžiagos, nes tai sterilizuotas termiškai apdorotas produktas.

Todėl specialistai pataria geriau gaminti patiekalus iš šviežios ar šaldytos žuvies, o konservų vartoti tik retkarčiais.

 

Kurie žuvies konservai yra vertingiausi? Kaip juos pasirinkti?

 

Žuvų konservai vertingiausi yra tie, kurie gaminami iš maistiniu požiūriu vertingų riebiųjų jūrinių žuvų – silkių, tunų, skumbrių ir kt. Šiose žuvyse gausu minėtųjų omega- 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, geležies, jodo, fosforo.

Patartina rinktis konservus su nesmulkinta žuvimi, nes juose mažiau kitų produktų (krakmolo, vandens) ar maisto priedų. „Žuvų konservai yra gaminami su įvairiais padažais, aliejumi ar „savose sultyse“; juos gaminant negali būti naudojami konservantai. Labiau vertinami „savo sultyse“, nes išlieka natūralus skonis, be to, yra daugiau žuvies ir mažiau kitų sudedamųjų dalių“, – teigia veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė.

Pasak jos, populiarūs rūkytų žuvų konservai, pavyzdžiui, šprotai, tačiau neturėtume jų valgyti labai dažnai, nes rūkymo metu susidaro kancerogeninė medžiaga – benzo(a)pirenas. Prieš keletą metų šių teršalų latviškuose rūkytų žuvų konservuose buvo randama dažnai, o šiuo metu tiriant šiuos konservus teršalų kiekio viršijimų nebuvo. Latviai pakeitė gamybos technologiją – rūkoma mažiau, dėl to kiek pakito įprastas skonis.

Pasitaiko atvejų, kai Baltijos jūroje sugaunamose riebiose žuvyse (šprotuose, strimelėse), Baltijos menkių kepenyse randama kenksminga medžiaga dioksinas. VMVT, nustačiusi didelį šių teršalų kiekį, uždraudė naudoti Baltijos jūroje sugaunamų menkių kepenis, todėl konservai šiuo metu gaminami daugiausiai iš atlantinių menkių kepenų.

Kartais kai kurių riebių žuvų konservuose (pavyzdžiui, tuno) nustatomas padidėjęs histamino kiekis. Jis susidaro dauginantis bakterijoms, jei žuvys yra laikomos netinkamai. Dėl didelio histamino kiekio gali atsirasti alerginių reakcijų ar apsinuodijimo požymių. Pakitusio skonio ar kvapo konservuose randama ir sunkiųjų metalų.

Rinkdamiesi žuvies konservus su užpilais (aliejumi, pomidorų padažu), atkreipkite dėmesį į ženklinimo etiketėje esantį žuvies ir užpilo kiekį. Jis gali būti nurodytas procentais ar pateikiant grynąjį produkto kiekį. Produkto sudedamos dalys pateikiamos pagal jų kiekį mažėjančia tvarka. Kuo konservų sudėtyje yra daugiau žuvies, tuo produktas vertingesnis. Pasidomėkite apie produkto sudėtį ženklinimo etiketėje: kokių yra maisto produktų, priedų ar prieskonių.

 

Pakalbėkime ir apie mėsos konservus. Jų pasirinkimas lyg „katė maiše“, nes jie uždaryti, nematai nei turinio, nei kvapo neužuodi.

 

„Visa informacija pateikiama jų ženklinime, – sako specialistė Viktorija Septilkienė. – Pirkdami mėsos konservus, atkreipkite dėmesį, koks nurodytas mėsos procentas, atidžiai perskaitykite informaciją apie sudėtį. Atkreipkite dėmesį, kokios nurodytos mėsos rūšys (jautiena, kiauliena, paukštiena) ir jų kiekiai procentais.“

Mėsos (ir kitų sudedamųjų dalių) kiekius ženklinime privalu nurodyti, kai pavadinime yra nurodyta panaudota žaliava. „Pavyzdžiui, „Kiaulienos“ konservų sudėties ženklinime privalu nurodyti kiaulienos kiekį procentais, „Jautienos su paprika“ konservų – jautienos ir paprikos kiekius. Jei konservai pavadinti tiesiog „Turisto pusryčiai“, tai sudedamųjų produkto dalių procentais rodyti neprivaloma. Sudėtis visuomet išdėstyta eiliškumo tvarka – kurie ingredientai įrašyti pradžioje, tų yra daugiausia“, – sako V. Septilkienė.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai