2008-03-25

Velykų valgiai

Šeimininkių šeimininkės Danutės KUNČIENĖS receptai šv. Velykų stalui
 

„Jašnikas“


Tai senovinis lietuvių šv. Velykų patiekalas iš burokėlių rasalo ir kietai virtų kiaušinių.
Burokėlių rasalo gaminimas
išvirti arba iškepti burokėlius. Nulupus ir stambiai supjausčius užpilti karštu virintu (ne verdančiu) vandeniu, į indą įmesti juodos duonos plutelių ir dvi dienas palaikyti kambario temperatūroje, kad parūgtų.
Perkošus rasalą, galima jį laikyti šaldytuve ar naudoti iškart: užkaitinti iki virimo, įberti šiek tiek miltų ir gerai išmaišyti. Paskaninti grietinėle ar sojos grietinėle, taip pat tinka ir truputis sviesto. Rasalo pilti į indą (gražiai atrodys stikliniame) tiek, kad apsemtų kiaušinius. Valgyti šaukštu, kol šiltas. Patiekalas skanus ir atvėsęs.

 

Sūrio kiaušiniai


1 stiklinė balto sūrio (sutarkuoto smulkia trintuve)
1 stiklinė riebios varškės
50 g kapotų riešutų
smulkintų žalių petražolių lapelių arba smulkinto česnako
Sūrį ir varškę iki purumo išsukti mikseriu, įmaišyti riešutus ir petražoles (mėgstantiems pikantišką maistą patiks su česnaku).
Iš gerai išmaišytos masės formuoti „kiaušinius“. Tai daryti ne rankomis, o dviem desertiniais šaukštais. Kad masė neliptų, šaukštai pamirkomi šaltame vandenyje. Suformavus ovalo formą, apvolioti kokoso drožlėse, galima užbarstyti spalvotų drožlių tortui puošti ar kt.
Išradingosios šeimininkės gali į šio „kiaušinio“ vidų įdėti, pavyzdžiui, džiovintą mirkytą slyvą ar kitokį siurprizą.
Šį patiekalą tinka valgyti su pomidorais. Galima paruoštą masę įdėti į išskobtus pomidorus.
 

Užkepėlė lukšte


Reikės pasiruošti kiaušinio, perpjauto išilgai, lukšto puselių. Jas pataupykite dar iki švenčių – kai išverdate pusryčiams kiaušinį, perpjaukite jį aštriu peiliu išilgai ir valgykite atsargiai, kad nesulūžtų.
Į lukštą dėkite masę iš šių produktų: smulkinto virto kiaušinio, tarkuoto olandiško sūrio ir trupučio sviesto ar grietinės bei supjaustytų žalumynų (petražolių, krapų). Apibarstykite sūriu ir keletą minučių kepkite orkaitėje. Skanu valgyti šiltą. Beje, galima, gerai sukramtant, valgyti su visu lukštu – tai kalcio šaltinis.
Tinka valgyti su burokėlių mišraine ar avokado padažu. Jam pagaminti reikės 1 avokado ir 1 indelio jogurto be priedų. Produktus gerai išsukti mikseriu. Kas mėgsta, galima pridėti krienų.
 

Želė kevalo namukuose


Tokius „kiaušinukus-namukus“ ypač smagu valgyti vaikams. Reikės pasiruošti kiaušinio lukšto puselių. Jas pripildyti įvairių spalvų želė. Į stalą patiekti sudėliotus lėkštėje su salotų lapais ir dekoratyvinėmis kiškučių figūrėlėmis.
 

Velykinė grikių boba


250 g grikių miltų
100 g kvietinių miltų
200 g sviesto
2 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
100 g lazdyno riešutų
vanilinio cukraus, kepimo miltelių, šokolado
Kiaušinių trynius, sviestą ir cukrų išsukti iki purumo, tada suberti miltus, kepimo miltelius ir riešutus, gerai išmaišyti. Atskirai išplaktus baltymus sudėti atsargiai, pamažu išmaišyti. Kepti orkaitėje riebalais išteptoje formoje apie 1val., temperatūra – 180–200 o C.
 

Vyniotinis su raugintais kopūstais


2 kiaušiniai
2 šaukštai aliejaus
300–400 g miltų
3 šaukštai vandens
1 svogūnas
200 g raugintų kopūstų
kmynų, pipirų, šiek tiek sviesto; kas mėgsta – gali pridėti grybų arba šoninės.
Iš kiaušinių, aliejaus, vandens ir miltų išminkyti tešlą. Vieną valandą palaikyti kambario temperatūroje.
Įdarui: svogūną supjaustyti ir patroškinti puode kartu su raugintais kopūstais (juos taip pat galima pasmulkinti), grybais ar šonine (galima ir be jų).
Tešlą kočioti plonai, ant jos dėti sluoksnį įdaro ir suvynioti. Vyniotinį pjaustyti 3–4 cm ilgio gabalėliais, vieną kraštą užspausti – tai pagrindas, kuriuo vyniotinukus statysite į skardą. Prieš dedant į orkaitę (180–200oC), į skardą įpilti vandens, kad semtų kepinius iki pusės. Apibarstyti prieskoniais ir 25 min. kepti uždengus, po to dar 10 min. atidengus.
Valgyti šiltą, su pomidorų ar avokado padažu.
 

Margi lietiniai


Iškepkite tradicinių lietinių. Įdarui reikės virtų (ne pervirtų!) ir mėsmale sumaltų morkų bei razinų ar medaus, imbiero ar cinamono (pagal skonį ir pasirinkimą). Kruopščiai suvyniotus lietinius supjaustyti ir sudėlioti lėkštėje su žalumynais. Gražiai atrodys lietinį pjaustant įstrižai į kelis gabalėlius.
 

Kiškutis – šv. Velykų simbolis


Velykinis kiškutis pirmiausia „atšuoliavo“ į vokiečių velykines tradicijas. Nuo 19 a. pradžios vaikai namuose, soduose ir tvartuose paruošdavo gūžteles su simboliniais kiškučiais. Tikėta, kad jie deda velykinius kiaušinius. Pamažu tradicija paplito ir kitose Europos šalyse, vėliau – Amerikoje. Dabar kiškutis – neatsiejama šv. Velykų dalis ir jų simbolis. Šokoladinė ar cukrinė kiškelio figūrėlė, atvirukas su šio ilgaausio atvaizdu ar pasakų apie kiškį drąsuolį knyga – tai, ką malonu dovanoti ar būti apdovanotam Velykų proga.
2008 kovo 25
Parengė Jūratė LABUTIENĖ
Susijusi informacija

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos