Paprastos gudrybės norint išvengti persivalgymo

Artėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. 

 

Skirtingi stalai

 

Ar Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų Metų šventinių stalų pavojai – skirtingi?

„Nors tomis dienomis valgomas skirtingas maistas, pagrindiniai pavojai yra panašūs – didelis rieboko maisto kiekis. Daugiau dėmesio į lėkštę dedamam maistui turėtų kreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie turėtų vengti silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį. Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau skanauti grybų patiekalų. Tai sunkiai virškinamas maistas, ypač kai prie stalo sėdama vakare. Visiems reikia vengti persivalgyti“, – pastebi gydytoja dietologė D. Pipiraitė.

Jos pasiteiravome, ar 12 patiekalų per Kūčių vakarienę nėra pernelyg sunkus išbandymas mūsų skrandžiui.

„Kartais taip, ypač kai valgoma per daug“, – sakė D. Pipiraitė, pastebėdama, kad apie maisto derinimą šiuolaikinė medicina moksliškai pagrįstų duomenų neturi. Pasak jos, maisto derinamas – nėra sveiko maitinimosi elementas, tad prie Kūčių stalo svarbiausia laikytis saiko, kiekvieno patiekalo įsidėti tik paragauti, o ne persivalgyti.

Svarbu ir valgymo režimas – išlaikius tinkamus 3–5 valandų tarpus tarp valgymo ir švenčių metu, nesinorės iš karto daug valgyti, mat ilgesnis kaip 5–6 val. nevalgymo periodas savaime skatina persivalgyti vėliau.

 

Svarbiausia – saikas

 

Niekas neabejoja, kad persivalgymas nėra gerai. Tačiau medikų požiūriu tai nėra „mirtinas“ dalykas, tiesiog nemaloni būsena, kai kamuoja sunkumo pojūtis skrandyje, šleikštulys ir net pykinimas, skausmas skrandžio srityje, apima vangumas.

Sveikam žmogui persivalgymas sukelia tik trumpą diskomfortą. Tuo viskas ir baigiasi. Tačiau dažnai pasikartojantis persivalgymas – tai daugelio ligų priežastis. Jei žmogus serga kokia nors rimta liga, persivalgymas gali turėti rimtesnių pasekmių, nes tai yra papildomas krūvis ne tik virškinamajam traktui, bet ir širdžiai bei kitoms organizmo sistemoms.

„Pajutus, kad skrandis jau pilnas, galima tiesiog ramiai pasėdėti ir palaukti, kol maistas apsivirškins. Jeigu pojūčiai itin nemalonūs, galima pasitelkti virškinimo fermentus ar anglies tabletes“, – sakė gydytoja dietologė, pabrėždama, kad medikai rekomenduoja nepersivalgyti, tačiau, jeigu tai jau įvyko, geriau pasitelkti medikamentus nei jausti kankinančius pojūčius. O jeigu ir tada nemalonūs simptomai nepraeina, reikėtų kreiptis į gydytojus.

 

Kaip valgyti?

 

Ar maisto seka yra svarbu gerai savijautai? Nuo ko reikėtų pradėti valgį? Pirma gerti ar valgyti? Tokiais klausimais apipylėme gydytoją dietologę. Ji pastebėjo, kad pirmiausiai dera valgyti daržoves, vėliau – sriubą, tada – antras patiekalą, desertą. Labai pageidautina prieš valgant skirtingus patiekalus daryti 20 minučių pertraukėlę ir kiekvieną maisto kąsnį gerai sukramtyti.

„Per Kūčias ir Kalėdas vaišintis pradėti derėtų nuo skaidulų ir baltymų daug turinčių patiekalų. Ant Kūčių vakarienės stalo tai pupos, žirniai, javų grūdai arba jų turintys patiekalai“, – pastebi D. Pipiraitė.

Pasak pašnekovės, paprasčiausias būdas išvengti persivalgymo – rinktis lengvesnius, neriebius patiekalus. Geriau valgyti šviežių daržovių salotas su aliejaus užpilu ir vengti šventinių mišrainių su majonezu. Taip maistas bus lengviau virškinamas, be to, suvalgęs kalną daržovių, apšlakstytų tik citrinos sultimis su aliejumi, žmogus nejaus nemalonių pasekmių, kokių pajustų suvalgęs tiek pat mišrainės su riebiu majonezu.

Labai svarbu ir valgymo greitis – kiekvieną kąsnį, pasak D. Pipiraitės, reikia kramtyti 20–30 kartų, neskubant, nes angliavandenių virškinimas prasideda jau burnoje. Kuo greičiau valgoma, tuo labiau apkraunamas skrandis, nes maistas į dvylikapirštę žarną patenka porcijomis, jis gali būti nepakankamai suvirškintas, sukelti virškinimo sutrikimų, pilvo pūtimą, viduriavimą, pykinimą, vėmimą. Lėtai valgyti reikia ir dėl to, kad sotumas pajuntamas tik po 20 minučių.

Svarbu valgymą atskirti nuo kitos veiklos, pavalgius nueiti nuo stalo, o ne, pavyzdžiui, sėdint prie jo žiūrėti televizorių, nes taip sunkiau pajusti sotumo jausmą, susiformuos negeras įprotis valgant dar ką nors veikti.

 

Paprastos gudrybės

 

„Maiste turėtų vyrauti salotos, kiekvieną jų kąsnį dera gerai sukramtyti. Suvalgius porą šaukštų salotų su gabalėliu žuvies, verta padaryti pertrauką, pakilti nuo stalo. Po keliolikos minučių tikriausiai pasijusite sotus. O jeigu pradėjęs valgyti nesustosi, pateksi tarsi į užburtą ratą – vis valgai, negali pakilti nuo stalo, apsunksti, dar labiau nenori pakilti nuo stalo, šokti ir dainuoti“, – sakė Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovas Dainius Kepenis.

 

„Labai svarbu pagalvoti, ar stalas yra pagrindinis šventės akcentas, juo labiau jeigu prie jo sėdama vakare, kada daug valgyti netinka, pakanka lengvai užkąsti. Daug svarbiau pagalvoti, kuo kitu, be maisto, galime vieni kitus nustebinti, ką įdomaus parodyt, pasakyti“, – pastebėjo Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovo pavaduotoja Sigita Kriaučiūnienė.

 

Pasak jos, vaišinantis neverta stengtis paragauti visų patiekalų. Jeigu žmogus mėgsta morkų pyragą, kam jam kimšti dešreles.

 

D. Pipiraitė pastebėjo, kad jeigu per metų pabaigos šventes prisimintume Kūčių ir Kalėdų papročius, žaidimus, būrimus, daugiau dėmesio skirtume bendravimui su namiškiais – būtų mažiau pavojaus persivalgyti.

 

Patarimai šeimininkėms

Ruošdamos maistą šeimininkės turėtų rūpintis ne tik jo skoniu, bet ir tuo, ar patiekalai netaps artimųjų negalavimo priežastimi. Todėl verta gaminti lengviau virškinamus, ne itin riebius patiekalus, kepant mėsą, paukštieną, žuvį, papildomai nenaudoti i riebalų. Mat riebus maistas lėtina virškinimą, ilgiau užsistovi skrandyje, tačiau sotumas pajuntamas vėliau, todėl tokio maisto iki pasisotinant galima suvalgyti daugiau.

Vartotini prieskoniai: kalenda, imbieras, krapai, kmynai, cinamonas, gerinantys virškinimą.

Svarbu, kad ant šventinio stalo būtų gausu šviežių vaisių – mat mes, lietuviai, jų ir daržovių suvartojame kone tik pusę rekomenduojamo kiekio. Žmonės žino, kaip sveikai maitintis, tačiau savo mitybos įpročius keičia vangiai.

Galima imtis ir tokios gudrybės – serviruoti stalą mažesnėmis lėkštėmis, tai padeda psichologiškai, žmogui atrodo, kad jis suvalgė daugiau.

 

Šie patarimai, nors paprasti, nėra nereikšmingi. Pasak medikų, dažna apsinuodijimų priežastis per šventes būna ne sugedęs maistas, bet per didelis jo kiekis. Nevalia persivalgyti net tokio maisto, kuris rekomenduojamas kaip sveikas. Svarbiausias sveikos mitybos principas – saikas. Deja, nors jis labai paprastas ir aiškus, jo laikytis nėra lengva.

Ne mažiau svarbu jau dabar sau atsakyti į klausimą, ar būtent maistas per šventes yra svarbiausia.

 

 

Norint išvengti persivalgymo

 

Maistą valgykite mažesniais kiekiais

Mėgaukitės maistu – tai didelis malonumas, kurį per skubėjimą dažnai prarandame.

Kuo mažiau dėkite į lėkštę riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto.

Ilgai kramtykite kiekvieną maisto kąsnį, geriausiai 30–50 kartų.

Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais. Gerkite daug mineralinio vandens, sulčių, arbatų.

Labai svarbu judėti – nesėdėkite prie stalo visą dieną. Eikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, susiorganizuokite judrių žaidimų.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

re
2013-12-12 16:27
Gerkite daug sulčių??? nieko gero nematau tame
asta
2012-12-30 14:29
geras puslapis labai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai