Papildomai magnio naudinga vartoti žmonėms, sergantiems hipertenzija, ateroskleroze, venų tromboze, migrena, cukriniu diabetu, kai vargina mėšlungis, pilvo diegliai, širdies plakimai.
Daugiau magnio reikia mokantis, dirbant sunkų fizinį ar įtemptą protinį darbą.
Taip pat magnio daugiau reikia nėščiosioms ir maitinančioms mamoms, sportuojantiems žmonėms. Vasarą daugiau keliaujame, dirbame sode ir dėl karščio daugiau magnio netenkame su prakaitu. Todėl bet koks dirgiklis, pavyzdžiui, stresas, didesnis fizinis krūvis ar šaltas vanduo maudantis gali sukelti mėšlungį. Dėl tokio, atrodytų, menko sutrikimo kartais nuskęsta ir geri plaukikai. Dar pavojingesnis gyvybei yra širdies ritmo sutrikimas, kurį taip pat, kaip ir kojų raumenų mėšlungį, gali sukelti magnio stygius.
Norint papildyti organizmą magniu, svarbiausia kasdien gauti reikiamą jo kiekį, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, kiek magnio yra pasirinkto preparato tabletėje. Grynojo (arba elementinio) magnio paros norma yra 300–350 mg. Geriausiai, kad reikiama dozė būtų vienoje tabletėje, nes, kai reikia išgerti net šešias ar aštuonias tabletes kasdien, dažnas pacientas visų tikrai neišgeria, todėl ir negauna pakankamo magnio kiekio.
Geriausiam poveikiui pasiekti magnio rekomenduojama vartoti ilgesnį laiką, t.y. bent 4–8 savaites. Todėl renkantis magnio papildus labai svarbu ne tik jų veiksmingumas, bet ir saugumas. Juk ilgesnį laiką vartodami magnio tablečių kartu gauname ir kitų medžiagų, sudarančių tabletę ar tabletės dangalą. Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, kiek tabletėje yra pagalbinių medžiagų. Kuo jų yra mažiau, tuo geriau.
Jeigu magnio negauname pakankamai su maistu ir tenka vartoti papildų, jie turi būti kuo natūralesni. Magniui organizme papildyti pasaulyje plačiausiai vartojamas magnio oksidas. Didžiausias šio junginio privalumas yra tas, kad magnis iš jo yra pasisavinamas labai natūraliai – taip pat, kaip ir iš maisto. Todėl tablečių su magnio oksidu nereikia dengti dangalu. Taip išvengiama didelio kiekio organizmui nereikalingų medžiagų.
Svarbiausia, kad neutralus magnio oksidas, skirtingai nuo organinių magnio druskų (pvz., citrato ar laktato), nedirgina skrandžio ir žarnyno, todėl tinkamas vartoti nėščiosioms, sergantiems skrandžio ligomis, kai vargina rėmuo.
Pastarųjų metų klinikinių tyrimų išvadose minima, kad magnio oksido papildai dėl gero toleravimo ir patogaus vartojimo yra labai tinkami, ypač sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, migrena, kai reikia ilgą laiką vartoti didesnes dozes magnio.
Mitybos specialistai taip pat pasisako už magnio oksidą, nes šis junginys ne tik nesuardo neutralios žarnyno terpės, bet dar papildomai gali aprūpinti žarnyną deguonimi, o ilgesnį laiką vartojant – paminkštinti vidurius.
Magnio papildas „Magnex 350 mg + B6 vitaminas“ yra gaminamas Suomijos farmacijos kompanijoje „Vitabalans oy“, todėl jo kokybė atitinka aukščiausius reikalavimus, taikomus vaistams.
Gaminant šias tabletes, taikomos naujausios gamybos technologijos ir išlaikomos geriausios magnio papildo savybės: veiksminga dozė, natūralumas ir saugumas. Lietuvoje tai vienintelis magnio preparatas su didžiausiu elementinio magnio kiekiu tabletėje ir tik trimis pagalbinėmis medžiagomis.
Reikėtų pabrėžti, kad šio magnio papildo nauda jau įsitikino dešimtys tūkstančių Lietuvos gyventojų dar ir dėl nedidelės jo kainos. 30 tablečių pakuotė, kurios užtenka visam mėnesiui, vaistinėse kainuoja apie 12 litų. O perkant didesnes pakuotes – 70 arba 180 tablečių – tabletės kaina sumažėja net perpus.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę