Grybų metas

Miškuose pats grybavimas. Po beržu pūpso baravykas ar lepšė, iš po eglės kyšo raudonikio ar žaliuokės kepurėlė, gera iš po samanėlės iškrapštyti, kad ir nedidelę, voveraitę. O gudresnis, žiūrėk, ir pievoje ar parke prisirenka pievagrybių krepšelį.
 

Ar žinote, kad grybų sudėtyje yra net 90 proc. vandens? Grybai yra maistingas produktas (100 g šviežių baravykų energinė vertė – 23 kcal). Jie turi baltymų (daugiausiai jaunų grybų kepurėlių vaisiniame sluoksnyje, o mažiausiai – kote), A ir B grupės vitaminų, o valgomosios voveraitės bei baravykai – ir vitamino C. Pagal angliavandenių kiekį ir sudėtį grybai panašūs į daržoves. Grybus apdorojant šiluma, didesnė angliavandenių dalis suyra ir virsta nesudėtingais, lengvai organizmo pasisavinamais.
Grybuose taip pat yra cinko, geležies, vario, magnio, fosforo ir kalio.
Itin vertinamos natūraliosios kvapniosios grybų medžiagos, kurios tiek sriubai, tiek mėsos kepsniui ar kitam patiekalui suteikia pikantiško skonio, kvapo bei aromato.
Beje, grybai labai gerina apetitą.
Verta įsidėmėti:
• Nedėkite į pintinę nepažįstamų grybų.
• Švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos tuoj pat sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį.
• Džiovinti grybai laikomi sandariai uždengus 10–12o C temperatūroje.
• Atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes kitaip jie ims pelyti ir greitai suges.
• Sveiki grybai – sūdyti bei rauginti. Sūdymui reikia: 1 kg – 150 g druskos. Tačiau jei sūdyti grybai pasidengė žalsva plutele, pasklido rūgimo kvapas, jų nevalgykite.
• Konservuokite tik šviežius ir sveikus grybus.
• Grybų konservus laikykite šaltai (šaldytuve, rūsyje), temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 4° C.
• Ilgai (kelerius metus) grybų laikyti neverta, nes blogėja jų skonis, dingsta aromatas.
• Jei stiklainyje atsiranda botulizmo bakterijų, susidariusios dujos išpučia arba pakelia dangtelį. Tokie konservai pavojingi gyvybei – juos išmeskite.

 

Keli receptai rudens stalui


Barščiai su grybais
Į verdantį vandenį sudėkite šiaudeliais supjaustytus burokėlius ir grybus. Įpilkite grybų nuoviro ir įdėkite prieskoninių daržovių (baziliko, krapų, petražolių). Barščius balinkite grietine.
Balandėliai su grybais
0,5 l konservuotų grybų
1 svogūnas
1 kopūstas
1 poras
1 kiaušinis
250 g varškės
1 šaukštelis smulkintų petražolių
truputis druskos, augalinio aliejaus
Paruoškite kopūsto lapus kaip balandėliams. Supjaustykite grybus.
Į keptuvę dėkite supjaustytą svogūną, apkepkite aliejuje, po to sudėkite grybus ir patroškinkite, kol išgaruos skystis. Kai masė atvės, dėkite į keptuvę varškę, žalumynus, prieskonius. Viską gerai išmaišykite.
Po nedidelį kiekį masės dėkite ant kopūsto lapų, formuokite balandėlius.
Porus supjaustykite žiedais, juos truputį apkepinkite. Suplakite kiaušinį ir sumaišykite su porais. Šia mase užpilkite balandėlius ir troškinkite orkaitėje 15 min.
Gatavus balandėlius pabarstykite žalumynais.
Blynai su grybais
1 kiaušinis
0,5 stiklinės pieno
0,5 stiklinės vandens
0,5 stiklinės miltų
1 stiklinė šviežių, sūdytų, šaldytų ar džiovintų grybųs
1 svogūnas
truputis druskos, cukraus, pipirų, aliejaus
Paruoškite vidutinio tirštumo blynų tešlą. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iškepkite blynus
Grybus apvirkite (jei džiovinti, prieš tai išmirkykite) ir sumalkite.
Į keptuvę, įkaitinę aliejų, sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jis truputį apkeps, sudėkite grybus, prieskonius ir gerai viską apkepinkite.
Atvėsusį grybų įdarą įvyniokite į blynus. Juos iš abiejų pusių apkepinkite aliejuje.
Patiekite su šiltu grietinės padažu.
Grybų užkanda
1 l virtų grybų
2 virtos bulvės
2 virtos morkos
3 svogūnai
1 stiklinė aliejaus
truputis juodųjų pipirų
Grybus ir du svogūnus sumalkite mėsmale, įdėkite druskos. Morkas ir bulves smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su grybais. Vieną svogūną smulkiai supjaustykite, pakepinkite aliejuje ir užpilkite ant paruoštos grybų masės. Ją tepkite ant juodos duonos.
Baklažanai su šviežiais grybais
2–3 vidutinio dydžio baklažanai
500 g grybų
2–3 svogūnai
4 šaukštai sviesto
1 stiklinė grietinės
2 šaukštai miltų
pagal skonį druskos.
Baklažanus supjaustykite 3–4 cm ilgio juostelėmis, suspauskite ir leiskite ištekėti sultims. Nusausintus baklažanus pavoliokite miltuose (1 šaukšte) ir apkepinkite svieste.
Grybus nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis.
Iškeptus baklažanus, grybus ir smulkiai supjaustytus svogūnus užpilkite grietine, sumaišyta su likusiais miltais. Troškinkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 20 minučių, kol išvirs grybai.
Skanaus!

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Zita, JAV
2007-03-15 18:12
Nuostabu!!!
vilte
2006-10-03 10:22
tikrai nieko
rudmesyte
2006-09-15 01:31
o tie blynai su grybais visai skanus!!!!!

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai