Mes subūrėme ekspertų grupelę, tačiau šis produktų degustavimas nebuvo oficialus patikrinimas. Produktus ragaujantys žmonės neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba - jie mums padėjo todėl, kad turi daug patirties, yra dalyvavę daugybėje degustacijų ir yra tos srities specialistai. Jie maloniai sutiko padėti mums ir žurnalo “Sveikas žmogus” skaitytojams plačiau susipažinti su įvairiais maisto produktais, išreikšdami savo nuomonę.
Produktus redakcijos atstovai pirko dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose, kaip paprasti pirkėjai, produktus ėmė nuo lentynų prekybos salėse. Taigi kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant jūsų stalo. Tačiau gali būti ir taip, jog būtent mums pakliuvo pats prasčiausias (arba geriausias) visos partijos gaminys. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome.
O mūsų ekspertai dalijasi su “Sveiko žmogaus” skaitytojais savo įspūdžiais ir vertinimais.
Kauno Visuomenės sveikatos centro direktorius
dr. G.KLIGYS
Kauno Visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja dr. V.GRIGARAVIČIŪTĖ
Valstybinės kokybės inspekcijos vyriausiasis valstybinis inspektorius T.MIKALONIS
Biologė, šiuo metu dirbanti su maistiniais priedais
Z.MIKALONIENĖ
Visuomeninio maitinimo inžinierė - technologė, kavinės “Varnelė” direktorė G.ZULONIENĖ
VERTINIMO SISTEMA - DEŠIMTBALĖ. KIEKVIENAS DEGUSTUOTOJAS PAŽYMĖJO SAVO NUOMONĘ, PO TO SUSKAIČIAVOME VIDURKĮ.
Beje, po ankstesnių degustacijų gavome nemažai klausimų, ar mūsų kas nors prašė, kad pagirtume vieną ar kitą produktą. Norime pasakyti, kad stengėmės vertinti objektyviai. Komisija tik išsakė savo nuomonę, kuri gali skirtis nuo pirkėjų ir gamintojų nuomonės. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.
“MĖGĖJŲ” (AB “Mėsa”)
Sudėtis: jautiena, kiauliena, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 21 g baltymų, 48 g, riebalų
Energetinė vertė: 541 kcal
Kaina: 29,35 Lt
Išvaizda 9
Pjūvio išvaizda 9
Aromatas 7
Skonis 7
Išvaizda geresnė nei skonis.
“GRŪDĖTOJI” (AB “Mėsa”)
Sudėtis: kiauliena, jautiena, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 10 g baltymų, 53 g riebalų
Energetinė vertė: 608 kcal
Kaina: 28,99 Lt
Išvaizda 9
Pjūvio išvaizda 9
Aromatas 9
Skonis 9
Labai skani dešra.
“AMBASADORIŲ”
(AB “Mėsa”)
Sudėtis: kiauliena, jautiena, krakmolas, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 17,5 g baltymų, 50,4 g riebalų
Energetinė vertė: 524 kcal
Kaina: 32,45 Lt
Išvaizda 9
Pjūvio išvaizda 6
Aromatas 7
Skonis 7
Labai gražiai atrodo, bet sunkiai nusiima apvalkalas.
“KRAŠUONOS”
(AB “Mėsa”)
Sudėtis: kiauliena, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 20 g baltymų, 59 g riebalų
Energetinė vertė: 613 kcal
Kaina: 36,99 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 6
Aromatas 7
Skonis 7
Lašinukai papilkėję.
“SŪDUVOS” (AB “Mėsa”)
Sudėtis: kiauliena, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 17 g baltymų, 57 g riebalų
Energetinė vertė: 578 kcal
Kaina: 36,65 Lt
Išvaizda 9
Pjūvio išvaizda 9
Aromatas 8
Skonis 6
Vos jaučiamas prieskonis.
“JOTVINGIŲ” (AB “Mėsa”)
Sudėtis: jautiena, kiauliena, druska, cukrus, prieskoniai
100 g produkto: 20 g baltymų, 57 g riebalų
Energetinė vertė: 593 kcal
Kaina: 27,99 Lt
Išvaizda 9
Pjūvio išvaizda 9
Aromatas 8
Skonis 8
Gera dešra.
“DUBIJA”
(Vilniaus mėsos kombinatas)
Kaina: 32,99 Lt
Išvaizda 7
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 5
Skonis 5
Jaučiamas keistas prieskonis.
“ŠIAULIŲ”
(“Šiaulių maistas”)
100 g produkto: 12 g baltymų, 43 g riebalų
Energetinė vertė: 435 kcal
Kaina: 30,99 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 8
Aromatas 7
Skonis 6
Galėtų skaniau kvepėti.
“KAUNO SALIAMI “ (“Šiaulių maistas”)
100 g produkto: 13,6 g baltymų, 36,9 g riebalų
Energetinė vertė: 392 kcal
Kaina: 19,89 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 7
Skonis 7
Lašinukai pilkos spalvos, matosi stambios gyslos.
“MĖGĖJŲ”
(“Šiaulių maistas”)
100 g produkto: 21 g baltymų, 48 g riebalų
Energetinė vertė: 514 kcal
Kaina: 29,89 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 7
Skonis 6
Lašinių gabaliukai atšokę.
“JOTVINGIŲ”
(“Šiaulių maistas”)
100 g produkto: 20 g baltymų, 57 g riebalų
Energetinė vertė: 593 kcal
Kaina: 29,89 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 7
Skonis 6
Ne visai gerai prikimšta - matosi mažyčių tarpelių.
“SERVELATAS”
(“Šiaulių maistas”)
100 g produkto: 24 g baltymų, 40 g riebalų
Energetinė vertė: 461 kcal
Kaina: 31,79 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 8
Aromatas 8
Skonis 8
Skani.
“BRAUNŠVEIGO”
(“Samsonas”)
Sudėtis: jautiena, kiauliena, druska, prieskoniai
Kaina: 28,35 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 8
Aromatas 7
Skonis 7
Nebloga.
“SMILTYNĖ”
(“Klaipėdos maistas”)
Sudėtis: jautiena, lašiniai, druska, prieskoniai
100 g produkto: 23 g baltymų, 43 g riebalų
Energetinė vertė: 489 kcal
Kaina: 30,69 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 8
Skonis 8
“Šviežias” skonis.
“ŽEMAITIŠKA”
(Klaipėdos maistas)
Kaina: 37,59 Lt
Išvaizda 7
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 8
Skonis 8
Lašinukai papilkėję.
“LIETUVIŠKA”
(AB Vilniaus mėsos kombinatas)
100 g produkto:: 22 g baltymų, 43 g riebalų
Energetinė vertė: 470 kcal
Kaina: 32,78 Lt
Išvaizda 7
Pjūvio išvaizda 6
Aromatas 8
Skonis 2
Keistas prieskonis (panašus į vaistų). Kvapas prastokas.
“KLAIPĖDOS SALIAMI” (“Klaipėdos maistas”)
Sudėtis: jautiena, kiauliena, lašiniai, prieskoniai
Kaina: 35,20 Lt
Išvaizda 7
Pjūvio išvaizda 7
Aromatas 7
Skonis 6
Labai riebi.
“BIJOTĖ”
(“Klaipėdos maistas”)
Sudėtis: aukščiausios rūšies jautiena, neriebi kiauliena, lašiniai, druska, prieskoniai
Kaina: 35,00 Lt
Išvaizda 8
Pjūvio išvaizda 8
Aromatas 6
Skonis 7
Daug prieskonių.
“BRAUNŠVEIGO”
(UAB “Maistas Jums”)
Sudėtis: jautiena, kiauliena, druska, prieskoniai
Kaina: 31,99 Lt
Išvaizda 7
Pjūvio išvaizda 6
Aromatas 6
Skonis 5
Lašinukai dideli, netolygiai pasiskirstę. Nelabai skani.
Rūkyta dešra - tai maisto produktas, kuriuo nepatariama piktnaudžiauti, nes rūkytoje mėsoje ir žuvyje yra benzpirenų, o dūmuose - formaldehidų. Tai medžiagos, kurios skatina vėžio, ypač skrandžio vėžio vystymąsi. Mažiau valgant rūkyto maisto, skrandžio vėžio tikimybė sumažėja.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę