Jogurtai sveikatai ir savijautai gerinti

Vis daugiau žmonių savo pusryčių stalo negali įsivaizduoti be jogurto. Išradingi gamintojai jogurtų masę pradėjo papildyti įvairiausiais maisto produktais, o tai tik padidino jogurto gerbėjų gretas. Jogurtas tinka ne tik pusryčiams, jie praverčia išvykose, kelionių metu, juos galima pateikti kaip desertą. Tačiau tai ne tik skanus ir maistingas, bet ir sveikas maisto produktas.
 

Jogurto gaminimo amatas žinomas tūkstančius metų...
Pasak persų padavimų, biblinis personažas Abraomas sveikatos ir ilgaamžiškumo sėmėsi iš jogurto. Nėra tiksliai žinoma, kas pirmieji pradėjo gaminti jogurtą, tačiau neabejojama, jog jis, kaip ir kiti pieno produktai, buvo vartojamas dar prieš atsirandant žemdirbystei. Neolito laikotarpiu piemenys pradėjo prisijaukinti pieningus gyvulius ir vartoti jų pieną. Jogurtas ypatingas tuo, kad nesvarbu, koks pieno "šaltinis" - karvė, ožka, avis ar kupranugarė. Pienas būdavo laikomas moliniuose puoduose, gana šiltoje aplinkoje. Tokiomis sąlygomis pienas neišvengiamai fermentuodavosi ir virsdavo negrynu, netobulu jogurtu. Produktą supildavo į odinius maišus, kur atšalęs jis virsdavo varške ar išrūgomis - turkiškai "jugurt". Prancūzai jogurtą vadino "yaourt", indai "dahi", nepaliečiai "dhai". XVI a. iš Artimųjų Rytų pasiekęs Europą, jogurtas buvo vertinamas gydant žarnyno ligas. Tačiau iki praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio Vakarų šalyse jo buvo suvartojama nedaug. Jogurtas tapo vis populiaresnis pradėjus jo gamyboje vartoti vaisių skonio sirupą, ėmus reklamuoti per radiją ir televiziją. Tikras šio pieno produkto bumas prasidėjo septintajame dešimtmetyje, pradėjus jogurtą skaninti natūraliais vaisiais bei naudojant konservantus. Saldūs vaisiai - puikus rūgštoko jogurto priedas.


Jogurto rūšių įvairovė
Jeigu jogurtas po rauginimo apdorojamas termiškai, jis vadinamas termiškai apdorotu. Toks produktas neprivalo turėti gyvybingų raugo mikroorganizmų. Termiškai neapdorotame jogurte jau turi būti daug gyvybingų raugo mikroorganizmų (ne mažiau kaip 10 mln. viename grame).
Daugeliui jogurtas skanesnis su priedais - tai įvairaus skonio ir aromato ingredientai - vaisiai, uogos, daržovės, grūdų produktai, medus, šokoladas, kakava, kava, riešutai, prieskoniai, taip pat vitaminai, cukrus, valgomoji druska, mineralinės medžiagos, želatina, krakmolas, kvapiosios medžiagos.
Sudėtinga gaminimo technologija
Jogurtas gaunamas tam tikroms bakterijų kultūromis rauginant pasterizuotą pieną su kitais pieno produktais arba be jų. Pienui rauginti naudojamos Lactobacillus delbruecki bulgaricus ir Streptococcus thermophilicus kultūros - be jų pienas nevirstų jogurtu. Nors ingredientai paprasti, jogurto gaminimo technologija yra sudėtinga. Jogurtui gaminti vartojamas įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pasterizuota grietinėlė, sutirštintas pienas, neraugintos pasukos arba šių produktų mišinys. Pasirinktinai gali būti vartojami pieno milteliai, sutirštintos išrūgos, išrūgų milteliai, išrūgų baltymai, išrūgų baltymų koncentratas, vandenyje tirpūs pieno baltymai, maistinis kazeinas, kazeinatai, pagaminti iš pasterizuoto pieno. Procesas skiriasi - tai priklauso nuo to, ar gaminamas tradicinis, ar sumaišytas jogurtas.
Tradiciniam jogurtui pienas iš karto pilstomas į indelius su vaisiais, kitais priedais. Į kiekvieną indelį įdėjus bakterijų, jos kelias valandas "auginamos", ima tirštinti pieną ir jogurtas įgauna kremo konsistenciją.
Gaminant sumaišytą jogurtą pienas su mikroorganizmų kultūra laikomas cisternoje. Bakterijoms besidauginant prieš išpilstant sutirštėjęs pienas sumaišomas su vaisiais ar priedais. Tokiame produkte vaisiai išmaišyti visame tūryje. Jogurtas tampa ne toks tirštas, švelnesnis.
Jogurto nauda sveikatai žinoma seniai
Šiuolaikinis gyvenimo tempas, nesveika mityba, įtampa, ligos, alkoholis ir antibiotikai gali pažeisti normalią virškinamojo trakto mikrofloros pusiausvyrą. Žarnyne įsivyraujantys žalingi mikroorganizmai gamina daugiau kenksmingų medžiagų, daugėja puvimo produktų, toksinų, kancerogenų. Esant normaliai pusiausvyrai, jogurte esančios bakterijos padeda skaidyti maisto medžiagas, stimuliuoja imuninę sistemą ir slopina "blogų" ar patogeniškų bakterijų dauginimąsi. Tyrimai parodė, jog kasdien valgant jogurtus su gyvomis Acidophilus ir Bifidus kultūromis, jos padeda kolonizuoti žarnyną "geromis" bakterijomis ir gerina jo veiklą. Tyrinėtojai teigia, kad jogurtas, turintis gyvų Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilicus kultūrų, gali sumažinti nitritų - kancerogeninių medžiagų - kiekį žmogaus organizme. Kaip ir kiti pieno produktai, jogurtas yra baltymų, kalcio, kalio, magnio šaltinis. Natrio, kuris didina arterinį kraujo spaudimą, jame yra nedaug. Į kai kuriuos jogurtus pridedama vitaminų.
Cholesterolio kiekis pieno produkte priklauso nuo jo riebumo. Beje, net riebus jogurtas turi nedaug cholesterolio.
Jogurtas ir laktazės trūkumas
Kai kurių žmonių laktozės (pieno cukraus) virškinimas yra sutrikęs. Tai lemia sutrikusi fermento laktazės, kuri būtina laktozei skaidyti, sintezė plonųjų žarnų epitelio ląstelėse. Ši būklė, vadinama laktazės deficitu, pasireiškia vidurių pūtimu, pilvo skausmais, viduriavimu išgėrus pieno. Tokiu atveju verta pasirinkti jogurtą, turintį aktyvių bakterijų kultūrų. Mikroorganizmai išskiria fermentų, skaidančių laktozę, ir jogurtas gali būti toleruojamas.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

HWjqBFhoH
2012-01-22 08:12
I love these articles. How many words can a wosrdmith smith?
Wegetars
2009-03-24 07:31
Na ,brangieji sitas straipsnis niekam tikes.
Jogurto gaminimas paprastas ,kaip 3 grasiai.
3LITRUS PIENO UZVIRINTI.
ATVESINTI IKI 40 LAIPSNIU(TIEK ,KAD MAZAJI PIRSTELI ISLAIKYTUMET IMERKE 10 SEKUNDZIU).
IR IPILKITE STIKLINE NATURALAUS ,BE PRIEDU JOGURTO.
BUTINAI PASTATYKITE PUODA SILTAI 4-5-IOMS VALANDOMS.
VISKAS!!!!
TURITE 3 LITRUS TIKRO JOGURTO:”)

Zaneta
2008-10-25 14:17
NA manau, kad pasigaminti gera jogurta ne taip jau ir lengva.
ruta
2008-05-03 13:51
”jogurto gaminimo technologija yra sudėtinga”
juokinga!!! NIEKO NERA PAPRASCIAU KAIP PAGAMINTI JOGURTA.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai