“Duonos girą” gerti sveika...

Gaivi „Duonos gira“ maloniai kvepia, gerai malšina troškulį, suteikia energijos ir sotumo jausmą. Šiltomis vasaros dienomis gerkime jos iki valiai ir prisiminkime kadaise gatvėse stovėjusias skanios giros statines. O kodėl gi ne? Nepamirškime, kad giros receptūra unikali. Šis išpuoselėtas lietuviškas produktas pagamintas iš natūralių žaliavų, todėl itin naudingas mūsų sveikatai. Tad susipažinkime su „Duonos gira“ iš arčiau...
 

Jau gilioje senovėje mūsų protėviai malšindavo troškulį gira, - tai buvęs skalsus ir populiarus baltų gėrimas. Kokia pagoniška šventė, vestuvės ar krikštynos be gaivinamosios giros moliniame asotyje! Juolab kad močiutės pagaminta gira iš duonos, džiovintų obuolių, klevo ar beržo sulos būdavo saldesnė už medų.
Šiais laikais prekybos centruose didelis įvairiausios giros asortimentas, deja, nemažai jų su “sintetiniu prieskoniu”, konservantais, saldikliais ar kitais nenatūraliais priedais. Tai, be abejonės, nėra sveika. Tačiau galime pasidžiaugti, kad vis tik yra ir tikra lietuviška! Tai - “Duonos gira”. Ją gamina alaus darykla “Gubernija”. Įmonės specialistai kūrė šį gėrimą su didele meile ir atsakomybe: vis tobulino mūsų senolių giros gamybos receptūras, kol atrado naują savitą skonį bei aromatą. Šiandien “Duonos gira” mėgstama ir paklausi ne tik vietinėje, bet ir užsienio rinkose - Airijoje, Latvijoje, Izraelyje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose... Ištisus metus, o ypač vasarą, ja gaivinasi ir malšina troškulį vaikai, jaunimas bei sulaukusieji garbingo amžiaus. Ir šių eilučių autorė yra didelė šios giros mėgėja.


 

Kokia gi šios giros populiarumo paslaptis?


Visų pirma, ji gaminama iš natūralių žaliavų - duonos džiuvėsėlių, o pastarieji - iš ruginio salyklo. Ruginiai paplotėliai papildo produktą biologiškai vertingomis medžiagomis - mono- ir disacharidais, aminorūgštimis, fermentais. Natūralios kvapniosios medžiagos suteikia gėrimui nepakartojamo harmoningo saldžiai rūgštoko skonio bei subtilaus aromato.
“Duonos giros” skonis gardžiai sodrus, primenantis kaime kepamos duonos skonį ir kvapą. Kas geria šią girą, tas žino...
Antra, gėrimas gaminamas iš technologiškai apdoroto vandens, nenaudojant jokių maistinių priedų, konservantų, dažų ar stabilizatorių, kurie dirbtinai pagerintų produkto savybes. “Duonos gira” saldinama natūraliu cukrumi ir turi vienintelį maisto priedą - natūralią citrinos rūgštį. Todėl produktas išlieka savitas ir natūralus. Beje, ji prisodrinama angliarūgštės ir pasterizuojama, kad produktą būtų galima vartoti ilgiau - iki 90 parų.
 

Duonos gira“ - sveikas ir saugus produktas.


Kiek yra žinoma, Lietuvoje jokia kita įmonė negamina giros be konservantų, kurią tiktų vartoti net tris mėnesius. Tai didelis įmonės pasiekimas, įrodantis, kad gamintojui rūpi kiekvieno vartotojo sveikata. Tad gardžiuotis natūralia gira gali ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, taip pat pagyvenę ar ligoti žmonės, negalintys vartoti gėrimų su konservantais. Kaip žinoma, įvairūs cheminiai papildai, dažai, konservantai gali sukelti įvairaus pobūdžio alergines reakcijas, negalavimus. Kad išvengtume rizikos susirgti patys ir apsaugotumėme vaikų sveikatą, gerkime natūralią lietuvišką “Duonos girą” ir būkime sveiki. Alaus darykla “Gubernija” naujiems ir nuolatiniams klientams siūlo tikrą lietuvišką girą, kurios etiketėje puikuojasi užrašas: “Pagaminta iš natūralių produktų”. “Duonos gira” parduodama patogioje skardinėje taroje bei 0,5 l tamsiuose stikliniuose buteliuose. Beje, taroje, nepraleidžiančioje šviesos, produktas ilgiau išlieka šviežias.
Tad mėgstantiems girą ar dar nepatyrusiems jos nuostabaus skonio bei aromato lieka palinkėti ja mėgautis ne tik vasarą atostogaujant užmiesčio viloje, pajūryje ar prie gražiųjų ežerų, bet ir ištisus metus!!!
Ieškokite gaivaus gėrimo prekybos centruose visoje Lietuvoje!
 

Keli giros receptai iš praeities...


• Senovėje lietuvaičiai labiausiai mėgo tradicinę girą iš ruginių miltų. Į puodą su šiltu vandeniu įplakdavo ruginių miltų ir pašaudavo porai valandų į karštą krosnį pasalti. Po to viską supildavo į kubiluką, dar įpildavo apyšilčio vandens (kartais įdėdavo ir raugintų batvinių) ir raugindavo. Įrūgusią girą apdengdavo ir laikydavo porą savaičių. Tokią rūgštį gerdavo ar naudodavo šaltibarščiams.
• Girą raugdavo ir žiemai. Į beržines ar liepines statines sudėdavo vaisius ir, užpylę vandeniu, palikdavo 3-5 dienas įrūgti. Tuomet uždėdavo švarių šiaudų, avižinių pelų, ant jų - avižų ar rugių grūdų, kurie po kelių dienų suželdavo. Želmenims peraugus, juos nupjaudavo. Taip kartodavo kelis kartus, kol sustodavo želti. Tuomet sėdavo naujus. Taip prižiūrint, vaisių gira išstovėdavo visus metus...
• Močiutės sudėdavo į puodą džiovintas duonos riekeles, šiek tiek cukraus, mielių ir raugindavo. Dar turėdavo akylai stebėti, kad vaikai gira paslapčia nesmaguriautų...

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai