Pasiflora (marakuja)
Gardus, saldžiai aštrokas vaisius, turintis A, C vitaminų, kalio, fosforo, geležies. Valgykite jį šviežią: perpjovę pusiau, minkštimą kabinkite šaukšteliu (panašiai kaip kivį). Marakuja tinka gaminant padažus ar mėsos įdarus, ruošiant ledus, desertus, kokteilius.
Pasiflora laisvina vidurius, gerina žarnyno peristaltiką, šalina iš organizmo šlapimo rūgštį.
Figos
Saldūs kvapnūs kaloringi vaisiai, turintys vitaminų B6, C, kalio, kalcio, geležies, maistinių skaidulų. Pasak Rūtos Petereit, trijose figose yra apie 10 proc. rekomenduojamos paros kalcio ir geležies normos, 7 g skaidulų, 400 mg kalio ir šiek tiek vitamino B6. Valgant figas su citrusiniu vaisiumi, turinčiu vitamino C, padidėja jose esančios geležies pasisavinimas. „Kadangi tiek šviežiose, tiek džiovintose figose gausu tirpių skaidulų pektinų, jas naudinga valgyti vietoj užkandžio vidurių užkietėjimo profilaktikai; taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau suvalgę lipnių džiovintų figų nepamirškite išsivalyti dantų, nes saldūs figų likučiai gali paskatinti dantų kariesą“, – pataria dietologė.
Figos valgomos luptos, perpjovus jas pusiau ar padalijus ketvirčiais. Tinka prie riešutų, vytintos dešros ar kumpio, ožkos pieno ar mėlynojo sūrio. Galite figomis gardinti ir avižų košę.
Šviežias figas laikykite šaldytuve, jeigu ne visai sunokusios, kambario temperatūroje, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose. Figas patartina sudžiovinti, nes šviežios greitai susidaužo ir pradeda gesti.
Karambolos
Traškūs sultingi agrastus primenantys vaisiai. Turi kalio, fosforo, vario, vitamino C. Karambolos valgomos su odele. Supjausčius griežinėliais tinka vaisių, daržovių salotoms. Karambolos suteikia pikantišką skonį, pavyzdžiui, kepant ant iešmo vištieną su pomidorais. Šio vaisiaus griežinėlis papuoš taurę su sultimis ar arbata.
Mangai
Puikus beta karotino ir vitamino C šaltinis, turi nemažai vitamino E, A, geležies, folio rūgšties. Nekaloringi, turintys daug ląstelienos, saldžiai rūgštoki; prinokusių odelė geltonos ar rausvai oranžinės spalvos.
Mangai valgomi švieži. Minkštimas – maistingas ir sotus, tik sunkiai atsiskiria nuo didelio kauliuko. Žievelę nulupkite ir supjaustykite vaisių riekelėmis. Geriausia šį vaisių valgyti atskirai, tuomet pajausite tikrąjį skonį bei aromatą.
„Kaip ir kituose oranžinės spalvos vaisiuose, manguose gausu beta karotino, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Viename vidutinio dydžio (250 g) vaisiuje yra apie 60 mg vitamino C – tai rekomenduojama paros norma. Vienas vaisius taip pat turi 5 g ląstelienos ir beveik 2 mg vitamino E. Kadangi manguose gausu tirpios ląstelienos pektino, jie padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje“, – pasakoja gydytoja.
Mangus laikykite kambario temperatūroje, valgykite tik prinokusius, nes nuo neprinokusio vaisiaus gali užkietėti viduriai, atsirasti kitų virškinimo sutrikimų.
Mangai naudingi širdžiai, gerina smegenų veiklą, regėjimą (dalinai gali pakeisti mėlynes).
Kinkanai
Kvapnūs, malonaus rūgštoko skonio. Tai patys mažiausi citrusiniai vaisiai, juose nemažai angliavandenių, vitamino C, karotino, kalio druskų ir kitų vertingų medžiagų. Šis vaisius yra valgomas šviežias (su plona odele), taip pat naudojamas kulinarijoje, konditerijoje (karštiesiems patiekalams, kepiniams). Tinka prie žuvies, vištienos, antienos, gaminant žalių daržovių salotas. Šviežiais kinkanais galite paskaninti obuolių, spanguolių pyragus, sausainius, duoną.
Bioaktyviosios medžiagos, esančios kinkanuose, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, peršalus lengvina kosulį, padeda reguliuoti svorį.
Dumplainiai
Geltonos spalvos uogelės su ‚sparneliais“, kurios gali būti vartojamos ir kaip daržovės. Dumplainis turi patrauklią išvaizdą, todėl nenuostabu, kad juo puošiami įvairūs desertai (ledai, plakta grietinėlė, karštas šokoladas), užkandžiai.
Tai atsparus vaisius, kuris kambario temperatūroje gali išbūti net iki 1,5 mėnesio!
Avokadai
Labai maistingi ir vieni kaloringiausių vaisių, turintys daug riebalų, kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio druskų, C, E, D, B grupės vitaminų. Pasak dietologės, avokaduose yra du svarbūs fitojunginiai: beta sitosterolas – siejamas cholesterolio kiekio mažinimu, ir glutationas – antioksidantas, galintis apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių.
Jie valgomi švieži arba gaminamos tyrelės, kurios tepamos ant duonos. Avokadai – populiarus ingredientas ruošiant salotas su alyvuogėmis, krevetėmis, pomidorais, mangais.
Šie vaisiai taip pat naudojami ruošiant sušius, ypač jie dera su lašiša.
Avokadas rekomenduojamas sergant diabetu, nes juose yra labai mažai cukraus (iki 1,6 proc.), taip pat esant mažakraujystei, gastritui su sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu.
Granatai
Turi daug ląstelienos, vitamino C, kalio. Viename vaisiuje yra maždaug 500 mg kalio (daugiau negu apelsinuose). Granatuose ir jų sultyse gausu antocianinų, turinčių antioksidacinių savybių.
„Granatai turi kietą raudonai violetinę žievę. Vaisių reikia keliskart giliai vertikaliai įpjauti, sulaužyti dalimis, tada išimti sultingas skilteles ir suvalgyti“, – pataria R. Petereit.
Iš granatų dažniausiai spaudžiamos sultys. Iš jų gaminami drebučiai, šerbetai, padažai; jomis gardinami pyragaičiai ir kepti obuoliai.
Kasdien išgeriant po ¼ puodelio granatų sulčių galima sumažinti „blogojo“ cholesterolio oksidaciją ir pagerinti širdies ir kraujagyslių veiklą. Tačiau negalima granatais piktnaudžiauti – dažnai gerti stiprios koncentracijos sulčių ar valgyti vaisių, nes gali pakilti kraujospūdis, sutrikti regėjimas, sudirgti skrandis, svaigti galva ir pan.
Egipto mokslininkai teigia, kad granato sėklų išspaustame aliejuje yra fitoestrogenų – medžiagų, panašių į moteriškus lytinius hormonus.
Granatai malšina troškulį, tonizuoja nervų sistemą, padeda nuo kvėpavimo ir burnos ertmės ligų.
Naudingi patarimai
· Visus vaisius valgykite pusvalandį prieš valgį arba valgio metu.
· Egzotinių vaisių neduokite vaikams iki 3-jų metukų amžiaus. Galima valgyti tik tuos vaisius, kurie auga mūsų šalyje.
· Naujojo egzotinio vaisiaus ragaukite po truputį, stebėkite, kaip jį priimate.
· Nevalgykite salotų, kuriose yra kelių egzotinių vaisių.
· Jeigu organizmas ir priprato prie naujo vaisiaus, vis tiek valgykite saikingai, nes alerginė reakcija gali pasireikšti bet kuriuo metu.
Pora receptų
Vitaminų kokteilis
2 pasifloros
1 kivis
50 g raudonų vynuogių
1 bananas
1 valg. šaukštas medaus
1 valg. šaukštas citrinos sulčių
Moliniame dubenėlyje sumaišykite 2 pasiflorų, kivio, banano, vynuogių minkštimą, pridėkite medaus ir citrinos sulčių. Po to viską išplakite mikseriu. Supilkite į aukštą taurę ir papuoškite citrinos griežinėliu ar mėtos lapeliu.
Vaisių desertas
2 kiviai
kekė vynuogių
riekė meliono
2 persikai
3 karambolai
Stambiai supjaustykite visus vaisius ir lengvai juos išmaišykite. Sudėkite į taures, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite cinamonu.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę