Egzotiniai vaisiai mūsų virtuvėje

 

Pasiflora (marakuja)

 

Gardus, saldžiai aštrokas vaisius, turintis A, C vitaminų, kalio, fosforo, geležies. Valgykite jį šviežią: perpjovę pusiau, minkštimą kabinkite šaukšteliu (panašiai kaip kivį). Marakuja tinka gaminant padažus ar mėsos įdarus, ruošiant ledus, desertus, kokteilius.

Pasiflora laisvina vidurius, gerina žarnyno peristaltiką, šalina iš organizmo šlapimo rūgštį.

 

Figos

 

Saldūs kvapnūs kaloringi vaisiai, turintys vitaminų B6, C, kalio, kalcio, geležies, maistinių skaidulų. Pasak Rūtos Petereit, trijose figose yra apie 10 proc. rekomenduojamos paros kalcio ir geležies normos, 7 g skaidulų, 400 mg kalio ir šiek tiek vitamino B6. Valgant figas su citrusiniu vaisiumi, turinčiu vitamino C, padidėja jose esančios geležies pasisavinimas. „Kadangi tiek šviežiose, tiek džiovintose figose gausu tirpių skaidulų pektinų, jas naudinga valgyti vietoj užkandžio vidurių užkietėjimo profilaktikai; taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau suvalgę lipnių džiovintų figų nepamirškite išsivalyti dantų, nes saldūs figų likučiai gali paskatinti dantų kariesą“, – pataria dietologė.

Figos valgomos luptos, perpjovus jas pusiau ar padalijus ketvirčiais.  Tinka prie riešutų, vytintos dešros ar kumpio, ožkos pieno ar mėlynojo sūrio. Galite figomis gardinti ir avižų košę.

Šviežias figas laikykite šaldytuve, jeigu ne visai sunokusios, kambario temperatūroje, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose. Figas patartina sudžiovinti, nes šviežios greitai susidaužo ir pradeda gesti.

 

Karambolos

 

Traškūs sultingi agrastus primenantys vaisiai. Turi kalio, fosforo, vario, vitamino C. Karambolos valgomos su odele. Supjausčius griežinėliais tinka vaisių, daržovių salotoms. Karambolos suteikia pikantišką skonį, pavyzdžiui, kepant ant iešmo vištieną su pomidorais. Šio vaisiaus griežinėlis papuoš taurę su sultimis ar arbata.

 

Mangai

 

Puikus beta karotino ir vitamino C šaltinis, turi nemažai vitamino E, A, geležies, folio rūgšties. Nekaloringi, turintys daug ląstelienos, saldžiai rūgštoki; prinokusių odelė geltonos ar rausvai oranžinės spalvos.

Mangai valgomi švieži. Minkštimas – maistingas ir sotus, tik sunkiai atsiskiria nuo didelio kauliuko. Žievelę nulupkite ir supjaustykite vaisių riekelėmis. Geriausia šį vaisių valgyti atskirai,  tuomet pajausite tikrąjį skonį bei aromatą.

„Kaip ir kituose oranžinės spalvos vaisiuose, manguose gausu beta karotino, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Viename vidutinio dydžio (250 g) vaisiuje yra apie 60 mg vitamino C – tai  rekomenduojama paros norma. Vienas vaisius taip pat turi 5 g ląstelienos ir beveik 2 mg vitamino E. Kadangi manguose gausu tirpios ląstelienos pektino, jie padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje“,  – pasakoja gydytoja.

Mangus laikykite kambario temperatūroje, valgykite tik prinokusius, nes nuo neprinokusio vaisiaus gali užkietėti viduriai, atsirasti kitų virškinimo sutrikimų.

Mangai naudingi širdžiai, gerina smegenų veiklą, regėjimą (dalinai gali pakeisti mėlynes).

 

Kinkanai

 

Kvapnūs, malonaus rūgštoko skonio. Tai patys mažiausi citrusiniai vaisiai, juose nemažai angliavandenių, vitamino C, karotino, kalio druskų ir kitų vertingų medžiagų. Šis vaisius yra valgomas šviežias (su plona odele), taip pat naudojamas kulinarijoje, konditerijoje (karštiesiems patiekalams, kepiniams). Tinka prie žuvies, vištienos, antienos, gaminant žalių daržovių salotas. Šviežiais kinkanais galite paskaninti obuolių, spanguolių pyragus, sausainius, duoną.

Bioaktyviosios medžiagos, esančios kinkanuose, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, peršalus lengvina kosulį, padeda reguliuoti svorį.

 

Dumplainiai

 

Geltonos spalvos uogelės su ‚sparneliais“, kurios gali būti vartojamos ir kaip daržovės. Dumplainis turi patrauklią išvaizdą, todėl nenuostabu, kad juo puošiami įvairūs desertai (ledai, plakta grietinėlė, karštas šokoladas), užkandžiai.

Tai atsparus vaisius, kuris kambario temperatūroje gali išbūti net iki 1,5 mėnesio!

 

Avokadai

 

Labai maistingi ir vieni kaloringiausių vaisių, turintys daug riebalų, kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio druskų, C, E, D, B grupės vitaminų. Pasak dietologės, avokaduose yra du svarbūs fitojunginiai: beta sitosterolas – siejamas cholesterolio kiekio mažinimu, ir glutationas – antioksidantas, galintis apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių.

Jie valgomi švieži arba gaminamos tyrelės, kurios tepamos ant duonos. Avokadai – populiarus  ingredientas ruošiant salotas su alyvuogėmis, krevetėmis, pomidorais, mangais.

Šie vaisiai taip pat naudojami ruošiant sušius, ypač jie dera su lašiša.

Avokadas rekomenduojamas sergant diabetu, nes juose yra labai mažai cukraus (iki 1,6 proc.), taip pat esant mažakraujystei, gastritui su sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu.

 

Granatai

 

Turi daug ląstelienos, vitamino C, kalio. Viename vaisiuje yra maždaug 500 mg kalio (daugiau negu apelsinuose). Granatuose ir jų sultyse gausu antocianinų, turinčių antioksidacinių savybių.

„Granatai turi kietą raudonai violetinę žievę. Vaisių reikia keliskart giliai vertikaliai įpjauti, sulaužyti dalimis, tada išimti sultingas skilteles ir suvalgyti“, – pataria R. Petereit.

Iš granatų dažniausiai spaudžiamos sultys. Iš jų gaminami drebučiai, šerbetai, padažai; jomis gardinami pyragaičiai ir kepti obuoliai.

Kasdien išgeriant po ¼ puodelio granatų sulčių galima sumažinti „blogojo“ cholesterolio oksidaciją ir pagerinti širdies ir kraujagyslių veiklą. Tačiau negalima granatais piktnaudžiauti – dažnai gerti stiprios koncentracijos sulčių ar valgyti vaisių, nes gali pakilti kraujospūdis, sutrikti regėjimas, sudirgti skrandis, svaigti galva ir pan.

Egipto mokslininkai teigia, kad granato sėklų išspaustame aliejuje yra fitoestrogenų – medžiagų, panašių į moteriškus lytinius hormonus.

Granatai malšina troškulį, tonizuoja nervų sistemą, padeda nuo kvėpavimo ir burnos ertmės ligų.

 

Naudingi patarimai

·         Visus vaisius valgykite pusvalandį prieš valgį arba valgio metu.

·         Egzotinių vaisių neduokite vaikams iki 3-jų metukų amžiaus. Galima valgyti tik tuos vaisius, kurie auga mūsų šalyje.

·         Naujojo egzotinio vaisiaus ragaukite po truputį, stebėkite, kaip jį priimate.

·         Nevalgykite salotų, kuriose yra kelių egzotinių vaisių.

·         Jeigu organizmas ir priprato prie naujo vaisiaus, vis tiek valgykite saikingai, nes alerginė reakcija gali pasireikšti bet kuriuo metu.

 

Pora  receptų

 

Vitaminų  kokteilis

 

 2 pasifloros

1 kivis

50 g raudonų vynuogių

1 bananas

 1 valg. šaukštas medaus

1 valg. šaukštas citrinos sulčių

 

Moliniame  dubenėlyje sumaišykite 2 pasiflorų, kivio, banano, vynuogių minkštimą, pridėkite medaus ir citrinos sulčių. Po to viską išplakite mikseriu. Supilkite į aukštą taurę ir papuoškite citrinos griežinėliu ar mėtos lapeliu.

 

Vaisių desertas

 

 2 kiviai

 kekė vynuogių

 riekė meliono

2 persikai

3 karambolai

 

Stambiai supjaustykite visus vaisius ir lengvai juos išmaišykite. Sudėkite į taures, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite cinamonu.

 

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai