Maitinimas ne namuose sergant diabetu

Užsiėmę žmonės pietaudami restoranuose ar kavinėse aptaria darbo reikalus, draugai neretai bendrauja prie vaišių stalo, vaikai ir jaunimas ypač mėgsta vadinamąjį „greitą“ maistą. Valgymas ne namie - atitrūkimas nuo kasdieninės rutinos, pramoga ar tiesiog gyvenimo būdas. O kaip tokiais atvejais elgtis tiems, kurie serga diabetu ir turi maitintis tik sveikai? Ar jie turi atsisakyti šio gyvenimo malonumo? Jokiu būdu ne. Viso gyvenimo palydovą – diabetą – galima sėkmingai kontroliuoti ir džiaugtis gyvenimu taip, kaip ir visiems.
 

Susiplanuoti, ką valgyti, ir protingai pasirinkti maisto produktus įmanoma ir pietaujant ne namie. Restoranuose ar kavinėse gausu salotų, žuvies patiekalų, ant grotelių kepto maisto. Pagal sveikos mitybos taisykles sergantiesiems diabetu rekomenduojama:
• Užkandžiai: šviežios garuose paruoštos jūros gėrybės, įvairių daržovių mišrainės, pomidorai, agurkai, neriebus sūris. Salotos, geriau pagardintos nekaloringu padažu, actu ar apšlakstytos citrinos sultimis.
• Sriubos, sultiniai: liesi.
• Duonos gaminiai: rupių miltų duona su neskaldytais grūdais, sėlenomis (pvz., “Šešių grūdų“ duona, „Rugelis“ ir kt.).
• Garnyras: virtos, garuose ruoštos ar ant grotelių keptos bulvės, virti ryžiai bei makaronai.
• Riebalai: dietinis margarinas, nekaloringas salotų padažas, liesa grietinė ar natūralus jogurtas.
• Daržovės: žalios, troškintos, virtos ar paruoštos garuose.
• Mėsa, žuvis: virta, kepta ant grotelių paukštiena, liesa mėsa, žuvis ar jūros gėrybės.
• Desertai: švieži vaisiai ar vaisių sultys, nekaloringas jogurtas.
Tos pačios mitybos taisyklės visiems sergantiesiems diabetu netinka. Vieniems svarbiausia neviršyti nustatytos suvartojamų kalorijų normos, kitiems svarbu mažinti riebalų ir druskos kiekį ar valgyti daug skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Koks maitinimosi režimas tinkamiausias, reikėtų išsiaiškinti su gydytoju ar dietologu.
Jei dažnai valgote ne namie, stenkitės ypač kruopščiai laikytis jums sudaryto mitybos plano. Ir valgymą restorane ar kavinėje galima suderinti su jums taikomais mitybos apribojimais. Jei nežinote patiekalo sudėties ar porcijos dydžio, visuomet paklauskite aptarnaujančio personalo. Stenkitės valgyti tiek, kiek esate pratę namuose, bei mėgaukitės maistu - valgykite lėtai.


Užsisakydami patiekalą, visada priminkite, kad maistą jums gamintų su kuo mažiau riebalų, o vietoje keptų bulvių pasirinkite virtas ar paprašykite daugiau daržovių.
Jei privalote riboti druskos kiekį, paprašykite, kad jums gaminamo patiekalo papildomai nesūdytų ar nedėtų prieskonių.
Ribokite padažų kiekį. Venkite džiūvėsėliuose ar tešloje apvolioto kepto maisto - taip ruošiamas jis sugeria labai daug riebalų. Prašykite nekaloringų užpilų salotoms, net jei jų nėra meniu.
Stenkitės vartoti kuo mažiau alkoholio - jis turi daug kalorijų, tačiau nė trupučio jums reikalingų maisto medžiagų.
Vartojant insulino preparatų, tenka galvoti ne tik ką, bet ir kada valgote. Planuodami pietauti kavinėje ar restorane, pasistenkite, kad valgymo laikas sutaptų su jūsų nustatytu režimu. Paklauskite padavėjo, kiek laiko užtruks patiekalo paruošimas. Jei valgyti teks vėliau nei įprastai, jūsų įprasto maitinimosi metu suvalgykite šiek tiek vaisių ar daržovių. Tačiau sekite gliukozės kiekį. Jums gali prireikti papildomai insulino.
Netgi vadinamasis “greitas” maistas nepakenks, jei tinkamai suplanuosite, ką valgysite, bei laikysitės įprastų mitybos taisyklių. Tik reikia nepamiršti, kad, valgydami “greitą” maistą, “vienu prisėdimu” suvartosite apie 1000 kalorijų ar net daugiau bei padidinsite gliukozės kiekį kraujyje. Tad jei teko užkąsti “greito maisto” restorane, kitą dienos dalį stenkitės valgyti tik daržovių ar vaisių.
Rinkdamiesi patiekalus, venkite didelių porcijų, sumuštinius rinkitės su liesa ant grotelių kepta mėsa (jautiena, kalakutiena ar vištienos krūtinėle). Vietoje majonezo ar kitų riebių padažų užsisakykite garstyčių, salotų su pomidorais ir svogūnais. Atidžiai rinkitės mišraines. Kai kuriose jų, ypač makaronų ar bulvių, būna daug majonezo ar kitų kaloringų užpilų. Jums geriau tinka morkų, svogūnų, salierų, brokolių, žiedinių kopūstų, špinatų ir pan. salotos.
Jei labai norisi picos, galite valgyti ir jos - nepakenks, jei apsiribosite 1-2 gabalėliais, tik užsisakysite vegetarišką picą plonu pagrindu be sūrio ir panašių pagardų.
Desertui rinkitės ne ledus, o ledų šerbetą, vaisių salotas, užpiltas jogurtu. Tačiau tai gali smarkiai padidinti gliukozės kiekį kraujyje - nepamirškite kontroliuoti visos dienos metu suvartotų angliavandenių kiekio.
Mėgavimasis maistu ne namie gali būti didelis malonumas - svarbu tinkamai pasirinkti. Galima kontroliuoti savo ligą ir kartu džiaugtis gyvenimu.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai