Susiplanuoti, ką valgyti, ir protingai pasirinkti maisto produktus įmanoma ir pietaujant ne namie. Restoranuose ar kavinėse gausu salotų, žuvies patiekalų, ant grotelių kepto maisto. Pagal sveikos mitybos taisykles sergantiesiems diabetu rekomenduojama:
• Užkandžiai: šviežios garuose paruoštos jūros gėrybės, įvairių daržovių mišrainės, pomidorai, agurkai, neriebus sūris. Salotos, geriau pagardintos nekaloringu padažu, actu ar apšlakstytos citrinos sultimis.
• Sriubos, sultiniai: liesi.
• Duonos gaminiai: rupių miltų duona su neskaldytais grūdais, sėlenomis (pvz., “Šešių grūdų“ duona, „Rugelis“ ir kt.).
• Garnyras: virtos, garuose ruoštos ar ant grotelių keptos bulvės, virti ryžiai bei makaronai.
• Riebalai: dietinis margarinas, nekaloringas salotų padažas, liesa grietinė ar natūralus jogurtas.
• Daržovės: žalios, troškintos, virtos ar paruoštos garuose.
• Mėsa, žuvis: virta, kepta ant grotelių paukštiena, liesa mėsa, žuvis ar jūros gėrybės.
• Desertai: švieži vaisiai ar vaisių sultys, nekaloringas jogurtas.
Tos pačios mitybos taisyklės visiems sergantiesiems diabetu netinka. Vieniems svarbiausia neviršyti nustatytos suvartojamų kalorijų normos, kitiems svarbu mažinti riebalų ir druskos kiekį ar valgyti daug skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Koks maitinimosi režimas tinkamiausias, reikėtų išsiaiškinti su gydytoju ar dietologu.
Jei dažnai valgote ne namie, stenkitės ypač kruopščiai laikytis jums sudaryto mitybos plano. Ir valgymą restorane ar kavinėje galima suderinti su jums taikomais mitybos apribojimais. Jei nežinote patiekalo sudėties ar porcijos dydžio, visuomet paklauskite aptarnaujančio personalo. Stenkitės valgyti tiek, kiek esate pratę namuose, bei mėgaukitės maistu - valgykite lėtai.
Užsisakydami patiekalą, visada priminkite, kad maistą jums gamintų su kuo mažiau riebalų, o vietoje keptų bulvių pasirinkite virtas ar paprašykite daugiau daržovių.
Jei privalote riboti druskos kiekį, paprašykite, kad jums gaminamo patiekalo papildomai nesūdytų ar nedėtų prieskonių.
Ribokite padažų kiekį. Venkite džiūvėsėliuose ar tešloje apvolioto kepto maisto - taip ruošiamas jis sugeria labai daug riebalų. Prašykite nekaloringų užpilų salotoms, net jei jų nėra meniu.
Stenkitės vartoti kuo mažiau alkoholio - jis turi daug kalorijų, tačiau nė trupučio jums reikalingų maisto medžiagų.
Vartojant insulino preparatų, tenka galvoti ne tik ką, bet ir kada valgote. Planuodami pietauti kavinėje ar restorane, pasistenkite, kad valgymo laikas sutaptų su jūsų nustatytu režimu. Paklauskite padavėjo, kiek laiko užtruks patiekalo paruošimas. Jei valgyti teks vėliau nei įprastai, jūsų įprasto maitinimosi metu suvalgykite šiek tiek vaisių ar daržovių. Tačiau sekite gliukozės kiekį. Jums gali prireikti papildomai insulino.
Netgi vadinamasis “greitas” maistas nepakenks, jei tinkamai suplanuosite, ką valgysite, bei laikysitės įprastų mitybos taisyklių. Tik reikia nepamiršti, kad, valgydami “greitą” maistą, “vienu prisėdimu” suvartosite apie 1000 kalorijų ar net daugiau bei padidinsite gliukozės kiekį kraujyje. Tad jei teko užkąsti “greito maisto” restorane, kitą dienos dalį stenkitės valgyti tik daržovių ar vaisių.
Rinkdamiesi patiekalus, venkite didelių porcijų, sumuštinius rinkitės su liesa ant grotelių kepta mėsa (jautiena, kalakutiena ar vištienos krūtinėle). Vietoje majonezo ar kitų riebių padažų užsisakykite garstyčių, salotų su pomidorais ir svogūnais. Atidžiai rinkitės mišraines. Kai kuriose jų, ypač makaronų ar bulvių, būna daug majonezo ar kitų kaloringų užpilų. Jums geriau tinka morkų, svogūnų, salierų, brokolių, žiedinių kopūstų, špinatų ir pan. salotos.
Jei labai norisi picos, galite valgyti ir jos - nepakenks, jei apsiribosite 1-2 gabalėliais, tik užsisakysite vegetarišką picą plonu pagrindu be sūrio ir panašių pagardų.
Desertui rinkitės ne ledus, o ledų šerbetą, vaisių salotas, užpiltas jogurtu. Tačiau tai gali smarkiai padidinti gliukozės kiekį kraujyje - nepamirškite kontroliuoti visos dienos metu suvartotų angliavandenių kiekio.
Mėgavimasis maistu ne namie gali būti didelis malonumas - svarbu tinkamai pasirinkti. Galima kontroliuoti savo ligą ir kartu džiaugtis gyvenimu.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę