Žuvų taukai teigiamai veikia kraujotaką, mažina kraujo spaudimą, trombocitų sukibimą. Vartojant jų, kraujyje mažėja cholesterolio kiekis, todėl sumažėja rizika susirgti ateroskleroze, miokardo infarktu, insultu. Žuvų taukai taip pat saugo nuo storosios žarnos, krūties vėžio, gerina smegenų veiklą, saugo nuo depresijos, sąnarių ligų, osteoporozės. Šis maisto papildas naudingas sergant diabetu, plaučių lėtine obstrukcine liga, odos bei žarnyno ligomis, taip pat pasireiškus priešmenstruaciniam sindromui.
Mažiems vaikams žuvų taukai yra reikalingi dantų ėduonies ir rachito profilaktikai ir jiems gydyti. Žuvų taukai slopina vaikų hiperaktyvumą, stiprina imunitetą, gerina dėmesio koncentraciją, žadina apetitą, yra vitaminų A ir D šaltinis. Dėl preparate esančio vitamino D gerėja kalcio pasisavinimas, o vitaminas A būtinas normaliam augimui, kaulams ir dantims formuotis.
Rachito profilaktikai žuvų taukų galima duoti jau 4-6 savaičių kūdikiui.
Labai svarbu žuvų taukų vartoti nėštumo ir žindymo metu, nes tai ne tik apsaugo kūdikį nuo rachito, bet ir pagerina moters savijautą, stiprina imunitetą.
Žmonės, dažniau valgantys žuvies, rečiau serga įvairiomis širdies ligomis. Medicininių tyrimų duomenimis, asmenims, per dieną suvalgantiems ne mažiau kaip 35 g žuvies, mirties nuo išeminės širdies ligos ir miokardo infarkto rizika yra mažesnė nei asmenims, visiškai nevalgantiems žuvies.
Žuvų taukai labai naudingi bet kokio amžiaus moterims. Vaisingo amžiaus moterims jie sumažina priešmenstruacinio sindromo simptomus. Ypač naudingi žuvų taukai moterims, dirbančioms įtemptą protinį darbą. Vartojant žuvų taukų, sulėtėja senėjimo procesai organizmo ląstelėse, taigi ilgiau išsaugoma jaunystė.
Aišku, reikalingą polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį geriausia gauti su maistu, t.y. valgyti daugiau žuvies. Taukai žuvyse sudaro nuo 0,3 iki 28 proc. ir net esant 0°C temperatūrai jie lieka skysti. Tačiau vandenynų žuvys gauna pakankamai daug taršalų, todėl jų gausiai vartoti net nepatariama, ypač nėštumo ar laktacijos metu.
Lietuvoje gerai yra žinomi norvegiški Miolerio žuvų taukai. Tai yra standartizuotas farmacinis produktas. Taikant modernias technologijas yra labai pagerintas produkto kvapas ir skonis, todėl jo vartoti ne tik naudinga, bet ir skanu, ypač vaikams. Norvegiškų Miolerio žuvų taukų yra natūralaus skonio bei paskanintų citrinų skonio medžiaga, neturinčia jokio alerginio poveikio.
Žuvų taukai yra saugūs, todėl jų gali vartoti nėščiosios, žindyvės, paaugliai, vyresnio amžiaus žmonės.
Pagrindinis naudingųjų polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis - jūros žuvys, žuvų taukai ir menkės kepenų aliejus. Mitybos specialistai rekomenduoja ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę valgyti žuvies patiekalų, rinktis riebią jūros žuvį, pavyzdžiui, lašišą, skumbrę, menkę, silkę.
Jei žuvies nevalgote ar valgote jos nedaug, rekomenduojama žuvų taukų paros dozė yra 5 ml (1 arbatinis šaukštelis) aliejinės formos ar 5-8 kapsulės Miolerio žuvų taukų. Tyrimų duomenimis, mažiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 kiekis, veiksmingai sumažinantis cholesterolio kiekį kraujyje, yra 1 g per dieną. Tiek riebalų rūgščių omega-3 yra 5 ml norvegiškų Miolerio žuvų taukų. Jei organizme cholesterolio kiekis yra padidėjęs, reikia didesnės paros dozės - 4-6 g.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę