Dėl juoduosiuose serbentuose esančių biologiškai veiklių medžiagų, kurios teigiamai veikia žmogaus organizmą, yra naudingas praktiškai visas augalas, t.y. jo uogos, lapai bei pumpurai, išskyrus šaknis, kurios, beje, dar nėra pakankamai ištirtos.
Uogose vitamino C bei flavonoidų susikaupia iki 1,5 proc., cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės) - nuo 4,5 iki 17 proc., organinių rūgščių (citrinos, obuolių) - 2,5-4,5 proc. Be to, jose yra vitaminų B1, B2, B6, B9, D, E, K, rauginių medžiagų (iki 0,5 proc.), baltymų, glikozidų, eterinių aliejų.
Apie juodųjų serbentų uogų naudą žino visi. Mažiau žinomas faktas, jog tiek ligoms gydyti, tiek kosmetikai yra vartojami juodųjų serbentų lapai, žiedai bei pumpurai, netgi jaunos šakelės.
Lapai, žiedai ir pumpurai kaupia eterinius aliejus, flavonoidus, organines rūgštis, raugines medžiagas, vitaminą C. Lapuose ir pumpuruose eterinio aliejaus būna iki 0,07 proc., juose yra d-pineno, 1- ir d-sabineno, d-kariofileno.
Oficialiojoje medicinoje juodųjų serbentų lapai ir pumpurai vartojami retai. Jų užpilo galima gerti sergant hipovitaminoze bei avitaminoze, taip pat hemoraginiu vasikulitu, anemija. Tuomet 3 valgomuosius šaukštus susmulkintos žaliavos reikėtų užplikyti 1 stikline verdančio vandens ir palikti 60 min. Gerti po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.
Pumpurai vartojami kaip polivitaminų ar dezinfekuojamoji priemonė. Tačiau gerti jų arbatą esant pabrinkimų, sergant inkstų bei širdies ligomis rekomenduojama tik pasitarus su gydytoju.
Tik ką surinkti arba išdžiovinti lapai ir pumpurai - labai geras prieskonis marinuojant daržoves (agurkus, pomidorus), grybus. Jie suteikia malonų kvapą girai, likeriui, degtinei.
Liaudies medicinoje juodųjų serbentų lapai (retai pumpurai) vartojami šlapimo išsiskyrimui gerinti sergant šlapimo pūslės, inkstų ligomis, inkstų akmenlige, taip pat prakaitavimui skatinti. Juodųjų serbentų lapai slopina uždegimą, tad jų galima vartoti sergant reumatu, podagra.
Juodųjų serbentų lapų užpilas (1:1000) naudojamas vonioms, tinkamas išbertiems ar rachitu sergantiems vaikams.
Juodųjų serbentų uogienės, džemai, sultys labai padeda sergant gastritu, žarnyno disbakterioze, plonosios ir storosios žarnos uždegimais. Pektinai, esantys juodųjų serbentų uogose, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina miegą, mažina kraujospūdį. Jie sujungia ir šalina iš organizmo sunkiųjų metalų (gyvsidabrio, švino, kobalto, stroncio ir kt.) druskas, radioaktyviuosius elementus, cholesterolį. Be to, pektinai neutralizuoja toksines medžiagas, kurios susidaro puvimo metu, normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą.
Lapai, vaisiai ir pumpurai plačiai vartojami gaminant įvairias kosmetikos priemones. Pavyzdžiui, liaudies medicina pataria veidą vilgyti vandenine juodųjų serbentų lapų arba pumpurų ištrauka. Veido oda tampa elastinga bei stangri.
Norint pagerinti sveikatą, iš lapų arba pumpurų galima pasigaminti užpilo, kuris skatina šlapimo išsiskyrimą ir prakaitavimą bei laisvina vidurius. Tam reikia 5 valgomuosius šaukštus sausų susmulkintų arba šviežiai surinktų lapų užplikyti 1 litru verdančio vandens, uždengti ir palaikyti 1 val. Gerti po 3-4 stiklines per dieną.
Farmakologinės juodųjų serbentų pumpurų savybės dar tiriamos. Galima spėti, jog ateityje jie gali būti naudojami vaistams gaminti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę