Gera kava – visada skanu ir sveika

Pasaulyje yra trys skirtingos kavos tradicijos - skandinavų, anglosaksų ir italų. Skandinavai ruošia kavą filtruojamaisiais aparatais ir geria ją iš didelių puodelių. Anglai kavą gamina filtruojamuoju aparatu ar mokos kavinuku (maišo abi technologijas) ir geria su šlakeliu pieno. Italai kavą geria greitai, kaip desertą, niekuo neužkąsdami. 70 proc. kavos jie išgeria namuose, 30 proc. - kavinėse, restoranuose, svečiuose.
 

Kaip ruošiama ir geriama kava įvairiose šalyse


Italijoje ir Austrijoje iki 80 proc. šeimų naudoja ekspreso ar mokos kavinukus, 12 proc. - specialius buitinius ekspreso aparatus ir tik 5 proc. užpliko kavą buitiniu kavinuku puodelyje.
Italai ryte geria stiprią ekspreso arba kapučino kavą, kuri yra gaminama kavos aparatu iš 1/3 kavos ir 2/3 specialiai suplakto pieno kremo. Antrasis puodelis paprastai geriamas po pietų ar baigus darbus. Tai gali būti stipri kava iš kavos aparato ar lengvesnė - kapučino kava su grietinėle. Italai labai mėgsta gaminti kavą su įvairiais priedais. Pavyzdžiui, Milane į ekspreso kavą įpila apelsinų ar citrinų sirupo. Kuriami įdomūs - “kavos malonumai”, paskaninant ekspreso kavą pienu, sirupu ar ledo drožlėmis.
Suomijoje bei Švedijoje rytais ir dieną geriamas didelis puodas kavos, kuri gaminama buitiniais kavos aparatais arba tiesiog užplikoma puodelyje.
Amerikiečiai dažniau kavą ruošia filtruojamuoju ar buitiniu kavos aparatu ir siurbčioja ją iš vidutinio puodelio.

 

Pagrindiniai kavos gaminimo būdai


Ekspreso kava
Ši kava gaminama specialiais aparatais. Tai ne tik pavadinimas ar rūšis - tai gyvenimo būdas ir kultūra. Ekspreso kava geriama labai greitai (itališkai espresso ir reiškia “greitai”). Tikra itališka ekspreso kava - pusė puodelio, tik keli gurkšniai. Išgėrus jos, burnoje lieka malonus skonis.
Filtruota kava
Ši kava gaminama buitiniu ar profesionaliu aparatu (pro popierinį kavos filtrą prateka vanduo). Filtruotai kavai gaminti labiausiai tinka rupi kava. Ši kava yra lengva, tinka pusryčiams. Ji labai populiari Skandinavijos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Mokos kavinuku pagaminta kava yra tarpinė tarp ekspreso ir filtruotos kavos.
Turkiška kava
Turkiškai kavai gaminti labiausiai tinka smulkiai malta kava, ji užpilama šaltu vandeniu nedideliame kavos indelyje su rankenėle, gaminama smėlyje (judinant indą šylant vandeniui) arba ant dujinės viryklės. Patartina, kad gaminimo metu kavos putelė pakiltų bent kelis kartus. Taip fermentuojasi kavos skonis. Tada jau galima kavą pilti į puodelius.
Turkiška kava - laba stipri. Ji populiariausia Rytų regionuose.
Šalta kava
Pietų šalyse, ypač Italijoje, Ispanijoje, labai populiarios šaltos kavos - “Frappe” (pieniški kavos kokteiliai).
Šalta kava gaminama tik iš labai stiprios tirpios kavos, kuri suplakama su įvairiais priedais: ledais, grietinėle, sirupais ar smulkinto ledo drožlėmis.
 

Išsivirkime skanią kavą


Kavos skonis priklauso nuo gaminimo būdo ir pupelių kokybės. Tarkim, mažos arabiškos pupelės turi aštresnį, intensyvesnį skonį, o robustos suteikia tirštumo ir šokolado prieskonį. Kuo ilgiau gaminama kava kontaktuoja su vandeniu, tuo daugiau turi kofeino. Specialiu aparatu ruošiama ekspreso kava trumpiausiai kontaktuoja su vandeniu, todėl turi mažiausiai kofeino, vadinasi, yra sveikiausia.
Gaminant ekspreso kavą mokos kavinuku, vienam puodeliui rekomenduojama dėti 7 g (1,5 šaukštelio) kavos, o jos išbėgimo greitis turi būti 25-30 sekundžių - nei trumpiau, nei ilgiau. Nuo to labai priklauso kavos kokybė.
Tačiau kofeino kiekis neturi įtakos nei kavos kokybei, nei kainai. Tai priklauso nuo pupelių rūšies, šalies, kur ji buvo auginta, klimato, skrudinimo. Geriausi mišiniai yra gaunami maišant kavos rūšis iš įvairiausių pasaulio vietų. Jų savybės fantastiškai papildo viena kitą, ir taip gaunama geriausio skonio ir aromato puokštė.
Konsultavo vienintelis
“Lavazza” atstovas Lietuvoje
vyr. technologas Darius Kodys

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

giorno
2010-05-22 20:19
as ir pastebejau, kad autorius isrado nauja kavos rusi ekspreso :):):)
prijaucianti
2010-04-19 23:17
Konsultantas,zinovas apie kava,vyr.technologas,Lavazza atstovas Lietuvoje turetu zinoti,kad kava yra espreso,o ne ekspreso
Arunas
2010-01-22 15:29
Kava is ryto ,man tai kaip teigiamas tonusas ,pabudimas ir papildoma energija dienos pradziai.
Pries kava visadais geriu stikline vandens.Niekada negeriu kavos su maistu ir tuoj pat po valgio kaip ir pries valgi(palieku ilgesni laiko tarpa tarp valgio ir kavos gerimo)ir manau kad to pasekoje, niekada nesijauciau nuo jos vartojimo blogiau.Ir be abejo gal tai tik man ?,- nes mano kraujospudis linkes i zemaja puse.
O taip pat negeriu kavos po 6 val vakaro nes gautas kofeino kiekis is kavos trukdo normaliam miegui.
Patiko man sis straipsnis ...
mega
2009-03-02 14:48
na, man asmeniškai, tai kavos gėrimas nepadeda.. padeda sukelti momentinį energijso antplūdį, tačiau juk ir skrandį graužia, ir kraujospūdį kelia -na, bent jau man. aš mieliau renkuosi tokį Tonussan maisto papildą, pagamintą augaliniu pagrindu - ir energizuoja, ir vaiko mieguistumą, ir stresą, plius, mažina, kurio, manau, patiriame nuolat ir visi !
Birute
2008-07-04 15:52
As geriu tirpia kava ssu pienu ar tai gerai.Parasykit jeeigu bloga kodl.Aciu uz atsakyma

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai