Italijoje ir Austrijoje iki 80 proc. šeimų naudoja ekspreso ar mokos kavinukus, 12 proc. - specialius buitinius ekspreso aparatus ir tik 5 proc. užpliko kavą buitiniu kavinuku puodelyje.
Italai ryte geria stiprią ekspreso arba kapučino kavą, kuri yra gaminama kavos aparatu iš 1/3 kavos ir 2/3 specialiai suplakto pieno kremo. Antrasis puodelis paprastai geriamas po pietų ar baigus darbus. Tai gali būti stipri kava iš kavos aparato ar lengvesnė - kapučino kava su grietinėle. Italai labai mėgsta gaminti kavą su įvairiais priedais. Pavyzdžiui, Milane į ekspreso kavą įpila apelsinų ar citrinų sirupo. Kuriami įdomūs - “kavos malonumai”, paskaninant ekspreso kavą pienu, sirupu ar ledo drožlėmis.
Suomijoje bei Švedijoje rytais ir dieną geriamas didelis puodas kavos, kuri gaminama buitiniais kavos aparatais arba tiesiog užplikoma puodelyje.
Amerikiečiai dažniau kavą ruošia filtruojamuoju ar buitiniu kavos aparatu ir siurbčioja ją iš vidutinio puodelio.
Ekspreso kava
Ši kava gaminama specialiais aparatais. Tai ne tik pavadinimas ar rūšis - tai gyvenimo būdas ir kultūra. Ekspreso kava geriama labai greitai (itališkai espresso ir reiškia “greitai”). Tikra itališka ekspreso kava - pusė puodelio, tik keli gurkšniai. Išgėrus jos, burnoje lieka malonus skonis.
Filtruota kava
Ši kava gaminama buitiniu ar profesionaliu aparatu (pro popierinį kavos filtrą prateka vanduo). Filtruotai kavai gaminti labiausiai tinka rupi kava. Ši kava yra lengva, tinka pusryčiams. Ji labai populiari Skandinavijos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Mokos kavinuku pagaminta kava yra tarpinė tarp ekspreso ir filtruotos kavos.
Turkiška kava
Turkiškai kavai gaminti labiausiai tinka smulkiai malta kava, ji užpilama šaltu vandeniu nedideliame kavos indelyje su rankenėle, gaminama smėlyje (judinant indą šylant vandeniui) arba ant dujinės viryklės. Patartina, kad gaminimo metu kavos putelė pakiltų bent kelis kartus. Taip fermentuojasi kavos skonis. Tada jau galima kavą pilti į puodelius.
Turkiška kava - laba stipri. Ji populiariausia Rytų regionuose.
Šalta kava
Pietų šalyse, ypač Italijoje, Ispanijoje, labai populiarios šaltos kavos - “Frappe” (pieniški kavos kokteiliai).
Šalta kava gaminama tik iš labai stiprios tirpios kavos, kuri suplakama su įvairiais priedais: ledais, grietinėle, sirupais ar smulkinto ledo drožlėmis.
Kavos skonis priklauso nuo gaminimo būdo ir pupelių kokybės. Tarkim, mažos arabiškos pupelės turi aštresnį, intensyvesnį skonį, o robustos suteikia tirštumo ir šokolado prieskonį. Kuo ilgiau gaminama kava kontaktuoja su vandeniu, tuo daugiau turi kofeino. Specialiu aparatu ruošiama ekspreso kava trumpiausiai kontaktuoja su vandeniu, todėl turi mažiausiai kofeino, vadinasi, yra sveikiausia.
Gaminant ekspreso kavą mokos kavinuku, vienam puodeliui rekomenduojama dėti 7 g (1,5 šaukštelio) kavos, o jos išbėgimo greitis turi būti 25-30 sekundžių - nei trumpiau, nei ilgiau. Nuo to labai priklauso kavos kokybė.
Tačiau kofeino kiekis neturi įtakos nei kavos kokybei, nei kainai. Tai priklauso nuo pupelių rūšies, šalies, kur ji buvo auginta, klimato, skrudinimo. Geriausi mišiniai yra gaunami maišant kavos rūšis iš įvairiausių pasaulio vietų. Jų savybės fantastiškai papildo viena kitą, ir taip gaunama geriausio skonio ir aromato puokštė.
Konsultavo vienintelis
“Lavazza” atstovas Lietuvoje
vyr. technologas Darius Kodys
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Pries kava visadais geriu stikline vandens.Niekada negeriu kavos su maistu ir tuoj pat po valgio kaip ir pries valgi(palieku ilgesni laiko tarpa tarp valgio ir kavos gerimo)ir manau kad to pasekoje, niekada nesijauciau nuo jos vartojimo blogiau.Ir be abejo gal tai tik man ?,- nes mano kraujospudis linkes i zemaja puse.
O taip pat negeriu kavos po 6 val vakaro nes gautas kofeino kiekis is kavos trukdo normaliam miegui.
Patiko man sis straipsnis ...