Mūsų organizme yra apie 60-70 proc. vandens. Žmogus be maisto gali išgyventi keliasdešimt dienų, o be vandens ištveria vos keletą. Vandens kiekiui organizme sumažėjus 1-2 proc., žmogus pradeda jausti troškulį, išsekimą, energijos trūkumą. Netekus 5 proc. vandens, gali aptemti sąmonė, prasidėti haliucinacijos, o kai jo trūksta 12-20 proc., mirštama apsinuodijus savo paties organizmo apykaitos produktais. Kiek vandens netenkame, tiek jo turime išgerti ar gauti su maistu.
Gėrimus galime pasirinkti. Kuo didesnė įvairovė - tuo geriau. Troškulį geriausiai malšina natūralus mineralinis, paprastas geriamasis vanduo, kiti gėrimai. Natūralus mineralinis - tai neužterštoje aplinkoje susidaręs požeminis vanduo, pasižymintis tyrumu, nekintama chemine sudėtimi. Vanduo gerina organizmo fiziologinę būklę, gaivina, nes yra natūraliai švarus, turi daug ištirpusių mineralinių medžiagų, mikroelementų. Natūralus mineralinis vanduo turi būti pripažintas Lietuvos Respublikos SAM įgaliotos įstaigos ar kitos valstybės ES narės atsakingos institucijos.
Pagal mineralinių druskų koncentraciją natūralus mineralinis vanduo gali būti trijų rūšių:
• turintis labai mažai mineralinių medžiagų (mineralinių medžiagų koncentracija ne didesnė kaip 50 mg/l);
• turintis mažai mineralinių medžiagų (mineralinių medžiagų koncentracija ne didesnė kaip 500 mg/l);
• turintis daug mineralinių medžiagų (mineralinių medžiagų koncentracija didesnė kaip 1500 mg/l);
Jeigu natūralus mineralinis vanduo turi daugiau vienos ar kitos mineralinės medžiagos, tai žymima etiketėje, pavyzdžiui, “Turi sulfatų”, “Turi chlorido”, ir pan. Beje, mineralinis vanduo turi būti išpilstomas gręžinio teritorijoje arba gavybos vietoje.
Gerdami natūralų mineralinį vandenį, organizmą papildome ir įvairiomis mineralinėmis medžiagomis. Kiekviena natūralaus mineralinio vandens rūšis pasižymi savita cheminių medžiagų sandara, priklausoma nuo to, iš kokios vietovės, kokio šaltinio jis išgautas.
Atidžiai perskaitykite etiketę. Jeigu nutarėte pasirinkti natūralų mineralinį vandenį, joje turi būti nurodytas užrašas “Natūralus mineralinis vanduo” ir vandens pavadinimas. Taip pat turi būti informacija apie anglies dvideginį, nurodoma analitinė kompozicija, išvardijant vandens sudedamąsias dalis ir jų koncentracijas. Taip pat šaltinio naudojimo vietovės pavadinimas, vartojimo terminas ir t.t. Neretai iškyla klausimas, kokį mineralinį vandenį gerti sveikiau - su angliarūgšte ar be jos. Jei esate sveiki, angliarūgštė tonizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, gerina vandens skonį. Jei sergate skrandžio ar kepenų ligomis, angliarūgštė gali dirginti virškinamąją sistemą. Svarbu kaitalioti mineralinio vandens rūšis, kad organizmas gautų įvairių mineralinių medžiagų bei mikroelementų.
Jei kraujo spaudimas aukštas, nėra tinkamas vanduo, kuriame yra daug natrio (jis sulaiko organizme vandenį, ir tai didina kraujo spaudimą). Reikėtų rinktis vandenį, kuriame natrio koncentracija mažesnė kaip 20 mg/l (etiketėje nurodyta “Tinka mažesnio natrio kiekio dietai”; taip pat natrio kiekis nurodomas sudedamųjų dalių sąraše). Vaikams netinka reguliariai gerti mineralinį vandenį, kuriame fluorido yra daugiau kaip 1,5 mg/l. Etiketėje turi būti parašyta “Turi fluorido daugiau kaip 1,5 mg/l: netinkamas reguliariai vartoti kūdikiams ir vaikams iki 7 metų amžiaus”.
Jei karštą vasaros dieną sportuojate, aktyviai dirbate ir su prakaitu netenkate daug vandens, druskų, gerkite natūralų mineralinį vandenį, turintį daugiau mineralinių druskų.
Jis gaminamas natūralų mineralinį vandenį praskiedžiant geriamuoju vandeniu arba į geriamąjį vandenį pridedama mineralinių medžiagų bei CO2.
Šaltinio vanduo - žmonėms vartoti skirtas gamtinis vanduo, išfasuotas gavybos vietoje, nėra pripažintas natūraliu geriamuoju vandeniu. Jis vartojamas kaip gaivusis gėrimas. Šaltinio vanduo - nedezinfekuotas, natūraliai švarus, kaip ir natūralus mineralinis vanduo nėra papildomas kitomis medžiagomis, išskyrus vandens prisodrinimą anglies dvideginio. Šaltinio vanduo turi būti iš požeminių vandens telkinių - versmių, gręžtinių šulinių.
Norint numalšinti troškulį nepatartina kasdien gerti vaisvandenių - tiek su cukrumi, tiek su saldikliais. Jei vis dėlto retkarčiais norite pasmaguriauti saldžiaisiais gėrimais, geriau rinkitės tuos, kurių sudėtyje yra ne dirbtiniai saldikliai, o cukrus, ne sintetiniai dažai ir kvapiosios medžiagos, o sultys. Gėrimo sudėtis yra pažymėta etiketėje, reikia tik įprasti ją perskaityti ir tik tada pirkti. Gėrimai su saldikliais tinka sergantiesiems diabetu, nutukusiems ir norintiesiems sulieknėti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę