Soja - baltymų šaltinis

Soja - ankštinių šeimos augalas, maistui pradėtas vartoti labai seniai - kinai gamino iš jos valgius jau prieš 400 metų. Europoje soja pradėjo plisti nuo XIX a. antrosios pusės.
 

Nors vis dar neišvengiama diskusijų apie sojos naudą, tačiau visi sutaria, kad tai tikrai labai vertingas produktas. Nustatyta, kad vartojant sojos produktų gali sumažėti cholesterolio koncentracija kraujyje, todėl mažėja ir aterosklerozės (kurios pasekmė - insultai ir infarktai) rizika. Pavyzdžiui, sumažinus cholesterolio kiekį vienu procentu, širdies ligų rizika sumažėja net 2-3 proc. Taigi Lietuvoje, kur mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų tikrai didelis, vertėtų nepamiršti įtraukti sojos produktų į savo kasdieninį valgiaraštį.
Soja turi iki 22 proc. riebalų, daug kalcio, fosforo, provitamino A, B ir D grupės vitaminų, fermentų, lecitino. Ji padeda ištirpinti tulžies pūslės akmenis, reguliuoja žarnyno veiklą, tinka sergant diabetu (sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje), mažina vėžinių ligų riziką. Ji labai naudinga ir moterims, nes joje daug geležies, be to, ji mažina menopauzės simptomus.


Dar viena svarbi sojos savybė - joje daug aukštos kokybės baltymų. Pagal baltymų ir riebalų sudėtį su soja negali varžytis nė vienas produktas: jos miltuose yra apie 40 proc. baltymų, o sojos baltymų koncentratai ir izoliatai (apvalyta soja) jų turi net iki 90 proc. Baltymai yra labai svarbūs, nes juose gausu ir augančiam, ir bręstančiam bei senstančiam organizmui nepakeičiamų aminorūgščių. Iš sojos jos pasisavinamos taip pat lengvai, kaip ir iš gyvulinės kilmės - žuvies, mėsos, pieno ar kiaušinių baltymų. Sojų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, o baltymų joje 1,5-2 kartus daugiau negu mėsoje.
Beje, naudingas sojos poveikis organizmui yra pakankamai didelis, pavyzdžiui, jos cholesterolio kiekį mažinantis poveikis prilygsta medikamentų poveikiui. Keturias savaites trukusių tyrimų metu buvo pastebėta, kad sojos skaidulose, avižose ir miežiuose esantys baltymai bei migdolai mažina cholesterolio koncentraciją taip pat kaip statinai - plačiausiai vartojami cholesterolio kiekį mažinantys preparatai. Amerikos širdies asociacija norintiesiems sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje rekomenduoja rinktis produktus, kurių porcijoje yra 10 g sojos baltymų, ir per dieną suvartoti po tris ar daugiau porcijas.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai