Šiandien skania kava mėgaujasi Amerikoje, Europoje, Australijoje. Du pagrindiniai kavos “turgūs” yra Niujorkas ir Londonas, kur atitinkamai prekiaujama žinomiausiomis rūšimis Arabica (sudaro apie 80 proc. pasaulinėje kavos rinkoje) ir Robusta (apie 20 proc. pasaulinėje kavos rinkoje). Kava auginama daugiau nei 50 įvairių pasaulio šalių, tropikų ir subtropikų klimato juostose: Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore, Gvatemaloje, Haityje, Havajuose, Jamaikoje, Indijoje, Meksikoje. Kavamedis primena kamelijos krūmą. Prinokusios kavamedžio uogos įgauna purpurinę spalvą. Vidutiniškai per metus vienas kavamedis užaugina tik 0,5-0,7 kg kavos pupelių. Iš 3000-4000 kavamedžio uogų yra išgaunamas tik 1 kg kavos pupelių. Brazilijoje pagaminama 30 proc. pasaulinio kavos kiekio. Daugiausiai kavos išgeria šiauriečiai: vienam norvegui tenka 10,6 kg kavos, švedui - 9 kg kavos per metus. Skandinavai labiausiai mėgsta kavą, pagamintą filtriniu aparatu.
Tuo tarpu Italijoje ir kitose pietų šalyse populiariausia yra stipri espresso kava. Apie 80 proc. italų kavą geria namuose: gamina ją Moka kavinuku ir geria iš mažų puodelių. Italas vidutiniškai per metus išgeria 6 kg kavos. Tuo tarpu Amerikoje populiari filtruota kava su įvairiais priedais, sirupu ar grietinėle.
Lietuvoje vienas gyventojas suvartoja iki 2 kg kavos per metus. Pirmenybė teikiama stipresnei kavai, nesvarbu, kaip ji gaminama. Kavinėse populiariausios yra espresso, kapucino ir cafe-late...
Žymiausi technologai, kavos specialistai pataria niekada nesirinkti pigios kavos. Tik aukštos kokybės žaliava suteikia puikų aromatą ir skonį. Svarbus yra ir kavos apdirbimo būdas, t.y. tinkamas skrudinimas. Prieš perkant kavą reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip ją gaminsime. Jei mėgstame tikrą, stiprią kavą, verta įsigyti buitinį espresso kavos aparatą. Brangiausia kavos pupelė yra 100 proc. arabika. Kavos kokybė ir skonis priklauso nuo skrudinimo. Lengvai skrudintos pupelės yra švelnesnio, stipriau skrudintos - aštresnio skonio. Robustos ir arabikos pupelių mišinys suteikia kavai aštresnį, kartesnį skonį. Kuo daugiau robustos, tuo kava aštresnė, tirštesnė, galime jausti šiek tiek rūgštoką skonį.
UAB “Ogmios prekyba” direktoriaus pavaduotoja Luiza Trilikauskienė:
Renkantis kavą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, iš kokių pupelių ji pagaminta - arabikos ar robustos. Arabika - absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje. Robusta pasižymi prastesnėmis aromato ir skonio savybėmis, ji turi daugiau kofeino. Lofbergs Lila rekomenduoja tik šimtaprocentinę arabikos pupelių kavą, ji geriausiai tinka, jei kavą ruošite namuose be espresso kavos aparato. Iš šių pupelių yra gaminama ir Lofbergs Lila, kuri ne veltui vadinama karališka. Kiekvieną rytą šiuos aromatingus kavos puodeliu mėgaujasi ir Švedijos monarchų šeima. Svarbu atsižvelgti ir į kavos gamintoją. Puikias gamybos tradicijas turi Skandinavijos šalys. Aišku, svarbus faktorius yra skonis - reikia paragauti keletą kavos rūšių ir išsirinkti mėgstamiausią aromatą.
Lofbergs Lila siūlo įvairaus skrudinimo bei skonio kavą, gaminamą tik iš aukščiausios rūšies arabikos. Jūs ragausite to paties skonio kavą, nesvarbu, kurioje šalyje ją pirksite - Švedijoje, Lietuvoje, Suomijoje ar Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Esate vienas geriausių kavos ekspertų Europoje. Viešite Lietuvoje pirmos Lofbergs Lila kavos kultūros mokyklos atidarymo Vilniuje proga. Kas vis dėlto lemia kavos skonio savybes?
Kavos ekspertas Tony Broman:
Gera kava gali būti įvairaus skonio - švelni, su švelnia rūgštele, stipri. Skonis priklauso nuo kavos pupelių kilmės. Pavyzdžiui, Kolumbijos pupelės pasižymi savitu rūgščiu prieskoniu, Etiopijos pupelėms būdingas bergamotės prieskonis. Kavos gardumui daro įtaką pupelių skrudinimas. Šiuo procesu rūpinasi ekspertai, jie sumaišo įvairias pupeles ir jas tinkamai paskrudina, tai suteikia galimybę atsiskleisti įvairiausiems kavos aromatams bei skonių puokštei. Lengvai skrudinta kava - švelni, vidutinis skrudinimas suteikia kavai stipraus skonio ir saldaus sodraus aromato, o stipriai skrudintoms pupelėms būdingas stiprus kavos skonis ir nedidelis kartumo prieskonis. Kavos skonis priklauso ir nuo vandens kietumo - kuo kietesnis vanduo, tuo labiau skrudintą kavą reikėtų rinktis.
Kodėl kartais kava mums atrodo “per silpna”? Tai gali lemti per žema vandens temperatūra, per trumpas virimo laikas, per mažas kavos kiekis arba tai, kad kavos pupelės sumaltos per rupiai. Kodėl kava gali būti “karti”? Priežastys yra tokios: per aukšta virimo temperatūra, per ilgas virimo laikas, per didelis kavos kiekis ir netinkamas skrudinimas. Beje, kavos gurmanams patartina kavą gerti su saldumynais - tai sustiprina gerąsias kavos savybes.
Kaip laikyti kavą ?
• Vakuuminėje pakuotėje kava išlieka šviežia tol, kol pakuotė atidaroma.
• Kavą su pakuote (uždara ar praplėšta) reikia laikyti specialiame inde.
• Kavą patartina laikyti sausoje, vėsioje vietoje, nes karštis pagreitina senėjimo procesą ir gedimą.
• Patogu kavą laikyti skardinėse, bet ją reikėtų suvartoti per kelias savaites.
• Kava tinkama vartoti dvejus metus. Laikoma šaldytuve ji sensta lėčiau.
Dėl kavos poveikio sveikatai iki šiol nesutariama. Kada kavą gerti naudinga, o kada reikėtų jos atsisakyti?
KMU šeimos medicinos klinikos gydytoja Nijolė Garšvienė:
Nedidelis kofeino kiekis stimuliuoja smegenų, skrandžio veiklą, stiprina širdį, teigiamai veikia nervų, kraujotakos sistemą. Vienas puodelis skanios kavos ryte ar vidurdienį suteikia žvalumo ir gyvybingumo, didina darbingumą, suteikia energijos, kai esame pavargę. Naujausi moksliniai tyrimai skelbia, kad vienas ar du puodeliai nestiprios kavos nepakenks sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Jei jums skauda galvą dėl žemo kraujo spaudimo, puodelis stiprios kavos pagerins savijautą.
O kada kavos turėtume atsisakyti? Negalima gerti kavos tuščiu skrandžiu, nes tai dirgina skrandžio gleivinę. Nereikėtų jos gerti iš karto ir po sočių pietų ar vaišių, nes padažnėja širdies plakimas, gali pakilti kraujospūdis. Reikia vengti kavos, jei yra skrandžio opa. Didelės kofeino dozės turi neigiamą poveikį geriant kavą vakare. Jauni sveiki žmonės gali per dieną išgerti 3-4 puodelius kavos, o vidutinio ir vyresniojo amžiaus žmonėms patartina išgerti ne daugiau nei 2 puodelius.
Stomatologai pataria gerti kavą su pienu. O išgėrus juodos kavos puodelį patartina praskalauti burną šiltu vandeniu arba išsivalyti dantis.
Espresso kava - tai mažas puodelis, pusė jo - kavos, o puta - sukta, tiršta, standi ir pakankamai tamsi.
Kapučino kava - tai 1/3 kavos ir 2/3 vientisa pieno kremo masė. Ši kava nebus labai karšta, ją dengs blizgi plėvelė. Pieno kremas turi būti žemiau puodelio krašto, o ne išsipūtęs lyg burbulas virš puodelio. Jei dedant cukraus į kapučino kavą jis skęsta iš lėto, o puta nesubliūkšta, vadinasi, kava yra paruošta teisingai.
• 25 proc. - kavos aparatas,
• 25 proc. - kavos pupelės,
• 50 proc. - kavos pagaminimo būdas,
• o labiausiai - gera ranka ir kuo daugiau meilės.
Verta žinoti:
• Kavą ruoškite tik švariame inde.
• Vartokite šviežią vandenį, todėl, atsukę vandentiekio čiaupą, keletą sekundžių palaukite.
• Atidarykite pakelį 2 val. prieš vartojimą, leiskite kavai “pakvėpuoti” ir prisitaikyti prie aplinkos sąlygų.
• Pupeles sumalkite prieš ruošdami kavą, tuomet ji gardžiau kvepės.
• Niekada kavos nevirinkite.
• Venkite šildyti kavą ar laikyti ją termose.
• Keiskite kavos rūšis, pajuskite skonių įvairovę.
• Kavą užpilkite ne verdančiu, o karštu minkštesniu vandeniu. Tinkamiausia temperatūra - 95-96 laipsniai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Beje jau pamirsau ka reiskia remens edimas.., po kavos ceremonijos.., o nuo parduotuvines budavo kancia... Sekmes kavoholikai
Savo malonumui siulau gerti svieziai skrudinta kava gerdami taip
pagaminta kava svieziai skrudinta kava visi patirs malonuma ir
taps kavos fanais,,,