Valgė ir vergai, ir viduramžių riteriai
Česnakų tėvynė – Pietų Azija. Juos augino senovės babiloniečiai, egiptiečiai. Senovės Egipte česnakas naudojo piramides statę vergai. Nenuostabu, kad jie retai sirgo, buvo stiprūs, ištvermingi ir ilgai gyveno.
Vargingai gyvenantys Romos valstiečiai sutrindavo česnaką, raudonųjų pipirų ankštis, pridėdavo druskos, aliejaus ir, viską išmaišę, gautą tyrelę tepdavo ant duonos. Įdomu tai, kad česnakas nebuvo laikomas tik prasčiokų maistu. Anaiptol. 1911 m. Egipto faraono kapavietėje buvo rastas... česnakas. Manoma, kad radinio data – 3750 metai p.m.e. Atrodo, buvo manoma, kad česnakas gali būti naudingas keliaujant į pomirtinį gyvenimą. Garsaus faraono Tutanchamono kapavietėje buvo rastos net šešios česnako galvutės.
Viduramžių riteriai taip pat nebuvo abejingi česnakui. Jie nešiodavosi prie rūbų prisisegę česnako skiltelę, kad apsaugotų nuo piktos akies.
Turtingas ir aštrus
Česnakai turi daug baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų C, A, PP,D, B, karotino, kalio, kalcio, geležies, seleno, jodo, fermentų, eterinių aliejų. Česnakuose itin daug fitoncidų, turinčių antibakterinių savybių, suteikiančių česnakui aštrų kvapą.
Česnakas gerina virškinamą, stiprina lytines galias, padeda gydant aterosklerozę, naudingas mažinant nuovargį, didinant atsparumą. Be to, česnako veikliosios medžiagos atpalaiduoja kraujagysles, todėl mažėja kraujospūdis.
Alicinas – gamtinis antibiotikas
Česnakai turi daug alicino – gamtinio antibiotiko, kuris gali padėti įveikti uždegimą, nuslopinti bakterijų dauginimąsi. Be to, jis naudingas norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl česnakų mėgėjai rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.
Mokslininkai jau daugiau nei prieš dešimtmetį įrodė, kad česnakas mažina trombocitų sulipimą, kartu mažina miokardo infarkto ir insulto riziką.
Įdomu tai, kad alicinas padeda auginti raumenų masę, todėl ši daržovė naudinga aktyviai sportuojantiems ir norintiems padidinti raumenų apimtį.
Tačiau dėl aštriosios medžiagos alicino ne visi žmonės gali česnakus valgyti. Medikai pataria nevartoti česnakų sergant gastritu, opalige (ypač paūmėjimo metu), inkstų ligomis, turint jautrų skrandį ir pan. Per dideli jo kiekiai gali sukelti virškinamojo trakto negalavimus, pykinimą, vidurių pūtimą.
Česnakinė vaistinėlė
Jeigu sloguojate, perpjaukite česnako skiltelę ir giliai įkvėpkite keletą kartų stipraus jos kvapo.
Jeigu kosite, pakaitinkite kelias minutes piene smulkiai supjaustyto česnako.Tik neužvirkite, nes užvirus sumažėja česnako vertingosios savybės. Truputį pienui pravėsus, įdėkite šaukštelį medaus ir išgerkite.
Įpraskite kasdien suvartoti bent po vieną skiltelę česnako – taip pristabdysite kraujagyslių kalkėjimą.
Gripo epidemijos metu reikėtų kasdieną suvalgyti po 1–2 skilteles česnako. Tai saugo nuo bakterijų.
Išoriškai česnakas vartojamas gydant burnos ertmės uždegimus, vabzdžių įkandimus. Česnaku patrinkite burnos ertmę, dantenas – tai naikina bakterijas, padeda nuo parodontozės.
Populiarusis prieskonis
Česnakas labai populiarus kaip prieskonis. Jis plačiai naudojamas įvairių šalių virtuvėse ruošiant mėsą, žuvį, salotas, įvairius troškinius, sriubas, padažus ir pan. Sunkiai įsivaizduojama šeimininkė, neturinti virtuvėje česnako.
e, sausoje vietoje. Geriausia retai pintoje medinėje kraitelėje (kurioje laisvai vaikščiotų oras) ar supintoje „česnakų kasoje“ virtuvėje.
Kaip pagerinti burnos kvapą?
Norite tikėkite, norite ne, bet yra manoma, kad, paskaninus patiekalą trupučiu citrinos ir kalendros grūdelių, česnako kvapo nesijaus.
Kmynai ir bazilikas užmuša bet kokį ryškesnį mėsos, žuvies ar česnako kvapą. Obuoliai ir kavos pupelės taip pat mažina nemalonaus kvapo stiprumą.
Pakramtykite keletą petražolių šluotelių, riekelę citrinos ar užgerkite pienu – taip lengvai panaikinsite stiprų česnako kvapą.
Salotos „Sveikata“
• 3 žali burokėliai
• 50 g graikinių riešutų
• 3 – 5 skiltelės česnako
• 0,5 citrinos sulčių
• 1 – 2 valgomieji šaukštai saulėgrąžų aliejaus
• 1 arbatinis šaukštelis cukraus (ar medaus)
Sutarkuokite burokėlius, susmulkinkite graikinius riešutus ir česnaką. Išspauskite citrinos sultis, o žievelę smulkiai sutarkuokite. Viską sumaišykite ir užpilkite aliejumi.
Graikinius riešutus galima pakeisti aliejuje kepintomis saulėgrąžomis.
Česnakinis aliejus
• 0,5 l aliejaus
• 1 česnako galvutė
Į aliejų įdėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir laikykite 4–5 paras kambario temperatūroje. Kasdien stiklainį pakratykite. Po 5 parų aliejų nukoškite per sietelį.
Česnakinį aliejų galite naudoti salotoms, padažams, sriuboms skaninti.
Tiršta sriuba „Ryžių česnakinė“
• 1 l vandens
• 1 l pomidorų sulčių
• 1 morka
• 5 skiltelės česnako
• 2/3 stiklinės ryžių
• 3 šaukštai aliejaus
• 1 šaukštas miltų
Morką ir česnaką smulkiai supjaustykite ir trumpai pakepinkite aliejuje. Baigdamos kepinti į keptuvę įdėkite šaukštą miltų, išmaišykite ir trumpai pakaitinkite. Sumaišykite vandenį su pomidorų sultimis, užvirkite ir įdėkite ryžius. Virkite 5–10 minučių. Po to į puodą sudėkite pakepintas morkas su česnaku. Viską išmaišykite. Po 5 minučių bus galima valgyti.
Česnako užtepėlė sumuštiniams
• 3 žalios morkos
• 0,5 vidutinio dydžio poro
• 2 petražolių šaknys
• 5 skiltelės česnako
• 2 arbatiniai šaukšteliai pakepintų sezamo sėklų
• 1 valg. šaukštas aliejaus
• žiupsnelis jūros druskos
Smulkai sutarkuokite morkas, porą, petražolių šaknis, česnaką. Sezamo sėklas pakepinkite aliejuje (1 valgomasis šaukštas). Viską sumaišykite ir laikykite šaltai. Tepkite ant duonos sviestą, o ant jo – užtepėlę.
Kartu tiks riekelė sūrio, kumpio ar žuvies.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę