Obuolys į namus, liga – iš namų

Kol mokslininkai kuria receptus, kaip atitolinti senėjimą, dietologai ir maisto specialistai vieningai pataria: suvalgykite per dieną po 3–4 obuolius ir tokiu paprastu būdu sustiprinsite sveikatą, atitolinsite ligas ir senatvę. Kodėl obuoliai tokie vertingi? Kokių jie turi naudingų mums savybių? Apie tai kalbėjomės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja dietologe Rūta Petereit ir ilgamečiu obuolių augintoju ūkininku biomedicinos m. dr. Algirdu Amšiejumi.
 

Stiprus antioksidantas


Pasak gydytojos dietologės R. Petereit, obuoliuose yra pektino – tirpios ląstelienos, kuri padeda sumažinti arterijas žalojančio „blogojo“ cholesterolio kiekį. Maistiniu požiūriu vertingiausia yra tai, kad obuoliuose yra antioksidantų. Flavonoidai (kvercetinas) neleidžia „blogajam“ cholesteroliui oksiduotis į dar pavojingesnius junginius. Daugiausia antioksidantų yra šviežiuose raudonuose obuoliuose (daugiau turi tik spanguolės), ypač jų odelėje. Tad lietuviškus raudonus obuolius valgykite nenulupę odelės.
Obuoliai turi vitaminų А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, Н, РР, taip pat kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies.
Obuolio sėklos turi daug jodo. Jo ypač daug prinokusiuose obuoliuose, todėl juos reikėtų valgyti su sėklytėmis.
Per dieną suvalgykite 2–3 obuolius. Ryte suvalgius obuolį gerėja apetitas, virškinimas.

 

Džiovinti obuoliai


Viduramžiais šeimininkės verdavo obuolių skilteles ant storesnių siūlų ir kabindavo namų verandoje, kad vėjas ir saulė jas išdžiovintų. Iš obuolių išgaravus vandeniui, lieka natūralus cukrus. Džiovintų obuolių skiltelėse daug ląstelienos ir geležies. Tačiau reikėtų žinoti ir tai, kad džiovinant obuoliai praranda vitamino C. Tačiau, kita vertus, jo mažėja ir laikant obuolius paprastai. Pavyzdžiui, per 3 mėnesius antaniniuose obuoliuose askorbo rūgšties sumažėja apie 30 proc. Jeigu norite išsaugoti didesnį vitaminų kiekį, obuolius konservuokite.


Džiovintus obuolius labai vertina sportininkai: tai puikus angliavandenių šaltinis, organizme greitai virstantis energija. Įdomu tai, kad džiovinti obuoliai suteikia šešis kartus daugiau energijos nei švieži!
Dr.Algirdo Amšiejaus teigimu, džiovinti labai tinka antaniniai obuoliai: jie turi optimalų cukraus ir rūgščių santykį, o sudžiūvę išlieka balti. Jie itin tinkami ir kulinariniam apdorojimui – dėti į salotas, desertus ir pan.
Džiovinti obuolius reikėtų krosnyje ar orkaitėje (bet įkaitinus ne daugiau nei +40 C), galima gerai vėdinamoje patalpoje.
 

Lietuviški obuoliai


Vertingiausi obuoliai yra ką tik skinti, nes juose yra didžiausias vitamino C kiekis. Daugiausia naudingųjų medžiagų yra odelėje ar po ja, todėl nerekomenduojama jų lupti.
Žalios spalvos obuoliai vitamino C turi daugiau nei raudonieji.
Ypač vertingi yra antaniniai obuoliai. Jų maistinės savybės, nuskynus nuo obels, išlieka dar kelis mėnesius.
„Lietuvoje auginama Boskoop veislė atstoja antaninį. Šie obuoliai ypač mėgstami šeimininkių dar ir todėl, kad, juos kepant ar gaminant obuolių pyragus, jie nesukrenta, nesutęžta“ – sako ūkininkas, auginantis iki 50 obuolių veislių, dr. A. Amšiejus.
Pasak pašnekovo, prieš kelis dešimtmečius buvo populiarios veislės pepinas, auksinis renetas. Dabar žmonės nori desertinių obuolių, pavyzdžiui, Eliza, Šampion, Topaz. Jie yra gero skonio, natūraliai pasidengę vaško plėvele, be to, patys ir nuo šakų nekrenta. Desertiniai obuoliai yra populiarūs ir todėl, kad ilgai išsilaiko – nuo spalio iki balandžio mėnesio.
Beje, jūs patys, galite įvertinti, kiek vertingas yra jūsų valgomas obuolys. Kaip tai padaryti? Labai paprastai: perpjaukite obuolį per pusę ir jeigu po kelių minučių obuolys įgaus rusvą atspalvį, vadinasi, jame yra daug energijos suteikiančio vitamino P.
Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, reikėtų rinktis saldžius, o ne rūgščius obuolius. Valgykite obuolių, jeigu norite sulieknėti, nes obuoliai turi mažai kalorijų ir greitai suteikia sotumo jausmą. Šiuo atveju naudinga ir iškrovos diena, kai visą dieną valgomi tik obuoliai.
Per 5–6 kartus galite suvalgyti 1–1,5 kg obuolių. Obuolius valgykite žalius, nes, juos verdant ar kepant, netenkama apie 70 proc. flavonoidų.
Pirkti ir valgyti lietuviškus obuolius rekomenduojama dar ir dėl to, kad jie nėra taip užteršti, kaip atvežtiniai. Pastarieji 2003 m. buvo įtraukti į labiausiai pesticidais užterštų 12-kos produktų sąrašą.
 

Kada obuolius skinti?


Per anksti surinkti būna mažesni, neryškių spalvų, per vėlai – greitai pernoksta.
Vasariniai obuoliai prinoksta beveik visi vienu metu, todėl skinami likus 1–2 dienoms iki vartojimo. Obuoliai skinami 2–3 kartus, atsižvelgiant į sunokimo laipsnį ir spalvą.
Rudeninių veislių obelų vaisiai skinami 1–2 ar net kelias savaites, žieminių – likus net keliems mėnesiams iki vartojamosios brandos. Svarbu, kad vaisiaus dydis, skonis, odelės ir sėklų spalva liudytų, jog vaisius yra prinokęs, lengvai atsiskiria nuo šakelių.
 

Obuoliai grožiui


Valgant obuolius lygėja oda, gražėja jos spalva, mažiau pastebimos raukšlės, greičiau auga ir labiau žvilga plaukai, nagai.
Galite lengvai pasigaminti grožio kaukę veidui. Sutarkuoto obuolio kaukė sausai odai suteikia puikų drėkinamąjį poveikį (prieš tepdami obuolio kaukę, patepkite veido odą kremu ar alyvuogių aliejumi).
Jeigu jūsų oda normali, sutarkuotą obuolio masę sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu grietinės ar aliejumi. Užtepkite ant veido ir kaklo, palaikykite 20 min., o po to nuplaukite šiltu vandeniu.
 

Naudinga


• Vienas obuolys per dieną mažina insulto galimybę.
• Stiklinė obuolių sulčių per dieną stiprina širdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
• Cholesterolio pusiausvyrai palaikyti rekomenduojama per dieną suvartoti 2–3 obuolius.
• Valgykite obuolius – natūraliai valysite organizmą.
• Obuolių sėklose yra jodo.
• Obuoliai stabdo dantų ėduonį, emalio irimą, dezinfekuoja burnos ertmę.
• Obuolių valgymas atvirkščiai susijęs su astma – kuo daugiau obuolių, tuo mažesnė astma. Rūgščius obuolius, pavyzdžiui, antaninius, rekomenduojama valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, esant mažam skrandžio rūgštingumui ar norint numesti svorio.
• Sergantiems širdies, inkstų, kepenų ligomis naudinga valgyti saldesnio skonio obuolius.
• Obuolių nuoviras ir arbata lengvina kosulį. Džiovintų obelų lapų (1:10) ar obuolio žievės arbata, paskaninta cukrumi ar medumi, tinka gerti peršalus (po pusę stiklinės kas porą valandų).
• Obuolių kompresai naudingi gydant odos uždegimus.
 

Įdomu


• Senovės raštuose obuoliai pirmą kartą paminėti daugiau nei prieš 5 tūkst. metų. Piešiniuose buvo vaizduojamos derančios obelys.
• Šviežius ir džiovintus obuolius pirmykščiai žmonės valgė jau akmens amžiuje.
• Nuo XII a. pr. m. e. šie vaisiai tapo populiarūs senovės Egipte.
• Graikų sakmė byloja, kad linksmybių dievas Dionizas sukūręs obuolį ir jį dovanojęs gražuolei deivei Afroditei.
• Lietuvoje rasta pėdsakų, kad augintos obelys Kuršių Nerijos pirmykščių žmonių gyvenvietėje. Obelis asocijuojasi su meile, šviesa, vaisingumu.
• Vaišinti obuoliu – tai linkėti laimės, džiaugsmo ir sveikatos.
• Yra tūkstančiai obuolių rūšių, ir tik nedidelė jų dalis yra paplitusi visame pasaulyje.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai