Netapkite prekybininkų įkaitais

Neseniai subliuškęs „agurkų“ skandalas Lietuvą irgi sukėlė ant kojų – ne vienas atsisakė juos pirkti prekybos centruose. Tačiau vasarą reikia baimintis ne tik „mirtį nešančių“ agurkų, bet ir apsinuodijimu gresiančių greitai gendančių produktų, kuriais tyčia ar netyčia prekiaujama parduotuvėse.
 

Ar tikėti pasakojimais?
Internetas mirga pasakojimais, kaip prekybos centruose plaunamos senos mišrainės ir sumaišomos su šviežiomis, blizginama apglitusi, pagedusi dešra, iš pasenusios duonos gaminamas nepigus keptos duonos su česnaku užkandis, o žalia besibaigiančio galiojimo mėsa sumalama į faršą. Ar juose yra tiesos?
Paklausti prekybininkai neigia tokias kalbas, sakydami, kad gamybos padaliniai yra atskirti nuo parduotuvių, savo receptūrose virtuvės meistrai naudoja tokius produktus, kurių nėra parduotuvių lentynose. Pasak jų, produktai iš lentynų išimami likus parai iki galiojimo termino pabaigos.
Visų prekybos tinklų kulinarijos cechus tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ir, anot jų, faktai nepasitvirtina. Be to, maisto prekybos įmonėse yra įdiegta dviguba kontrolė, įmonė kontroliuoja pati save, valstybinę kontrolę joje atlieka VMVT pareigūnas.
Tiesa, vykdydami valstybinę kontrolę, teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos pareigūnai kasmet išaiškina nesąžiningų prekybininkų, kurie nepakankamai ar nesąžiningai vykdo tinkamumo vartoti terminų, ženklinimo ir higienos reikalavimų kontrolę. Už pažeidimus atsakingiems asmenims taikomos baudos. Tačiau nė vienas pirkėjas nėra apdraustas, kad nenusipirks pagedusios mėsos ar žuvies, ypač karštą vasaros dieną.
Ką daryti, nusipirkus nekokybišką maisto produktą?
Kuo skubiau grąžinti
Pasak VMVT specialistų, jei vartotojas nusiperka netinkamos kokybės, gedimo požymių turintį maisto produktą ar pastebi, kad yra pasibaigęs produkto tinkamumo vartoti terminas, jis nedelsdamas turi kreiptis į parduotuvės, kurioje įsigijo nekokybišką produktą, administraciją, kad jam būtų grąžinti pinigai arba produktas pakeistas kokybišku. Vartotojas privalo su savimi turėti kasos čekį.
Jeigu pardavėjas netenkina vartotojo reikalavimų, o vartotojas mano, kad jo teisės pažeistos, vartotojas privalo raštu kreiptis į pardavėją ir išdėstyti savo reikalavimus.
Pardavėjas, nesutikdamas su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 10 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos, jeigu kiti įstatymai nenustato kitaip, pateikti vartotojui išsamų motyvuotą raštišką atsakymą, pagrįstą dokumentais. Šių dokumentų kopijos privalo būti pridėtos prie pardavėjo atsakymo vartotojui. Vartotojų prašymus pardavėjai nagrinėja nemokamai.
Jeigu pardavėjas nevykdo vartotojo reikalavimo dėl įsigytų nesaugių ir (ar) netinkamos kokybės prekių, dėl prekių grąžinimo, trūkumų pašalinimo, kainos sumažinimo, keitimo ir (ar) informacijos suteikimo, vartotojas turi teisę kreiptis į VMVT. Šioje tarnyboje yra įdiegta vieninga vartotojų pranešimų registravimo sistema, į kurią patenka visi užregistruoti vartotojų skundai. Dažniausiai vartotojo skundas išnagrinėjamas per 2-5 dienas nuo kreipimosi į VMVT.


Apie tyrimo rezultatus vartotojas visuomet informuojamas (jei jis nebuvo anonimas). VMVT atstovai tikina, jog nėra pagrindo baimintis prisistatyti ir nurodyti savo telefono numerį ar adresą, nes tiek centrinės VMVT atsakingi pareigūnai, tiek teritorinių tarnybų maisto produktų inspektoriai šių duomenų niekam neskelbia, tik pasinaudoja jais skundo tyrimo tikslais – jei reikia pasitikslinti, papildyti informaciją ar informuoti vartotoją.
Dėl nekokybiškų, nesaugių maisto produktų ar viešojo maitinimo paslaugų gyventojai gali kreiptis visą parą nemokamu telefonu 8 800 40 403.
Šviežia ar sugedusi?
Apie mėsos kokybę galima spręsti iš jos išvaizdos. Šviežia atšaldyta mėsa yra nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos (tai priklauso nuo jos rūšies), stangri, neapdžiūvusi. Šviežios mėsos raumenys standūs, elastingi, o, paspaudus pirštu, duobutė greitai išsilygina. Jei mėsa turi pašalinį kvapą, jos negalima valgyti. Kad mėsa negestų, šviežia atšaldyta ji turi būti laikoma ne aukštesnėje nei +7 C temperatūroje.
Šviežia sušaldyta mėsa turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos, saugoma ne aukštesnėje nei -18° C temperatūroje. Tokia temperatūra turi būti laikoma tol, kol pirkėjas produktą įsideda į pirkinių krepšelį. Todėl, perkant sušaldytą mėsą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo mėsai laikyti tinkamą temperatūrą.
Nepatartina imti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes juose nepakankamai šaldoma, kai pažeista pakuotė ar joje matosi sniego apnašų – tokie produktai greičiau genda. Net ir sušaldytų produktų negalima labai ilgai laikyti. Kuo ilgiau produktą laikysime, tuo jo maistinė vertė bus mažesnė.
Renkantis kitus mėsos produktus (mėsos pusgaminius, o ypač mėsos gaminius), svarbu atkreipti dėmesį į jų išvaizdą, konsistenciją, kvapą, o jei yra galimybė, – skonį.
Rekomenduojama atidžiai perskaityti gaminio pavadinimą ir sudėtį, atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti terminą, laikymo sąlygas, gamintoją.
Apie žuvies šviežumą byloja jos šviesios ir išsipūtusios akys, o žuvys su įkritusiomis ir drumzlinomis akimis, išsipūtusiu ar suplėšytu pilvu, ištižusiais, susiliejusiais vidaus organais maistui netinka. Šviežių žuvų raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu, duobutė tuoj pat išsilygina (lieka tuomet, kai žuvis sena). Negalima vartoti žuvų, kurių raumenys ištižę ar atsiskyrę nuo kaulų. Šviežia žuvis vandenyje skęsta.
Šviežių žuvų žiaunos ryškiai raudonos. Jei žuvys nukraujavusios, žiaunos būna šviesesnės, o užšaldytų – pilkos su rausvu atspalviu. Šviežios žuvys skleidžia specifinį kvapą.
Šaldytą žuvį reikia atšildyti palengva, nereikia ant jos pilti karšto vandens.
Būkite atidūs
Medikai teigia, kad, atšilus orui, kasdien į juos kreipiasi keletas ligonių, kuriuos kamuoja ūminių žarnyno užkrečiamųjų ligų požymiai: pilvo skausmai, viduriavimas, vėmimas, aukšta temperatūra. Dalis jų – grįžę iš gamtos ar iškyloje susirgę poilsiautojai. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad daugiau nei pusė sergančiųjų vartojo pasibaigusio galiojimo laiko, netinkamai laikytus arba dėl nevalyvumo pačių užterštus maisto produktus.
Veždamiesi į gamtą krepšius maisto, nepagalvojame, kad karštyje produktai pradeda gesti jau kelionėje ir tampa sveikatai pavojingi kur kas anksčiau, nei pasibaigia jų galiojimo laikas, pažymėtas ant pakuotės. Tad vasarą pavojinga vežtis į gamtą žalią šaldytos mėsos, ypač paukštienos, greitai gendančių virtų dešrų, vyniotinių, žuvies, pieno ir konditerijos produktų. Nors maistą galima sudėti į izoterminę dėžę, tačiau produktas joje bus saugus neilgai – kol joje laikysis šaltis.
Į poilsiavietes reikia daugiau vežtis mineralinio ir geriamojo vandens, greitai negendančių maisto produktų: šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, vaisių, daržovių. Maistą termoizoliacinėse talpose laikykite ne ilgiau kaip vieną dieną.
Vaisių ir daržovių neplaukite ežero ar upės vandenyje, maistui ir indams plauti vartokite tik švarų geriamąjį vandenį.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

blNbPesHTqXRNwvxmK
2012-07-24 20:29
.ir sintetiniai (kurkuminas, Straipsnio atuurioi . siÅ«lau pasidomÄ—ti ir pateikti vartotojams tiksliÄ… info užtenka stresų Kurkuminas natÅ«ralus dažiklis gautas iÅ DažinÄ—s ciberžolÄ—s (Curcuma long ir Curcuma domestica) Åaknų ir stiebo. Turmerikas tai neapdirbtas ekstraktas, o kurkuminas iÅgrynintas junginys. Suteikia geltonÄ… spalvÄ… kario milteliams.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai