Kasdienės duonos duok mums

Šiandien duoną išties populiaru ne imti iš parduotuvių lentynos, bet pasigaminti pačiam. Juk niekas nesiginčys, kad kiekvienam malonu namuose užuosti sklindantį šviežios, ką tik iškeptos duonos kvapą, ragauti dar šiltą riekelę... Namuose kepti duoną populiaru dar ir todėl, kad visuomet žinai, kad šitame produkte E raidės tikrai nerasi, kaip ir kitų priedų, galinčių sukelti alergijas ar kitus nemalonumus. Apie kasdienį mūsų maistą – duoną – kalbamės su gydytoja dietologe Edita Gaveliene.
 

Kokią duoną rinktis?


Duona, kaip maisto produktas, priklauso kompleksinių angliavandenių turinčių maisto produktų grupei, kur, be duonos, dar yra kruopos, bulvės ir makaronai. Tai yra maisto produktų grupė, kuri yra būtinoji, kad ir ką iš jos pasirinktume pagal skonio savybes arba maistinę vertę, – ji turi būti kasdieniniame mūsų racione. Taigi duona gali ir net turi būti valgoma.
Duonos, kaip ir bet kokio kito maisto, rūšys skirstomos į mažiau ir labiau naudingas. Pavyzdžiui, aukščiausios rūšies miltų duona, nors daugeliui ir skanesnė, tačiau yra mažesnės maistinės vertės nei rupaus malimo miltų duona, praturtinta sėlenomis.

 

Kiek dažnai ir kokiais kiekiais galima valgyti duoną?


Norint užtikrinti mitybos įvairovę, kiekvieno maisto produkto mums reikia tam tikro kiekio, kuris parenkamas atsižvelgiant į žmogaus amžių, lytį, fizinį aktyvumą. Grubiais skaičiavimais suaugusiam žmogui per dieną turi pakakti apie 200 g duonos. Tais atvejais, kai žmogus mažiau aktyvus ir dirba sėdimą darbą, jam pakaks ir 100 g duonos, t. y. centimetro storio riekės.


 

Pakalbėkime apie dabar ypač populiarią naminę duoną, kurią dažna šeimininkė leidžia pasigardžiuoti namiškiams ar svečiams. Ar ji iš tiesų yra sveikesnė nei pirktinė?


Bet kuriuos patiekalus, kiek tai yra įmanoma, rekomenduojama gamintis namuose. Maisto produktas, kurio sudėtis yra absoliučiai žinoma, visuomet užims aukštesnę vietą ir jį rinktis patars bet kuris mitybos specialistas. O namuose gamintos duonos sudėtis yra visiškai aiški žmogui, kuris tą duoną kepė, ką įdėjo – tą ir turi. Būtent iš šios pozicijos žiūrint, namie kepta duona yra vertinga. Tačiau lazda vis dėlto turi du galus. Pavyzdžiui, žmonės, kurių virškinamoji sistema jautresnė, kuriuos kamuoja pilvo pūtimas ar kiti žarnų negalavimai, neturėtų valgyti ką tik iškeptos duonos. Kita vertus, sunku namuose užtikrinti tą duonos rūšių įvairovę, kurią gali pasiūlyti kepyklos.
 

Jūs minėjote, kad duona su sėlenomis ar grūdais gerokai vertingesnė. Ko patartumėte dar dėti į naminę duoną, kad ji būtų ne tik skani, bet ir sveika?


Čia reikia pasakyti, kad, sakykim, duona su džiovintais vaisiais ar riešutais tampa tarsi atskiru patiekalu. Suvalgius tokią riekelę duonos, jau galima būtų laikyti, kad tai atitinka pavakarius. Tokią naminę duoną galima laikyti pyragu, todėl ir valgyti ją reikėtų kaip pyragą.
---------------------------
Riekelė istorijos

• Duoną žmonės valgo jau keliolika tūkstančių metų. Istorikai sako, kad ji atsirado Vidurinėje Azijoje. Tiesa, anksčiau šeimininkės kepdavo tik neraugintos tešlos paplotėlius.
• Šveicarijoje, ežero dugne, aptikta duonos, keptos prieš 6000 m.
• Raugintos tešlos duona į Europą atkeliavo IX-XI a.
• Lietuvoje duoną imta valgyti pirmajame amžiuje po Kristaus. Dėl savo maistinių savybių ir skonio net iki XX amžiaus vidurio ji išliko pagrindiniu valgiu. Kepalai būdavo dideli, pailgi ar apskriti, priklausė nuo vietovės, kurioje duona kepta. Senoji duona buvo itin kvapni, nes, prieš pašaunant į krosnį, jai paklodavo klevo, ajerų ar krienų patalą.
• Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad prieš 5 tūkstančius metų vieno faraono kapo sienos padabintos nežinomo dailininko užfiksuotu visu duonos kepimo procesu. Natūralu, nes būtent Egipte imta duoną rauginti.
• Jau per pirmąsias Olimpines žaidynes visi norintieji galėjo paskanauti šviesios, minkštos duonos.
• Duonos kepimas buvo itin vertintas ir Romos laikais, kur iki šiandienos galima pamatyti vienam duonos meistrui, kaip pagarbos ir padėkos ženklą, nukaltą 13 metrų aukščio monumentą.
• Pasaulyje egzistuoja net keliolika muziejų, skirtų duonai.
Kad duona kuo ilgiau liktų šviežia
Nepirkite ir nekepkite didelio kepalo duonos, nes, ilgai stovėdama, duona sukietėja ir praranda skonį. Be to, duona gana gerai sugeria kvapus ir drėgmę, todėl nereikėtų jos laikyti kartu su aštrų kvapą turinčiais ar drėgnais produktais. Geriausia duoną saugoti taip, kaip tai darė mūsų seneliai ir tėvai – medinėse ar plastmasinėse duoninėse.
Beje, duona sukietės ne taip greitai, jei šalia jos į duoninę įdėsite gabalėlį skustos bulvės, šiek tiek pjaustyto obuolio ar tiesiog pabersite druskos.
Tiesa, jei duona vis dėlto sudžiūvo, – neskubėkite jos išmesti, džiovinta duona, pasirodo, taip pat labai sveika, ją galima vartoti tiesiog kaip džiūvėsėlius ar išsivirti skanios naminės giros.
 

Keli įdomūs faktai


1. Pasaulyje kasdien suvalgoma maždaug 9 milijonai kepalų duonos.
2. Greičiausiai pačiu didžiausiu kepalu duonos reikėtų laikyti Meksikos Akapulko mieste iškeptą duoną, kurios ilgis buvo 9 200 metrų. Ji iškepta 1996 metais.
3. Beveik pusė duonos suvartojama sumuštiniams – Didžiojoje Britanijoje populiariausias sumuštinis su sūriu, o Jungtinėse Valstijose – su kumpiu.
4. Daugelyje šalių sumuštinis vadinamas „sandwich“, taip pagerbiamas grafas Sandwitch‘as, žinomas kortų lošėjas. Būtent jis sugalvojo tarp dviejų duonos riekelių įdėti gabalėlį mėsos, kad nesusiteptų rankų žaisdamas kortomis.
5. Teigiama, kad duona Egipte atsirado per atsitiktinumą. Prieš beveik 8 tūkstančius metų vienas senovės egiptietis esą netyčia paliko miltų ir vandens mišinį šiltoje krosnyje. Ryte jis aptiko minkštą duoną.
6. Senovėje buvo tikima, kad plutele žemyn paversta duona prišaukia nelaimę, kaip ir negalima palikti vieno nesuvalgyto duonos kąsnelio.
7. Merfio dėsnis skelbia: duonos riekė visuomet nukris sviestu į grindis.
8. Skandinavų senoliai tikėjo, kad, jei jaunuolis ir mergina atsikąs tos pačios riekės duonos, – jie būtinai įsimylės vienas kitą.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai