Viduržemio šurmulys, kvapai ir skoniai jūsų namuose

Vienas iš prieš akis iškylančių vaizdų kalbant apie Viduržemio regioną yra didelis kiparisų, rozmarinų, alyvmedžių ir kitų žavingų augalų sodas ir būrys garsiai besijuokiančių, besikalbančių ir šiaip besilinksminančių žmonių. Kažko trūksta? Taip trūksta besimėgaujančiųjų gardžiu maistu.
 
Jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad tik tie laimingieji, gyvenantys šiltuose, saulėtuose kraštuose prie jūros, alyvuogių giraičių ar levandų laukų, moka linksmintis labiau nei mes. Tačiau visada stengiuosi tiek pati iš arčiau pažvelgti į kitas kultūras, tiek ir kitiems apie jas papasakoti.
Jau iš anksčiau žurnale skelbtų rašinių apie Viduržemio regioną skaitytojai galėjo susidaryti įspūdį, kad čia labai svarbios gyvenimo dalys yra gera nuotaika ir skanus maistas. Apie tai plačiau pakalbėti ir keletą skanių patarimų pamėtėti ir norėčiau šį kartą.
 

Valgių ir gėrimų


Taigi susirengėte organizuoti vakarėlį, pasibuvimą, gimtadienį, stalo žaidimų vakarą ar tiesiog šiaip – linksmą popietę. Po to, kai jau sudarote svečių sąrašą, į galvą belstis pradeda įkyri mintis – o kuo gi juos reiks vaišinti?! Tiesa, mūsų kultūra maisto atžvilgiu po truputį keičiasi, gaudome įvairias šviežias ir gardžias idėjas, atklydusias iš kitų kraštų, tačiau vis dėlto dažnam žodis svečiai yra neatsiejamas nuo karštų kepsnių, baltos mišrainės ir silkutės. Puikūs, gardūs patiekalai, tačiau kitam jūsų vakarėliui siūlau Viduržemio temą ir paprastutes, lengvutes labai gardžias užkandėles, įkvėptas Graikijos, Italijos, Ispanijos ir šiaip Pietų.
Ir nesigriebkite už galvų – visų produktų rasite bet kuriame lietuviškame prekybos centre. Viduržemio nuotaiką ir skonį sukurs alyvuogių aliejus, keletas rūšių sūrių, tarp kurių būtiniausiai – ožkos sūris, mocarela ir šiek tiek kietojo sūrio, jei pageidaujate – gorgonzolos. Jei rasite ir norėsite, prigriebkite kelias riekeles vytinto kumpio, taip pat – jūros kvapo, t.y. tuno, ančiuvių. Ilgiau pastovėkite prie vaisių ir daržovių skyriaus: raudonosios, geltonosios paprikos, alyvuogės, baklažanai, šviežias bazilikas, petražolės, pomidorai, porai, česnakai, grybukai, citrina, melionas, mėgstantiems – mango vaisius, avokadas, jei esate pasiryžę paeksperimentuoti, paimkite ir artišoką. Neišsigąskite – visko tereiks po truputį, nesikraukite kilogramais. Prieskonių skyriuje susiraskite rozmarinų, čiobrelių, raudonėlių.
Paskutinė stotelė – duonos skyrius. Imkite itališkos duonos kepalėlį, džiūvėsėlių, sūrių sausainėlių – tepsime daug sumuštinių, gaminsime nemažai užtepėlių. Štai ir viskas – Viduržemio linksmybėms beveik pasiruošę.
 

Fiesta virtuvėje


Prieš pradėdami gaminti, susiraskite įkvepiančios muzikos – jei neturite, kelias minutes panaršykite internete ir itališkų, ispaniškų ar prancūziškų dainų tikrai rasite. Tuomet trumpam įsivaizduokite kaitinančią saulutę, bangų ošimą, pauostykite įsigytų produktų ir kibkite į darbą.
Pradėkime nuo mažučių sumuštinukų bruschettų – jiems reikės daug orkaitėje pakepintos prancūziško batono arba itališkos duonos riekelių. Klasikinė bruschetta – smulkiai supjaustyti pomidorai su bazilikais, pipiriukais, druska, alyvuogių aliejumi. Mišinį dėkite ant duonos – tikras rojus gomuriui.
Tačiau neišsiversite vien su šiais sumuštinukais. Išbandykite karamelizuotų porų užtepą: svieste ant keptuvės karamelizuokite porus, pabarstykite druska, pipirais, sumaišykite su fetos sūriu ir – voila!
Dar vienas variantas: keptuvėje pakepinkite grybukus (kokius tik norite), pakepintą duonelę ištrinkite česnaku, grybukus sumaišykite su gorgonzola, mocarela, petražolėmis, užtepkite ant duonos ir orkaitėje pakepinkite, kol sūris išsilydys. Apšlakstykite citrinos sultimis.
Nepamirškime alyvuogių! Dubenyje sumaišykite sukapotas juodąsias ir žaliąsias alyvuoges, kaparėlius, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, šiek tiek citrinos sulčių, kelis ančiuvius, įberkite čiobrelių ir raudonėlių. Viską dėkite ant pakepintos duonos riekelių. Gardumėlis.
Galiausiai – graikiški sumuštinukai, iškart nukelsiantys į Atėnus. Susmulkinkite raudonąją ir geltonąją papriką, raudonąjį svogūną, įberkite čiobrelių, raudonėlių ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Įmaišykite smulkintas alyvuoges, balzaminio acto, viską dėkite ant kepintos duonos riekelių ir apibarstykite ožkos sūriu.
 

Kiti gardumynai


Kad ir kokie gardūs būtų, sumuštinukai nėra vienintelis vakarėlių maistas. Laikas kepti! Karštoje orkaitėje, kol pajuoduos, kepkite raudonąsias paprikas, kai vos pravės – juodą luobą nulupkite, išimkite sėklytes ir patiekite. Gardu su duona arba tiesiog vienos.
Penkiolikai minučių į orkaitę pašaukite ir baklažaną, kiek subadytą šakute. Kai šis suminkštės, ištraukite, perpjaukite išilgai, išskobkite vidų, sutrinkite kartu su alyvuogių aliejumi, įmaišykite ožkos sūrio, įberkite pipirų, druskos, baziliko ir petražolės lapelių, galite įmaišyti šviežios susmulkintos paprikos. Puikus užkandis su sūriais sausainėliais.
Laikas išbandyti artišoką: gražuolį apie pusvalandį garinkite ir tuomet trintuvėje sutrinkite su šiek tiek alyvuogių aliejaus, medaus, garstyčių, citrinų sulčių, druskos, pipirų, truputėliu tarkuoto kietojo sūrio. Patiekite su duona ar sausainėliais.
Jei mėgstate salotas, pabandykite konservuoto tuno: jį sumaišykite su virtu kiaušiniu, raudonuoju svogūnu, pomidoru, gorgonzola arba ožkos sūriu, šiek tiek alyvuogių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite petražolėmis, druska.
O ką manote apie mango vaisiaus, avokadų ir paprikų derinį? Viską sumaišykite, apšlakstykite citrinos sultimis, šlakeliu alyvuogių aliejaus, truputis pipirų, druskos ir lapelis baziliko – ir jūs jau ten, Viduržemyje...Arba tiesiog apvyniokite meliono kubelius vytintu kumpiu – nemirštanti klasika.
Na, ir deserto idėja jūsų vakarėlio meniu pabaigai: su vaniliniu jogurtu sumaišykite konservuotų vaisių kompotą (geriausia – mišinys, kuriame ananasai, persikai, įvairios uogos), kokoso drožlių ir patiekite su saldžiais sausainiais. Geriau nei riebus tortas, ar ne?

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai