Per didžiąsias šventes maistą siūloma tik ragauti

Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų laikas – rimtas išbandymas mūsų skrandžiui. Šventiniai persivalgymai gali sugadint ne tik figūrą ir nuotaiką, bet ir sukelti rimtesnius negalavimus. Kaip nepersivalgyti didžiųjų švenčių metu? Kaip elgtis kitądien, jeigu saikas buvo prarastas? Pataria Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologė Rūta Petereit.
 

Vengti riebaus, aštraus, sūraus maisto


Virškinimo sutrikimams atsirasti labiausiai įtakos turi riebus, aštrus, sūrus maistas. Tiesa, Kūčių ir šv. Kalėdų šventinių stalų pavojai – skirtingi. Kūčių vakarienės metu vyrauja silkės ir grybų patiekalai, kas ir taip yra sunkiai virškinamas maistas, o pavojų išprovokuoti virškinimo sutrikimus didina dar ir tai, kad prie stalo sėdama vakare – 19 val. ar 20 val. O juk grybai skrandyje virškinami net 3 valandas. Suprantama, kad soti vakarienė prieš einant miegoti – papildomas krūvis organizmui, kai jam reikia ilsėtis ir atsinaujinti. Taigi sergantieji virškinamojo trakto ligomis per Kūčias turėtų saikingai valgyti patiekalus iš grybų, atsisakyti riebalų ir apskritai vengti persivalgymo. Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis turėtų atkreipti dėmesį į sūrų maistą. Jie turėtų vengti labai sūrios silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį.
Per Kalėdas – valgomas labai įvairus maistas, todėl rizika persivalgyti dar didesnė. Žmonės visiškai pamiršta apie rekomenduojamą suvartojamo maisto kiekį.

 

Ne tik maistas, bet ir bendravimas


Visiems žinoma, kad valgyti reikia iš lėto, o maistą gerai kramtyti, antraip, mūsų virškinamoji sistema nepajėgs jo perdirbti. Patariama valgant atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia virškinimo trakte išsiskiriančias sultis ir tai gali sukelti papildomus sunkumus virškinimo procesui.
Rekomenduojama mėgautis ne tik gardžiais patiekalais, bet ir maloniu bendravimu – tuomet tikrai suvalgysime daug mažiau.
 

Receptas nuo persivalgymo


Geriausias receptas nuo persivalgymo – valgyti nedaug ir liesesnių produktų, patiekalų be majonezo arba pagardintų liesesniu majonezu ar aliejumi. Derėtų nepiktnaudžiauti šokoladu, kava, sultimis, alkoholiu. Svarbu nepamiršti, kad ir kokį maistą bevalgytume, pagrindinis priešas sveiko žmogaus skrandžiui yra per didelis maisto kiekis. Todėl reikėtų atsižvelgti į fiziologinį skrandžio tūrį, ir neprikimšti jo daugiau negu į jį telpa. Kiekvieno žmogaus skrandžio tūris gali šiek tiek skirtis, tačiau vidutiniškai fiziologinę jo talpa yra apie litrą. Dėl to, norint neištampyti skrandžio, vienu kartu reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip 400–500 g maisto. Be to, reikia nepamiršti, kad sotumo jausmas ateina po 20 min.
Taigi geriau daugiau išragauti negu suvalgyti didelį maisto kiekį. Kokio dydžio porcija reiškia ragauti? Tai gali priklausyti nuo norimų paskanauti patiekalų kiekio. Tradiciškai per Kūčias ant stalo yra 12 patiekalų, tad norint nepersivalgyti, reikėtų paragauti maždaug po valgomą šaukštą kiekvieno patiekalo. Virškinimą lėtina ir stiprūs alkoholiniai gėrimai.


 

Persivalgymo pavojai


Sveikam žmogui vienkartinis persivalgymo epizodas jokių rimtų bėdų gali ir nesukelti. Tačiau jeigu persivalgymai kartojasi 2–3 kartus per savaitę, reikėtų kreiptis į gydytojus. Nuolatiniai persivalgymai gali lemti padidėjusio kraujospūdžio, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nutukimo, diabeto išsivystymą ir pan. Kamuojamiems valgymo sutrikimų sumažėja pasitikėjimo savimi jausmas, jie mažiau bendrauja su aplinkiniais, vargina depresija.
Neturinčiam virškinimo problemų žmogui vienkartinis persivalgymas gali sukelti sunkumo, pilnumo, tempimo skrandyje jausmą, apsunkinti kvėpavimą, nes perpildytas skrandis pakelia diafragmą. Reikia žinoti, kad rūkymas stabdo virškinimo procesą ir paaštrina rėmens ir skrandžio skausmą. Vidurių užkietėjimas ar viduriavimas po šventinių persivalgymų taip pat gali pasireikšti, tačiau nedažnai. Viduriavimą gali sukelti riebus maistas. Tokiu atveju rekomenduojama gerti daug skysčių. Paprastai šis negalavimas praeina savaime ir jokio gydymo nereikalauja.
Jeigu vieną dieną nepasituštiname - dėl to nerimauti irgi nereikėtų. Jeigu tai tęsiasi 2-3 dienas, reikėtų taip pat gerti daug skysčių, valgyti daržovių, skaidulinių medžiagų turinti maistą.
Žmogui, kuris jau skundėsi skausmais skrandyje ar sirgo virškinamojo trakto ligomis, aštrus, riebus maistas gali išprovokuoti skrandžio ar dvylikapirštės opos uždegimą, opaligę, tulžies pūslės, kasos ligas ir kt. Riebus maistas gali sukelti kasos uždegimą, lėtinį ar ūminį pankreatitą. Tad jeigu po švenčių kamuoja skausmas viršutinėje pilvo dalyje, dažnai juosiantis, plintantis į nugarą, pykinimas, – būtina kreiptis į medikus.
 

Jei nepavyko atsispirti?


Juokaujama, kad geriausia dieta, – tai pleistras, užklijuotas ant burnos. Iš tiesų, valgydami saikingai išvengtume daugybės negalavimų. Tačiau šventinių užstalių metu labai sunku atsispirti pagundai ir nepaskanauti visų su didelę meilę šeimininkės ruoštų patiekalų. Kaip elgtis, jei šventė vis dėlto baigėsi apsunkusiu skrandžiu?
Po gausaus maisto vartojimo, nepakenks 2–3 iškrovos dienos. Dieta po švenčių labai svarbi ne tik žmonėms, sergantiems virškinimo trakto ar kepenų ligomis, bet ir sveikiems žmonėms. Po persivalgymo kitą dieną rekomenduojama pusdienį nieko nevalgyti, o tik gurkšnoti negazuotą mineralinį vandenį. Taip pat kitą dieną reikėtų atsisakyti gausesnio sunkiai virškinamo maisto. Rekomenduojama valgyti košes, vaisius, daržoves. Noriu pabrėžti, kad valgant daržoves niekada nepersivalgysite. Taip pat rekomenduojama gerti daug skysčių – arbatų, sulčių, kurios nedirgina virškinamosios sistemos. Jeigu labai mėgstate citrusinių vaisių sultis – jas reikėtų atskiesti virintu vandeniu.
Atsisakius kelių kąsnelių, nepaskanavus visų kulinarijos šedevrų, šventė tikrai nepraras savo žavesio, tačiau savijauta ir nuotaika bus tikrai geresnė. Šventės lieka šventėmis, bet sveikata - brangesnė.

 

Patarimai, kaip nepersivalgyti:


• valgyti iš lėto, gerai kramtyti,
• kartu su maistu negerti daug skysčių,
• mėgautis ne tik maistu, bet ir bendravimu,
• valgyti nedideles porcijas, t.y. maistą tik ragauti,
• nepamiršti, kad sotumas ateina po 20 min.
 

Kitądien po persivalgymo:


• nieko nevalgyti bent pusdienį,
• gerti daug skysčių,
• valgyti lengvą maistą (košes, vaisius, daržoves).

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai