Granatai: Babilono kilmingieji, užvaldę Viduržemį

Atėjus vėlyvam rudeniui ir žiemai, nuliūstu ne tik dėl šalto oro, lietaus ar sutrumpėjusių dienų, bet ir dėl to, kad kuo toliau, tuo mažiau belieka šviežių vaisių ir daržovių. Bet nereikia apsigauti – ir šaltasis sezonas rūpinasi tokiais kaip aš. Čia, pietuose, dienas praskaidrina ne tik žiemą derantys citrusiniai vaisiai, bet ir egzotiškieji granatai.
 

Ilgą laiką nesupratau, o gal ir nenorėjau suprasti granato. Nežinau, gal nesusikalbėjome, o gal tiesiog iš pernelyg skirtingų kraštų esame kilę. Babilone granatai pradėti auginti maždaug 5 tūkst. metų iki mūsų eros – raudonasis vaisius savo sėklų galia jėgų teikė Babilono kariams. Graikai, egiptiečiai, arabai granatų sultimis ir raštais dailino savo buities reikmenis. Senovės Graikijoje granatai buvo laikomi meilės ir vaisingumo simboliu, Biblijoje jis vadinamas Visatos vienybės simboliu, o štai iraniečiai tikina, kad Ieva buvo suviliota visai ne obuoliu, o būtent granatu. Ta ką bendra su šiuo užsieniečiu galėtų turėti lietuvė?
Ir vis dėlto, kasdien gatvėje praeinant pro sodus su granatmedžiais, derančiais spalio–vasario mėnesiais, išlikti netolerantiška ilgą laiką buvo sunku. Juolab kad tokioje viliojančioje Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros virtuvėje šie vaisiai yra užsitarnavę garbingą vietą. O ką jau kalbėti apie granato sveikatinamąsias savybes. Palūžau.

 

O kaip jį valgyti?


Granatas nėra vaisius, kurį kasdien rastume ant dažno lietuvio stalo. Ir parduotuvių lentynos nuo jų nelūžta. Nestebina ir tai, kad daugelis šio vaisiaus privengia ne tiek dėl tolimos kilmės, kiek dėl trikdančio problemos – o kaip gi jį valgyti?
Kvailų klausimų nėra, yra tik kvaili atsakymai. Tikriausiai esate girdėję šį posakį. Taigi, jei galbūt gėdijatės to, kad nežinote, kaip išsirinkti kuo geresnį granatą ir kaip valgyti, – nesigėdykite perskaityti šių patarimų.
Iš tiesų šis raudonšonis gali būti kietas riešutėlis. Granato valgomoji dalis – jo raudonų sulčių pritvinkusios sėklos, gana tvirtai įsikabinusios į baltą nevalgomą vaisiaus membraną. Paprastai iš jų spaudžiamos sultys, gaminami džemai, marmeladai, tačiau valgyti šviežias taip pat skanu.
Pirkdami granatu, žiūrėkite, kad jų odelė būtų ryškiai raudona, be dėmelių, o pats vaisius – sunkesnis nei spėtumėte iš jo dydžio. Parsineškite namo – taip paprastai granato parke ar automobilyje sudoroti nepavyks.
Kai jau atsirasite savo virtuvėje, nupjaukite nuplauto vaisiaus karūnėlę ir supjaustykite į keturis ketvirčius išilgai. Tuomet, geriausiai užsidėję prijuostę (jei apsitaškysite sultimis – rūbą negrąžinamai sugadinsite, juk ne veltui ilgą laiką granato sultys buvo naudojamos audiniams dažyti), kiekvieną ketvirtį laikydami virš dubens, pirštais palengva iškrapštykite sėklas. Gali kilti noras naudotis peiliu ar šaukštu, tačiau patikėkite – pirštai čia pats geriausias įrankis. Ir viskas. Sėklas galite valgyti iš karto, jei norite – užšaldyti ar tiesiog padėti į šaldytuvą. Jas puikiai galėsite panaudoti gamindami įvairius patiekalus. Jei ieškote idėjų ir svarstote kokius, – skaitykite toliau.


 

Granatai virtuvėje


Granato vaisius galbūt netaps pagrindiniu patiekalu, tačiau, patikėkite, gali virsti viena jūsų pietų ar vakarienės stalo žvaigždžių.
Pasigaminkite avokado, apelsinų, gražgarsčių salotas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite granato sėklomis – puikus gaivinantis skonis, bene karališkas užkandis.
O štai marokietiškas avienos kepsnys su kuskusu nustebins net ir išrankiausius. Šiam patiekalui naudokite granato sėklų ir medaus padažą, o kepsnį prieš kepdami marinuokite kumino, kalendros, pipirų ir cinamono prieskoniais.
O aviena ir granatai – neišskiriama pora, draugėn suvesta Šiaurės Afrikos ir kitų Viduržemio jūros regiono šalių gurmanų. Juos derinkite mėsą troškindami, kepdami orkaitėje ar ant grotelių.
Jei norite ko lengvesnio, orkaitėje iškepkite morkas, burokėlius, sutarkuokite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, vyno actu, įberkite smulkinto česnako, granato sėklų ir gerai išmaišykite. Valgykite su duona – ir sotu, ir skanu.
Pusryčiams pagyvinti tiesiog užberkite granato sėklų ant dribsnių, avižų košės ar tradicinių vaisių (bananų, obuolių) salotų.
Desertui siūlau išbandyti ryžių pudingą su granatų sėklomis arba iš pieno, grietinėlės, cukraus ir granatų sulčių pasigaminkite naminių ledų. Egzotiška ir itin gardu.
 

Sveikatos šaltinis


Kadangi „Sveikas žmogus“ – sveikatos žurnalas, tarp visų šių panegirikų granatui pamiršti jų naudą sveikatai būtų tiesiog neatleistina. Juk visada džiugu, kai ne tik skanu, bet ir sveika.
Taigi granato vaisiaus sultys padeda saugoti širdį, kovoti su osteoartritu, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, mažinti kraujo spaudimą.
Prieš kelerius metus atlikti tyrimai parodė ir dar vieną neįtikėtiną savybę – granatai netgi padeda kovojant su vėžiu – ypač krūties ir prostatos! Be to, juose gausu antioksidantų, vitaminų, kalcio, kalio, mangano. Šių vaisių sultys gerina virškinimą, vaisų luobelių nuoviru rekomenduojama skalauti burnos ertmę, jei joje yra žaizdelių ar išopėjimų.
Vis dėlto, prieš pradėdami gydytis granatais, pasitarkite su gydytoju – per didelis jų kiekis gali pakenkti.
Perskaitę straipsnį vis dar abejojate, ar verta parduotuvėje į krepšelį įsimesti bent vieną granatą? Jei taip – nedaug kuo dar galiu jus įtikinti. Jei jau įtraukėte vaisius į sąrašą, linkiu išsirinkti kuo geresnius ir tikiuosi, kad nenusivilsite.
 

Brokolių, apelsinų ir granatų salotos


• 1 brokolis, supjaustytas žiedais ir kiek apvirtas
• 1 apelsinas, nuluptas ir supjaustytas kubeliais
• 50 g granato sėklų
• Saujelė šviežio baziliko lapelių, susmulkintų
• Saujelė šviežios petražolės lapelių, susmulkintų
• Saujelė šviežios kalendros lapelių, susmulkintų
• 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų
• 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
• 1 valgomasis šaukštas balzaminio acto
Brokolio žiedus, apelsinus ir žoleles sudėkite į dubenį, apibarstykite sezamo sėklomis, apšlakstykite aliejumi ir actu. Prieš patiekdami pabarstykite granato sėklomis.
 

Citrusinis kuskusas su granatais


• 200 g kuskuso, paruošto pagal nurodymus ant pakuotės
• Žiupsnelis čili prieskonių
• 60 g virtų ir sukapotų pupelių
• 3 valgomieji šaukštai mėtų lapelių, susmulkintų
• 2 valgomieji šaukštai pistacijų be kevalų
• ½ granato sėklų
• ½ apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
• ½ citrinos sulčių
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• Druskos, pipirų
Visus ingredientus, išskyrus kuskusą, gerai išmaišykite dubenyje. Tuomet sudėkite į dubenį su kuskusu ir vėl gerai išmaišykite. Patiekite iškart.
Daugiau receptų ieškokite „Sveiko žmogaus“ internetinėje svetainėje www.sveikaszmogus.lt [url="http://www.sveikaszmogus.lt"url]www.sveikaszmogus.lt[/a]

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai