Išsaugokime produktus šviežius ir saugius

Tam, kad galėtume saugiai vartoti maistą, turime tinkamai jį laikyti. Ypač dabar, šiltuoju metų laiku, kai produktai genda greičiau. Apie tai kalbamės su Rasuole MINICKIENE, Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąja specialiste – maisto produktų inspektore.
 

Atėjus vasarai


Vasarą mėgstame keliauti ir, aišku, pasiimame maisto produktų. „„Jeigu prekybos centrai, parduotuvėje įsigijome tinkamai laikytą produktą, tai nereiškia, kad ir pasivežiojus jis išliks saugus vartoti“, – teigia maisto produktų inspektorė. Vieni iš pavojingiausių yra mėsos vyniotiniai, ypač vištienos, paštetai, įvairios mišrainės, pieno produktai, kreminė konditerija (pyragaičiai, tortai) – juos reikia laikyti šaldytuvuose ir į keliones nesiimti.
Vežimuisi reikėtų pasirinkti negendančius produktus – duoną, džiūvėsius, sausainius, džiovintus vaisius, daržoves, riešutus ir panašiai. Iš mėsos gaminių galima vežtis šalto rūkymo arba vytintą dešrą, lašinius ar kumpį. Kiek galima, produktus saugoti nuo saulės, vabzdžių.
Maisto ruošai labai svarbus rankų plovimas. „Plaunant rankas, ypač šiltuoju metų laiku (po lauko darbų ir pan.), galima išvengti labai daug bėdų, “ – teigia R.Minickienė
Be to, higieniška, švari ir tvarkinga turi būti. visa maisto laikymo ir gaminimo aplinka: patalpos, šaldymo įrengimai, lentynos

 

Žalia ir virta mėsa


Labai svarbu nesumaišyti žalio ir virto maisto, laikyti juos atskirai. Jei pačiupinėjate žalią mėsą ir nenusiplovę rankų einate pjaustyti, tarkime, virtos paukštienos, yra labai didelė rizika ją lengvai užkrėsti bakterijomis. Ypač jei toks maistas laikomas ne šaldytuve, o, tarkime, ant stalo – pabuvojęs ten kad ir porą valandų, pasak specialistės, gali užsikrėsti bakterijomis.
Šaldytuve reikia stebėti, kad žalia mėsa nuo aukštesnės lentynėlės nevarvėtų ant jau paruošto maisto, esančio žemiau. Taip pat, pasak R.Minickienės, patartina turėti atskiras lentutes žaliai ir virtai mėsai pjaustyti. Būtų gerai, kad ir peiliai tam būtų atskiri – žalios mėsos užkratą galima lengvai perduoti virtai.
Bakterinis maisto užteršimas pavojingas tuo, kad valgydami salmonelės nepajusime – nei kvapo, nei skonio ji nepakeis. Tuo tarpu kitų gendančių produktų (pvz., pieno, jogurtų, dešrelių ir pan.) kvapas ir skonis pasikeičia ir tų produktų nebevartojame.
 

Pienas – iš neaiškių turgelių?


Pastaruoju metu gana populiarus pienas, perkamas ūkininkų turgeliuose. Ten jis termiškai neapdorotas ir, pasak specialistės, turėtų būti parduodamas tiktai iš šaldymo įrenginių. Tokį pieną rekomenduojama gerti tiktai virintą, ypač vaikams.
„Labai rizikinga pieną pirkti iš įvairių pakelių, neaiškių turgų ar tarpuvarčių, kur pienas supilstytas į įvairius neaiškaus švarumo butelius, neaišku, kokiais būdais paruoštas; rizika vartojant – didžiulė,” – teigia R.Minickienė.


Perkamiems iš parduotuvės pieno produktams taikoma speciali kontrolė, atliekami specialūs tyrimai. Jiems privalomos nustatytos laikymo sąlygos. Tik nusipirkus rekomenduojama pieno produktų ilgai nesinešioti su savimi, kiek galima greičiau įdėti į šaldytuvą, ypač dabar, vasarą.
 

Temperatūros režimai


Maisto produktams, kurie yra pervežami, sandėliuojami ir po to parduodami, reikalingos atitinkamos sąlygos – temperatūros režimai.
Atšaldytų produktų laikymo temperatūrą reglamentuoja atskiri teisės aktai. Sumalta mėsa turi būti laikoma +2°C temperatūroje, mėsos pusgaminiai – +3°C; atšaldyta mėsa – iki +7°C.
Kitų maisto produktų laikymo sąlygas reglamentuoja pats gamintojas. Konditerijos gaminiai turi būti laikoma iki +6°C, karštas pagamintas maistas, patiekiamas maitinimo įstaigoje, – +68°C. Tokia temperatūra nustatyta tam, kad nesidaugintų mikroorganizmai. „Jeigu produktas bent kiek užterštas mikrobais, temperatūra apie +37°C – labai palanki vystytis mikroorganizmams,“ – teigia maisto produktų inspektorė.
Šaldyta žuvis turi būti laikoma esant minus 18°C temperatūrai. Vežant ar sandėliuojant, dedant į lentynas leidžiamas nuokrypis plius minus 3°C bet ne daugiau. Akcentuotina, kad žuvų pakartotinai užšaldyti jau negalima, nes kyla užkrato pavojus.
Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingos laikymo sąlygos ar šaldymo įrengimai nereikalingi. Bet, kaip sako specialistė, laikymo sąlygos nereikalingos tik sąlygiškai į jas vis tiek turime atsižvelgti. Pvz., jeigu labai žema temperatūra, tai agurkai stiklainiuose ar limonadas gali sušalti. Jeigu labai karštai laikysime saldainius ar šokoladą (sakykime, automobilyje ant sėdynės), jie paprasčiausiai ištirps.
Ddaugiau apie laikymo sąlygas galime sužinoti iš ženklinimo etikečių – ant kiekvieno produkto įpakavimo yra nurodytos gamintojo laikymo sąlygos. „Gamintojas remiasi teisės aktais, savo standartais ir laikymo sąlygos nėra išgalvotos, jos yra tam, kad užtikrintų maisto produkto kokybę esamomis sąlygoms,“ – sako R.Minickienė
 

Pakuotėse – naujovė


Kaip elgtis su žuvies produktais? Kaip žinome, žuvis gali būti parduodama atšaldyta, parduodama lede arba sušaldyta. Parduodamą lede reikia laikyti gamintojo nurodytomis sąlygomis. „Sušaldyta žuvis besąlygiškai turi būti laikoma gamintojo pakuotėse, jų išardyti negalima“, – primena specialistė. Pakuotės skirtos tam, kad apsaugoti maistą nuo apdžiūvimo, užteršimo.
Labai svarbu pakuotės medžiaga. Siekiant pailginti maisto produkto galiojimo terminą, atsirado naujas pakavimo būdas – naudojant apsaugines dujas. Dažniau naudojamas mėsos ar žuvies gaminiams. Turbūt teko matyti, kai pakuotės ne vakuuminės, o sandariai uždaryti maišeliai, ant kurių parašyta: „supakuota, naudojant apsaugines dujas“. Pažeidus tokią pakuotę, realizacijos terminai sutrumpėja.
Šaldyta žuvis turi būti laikoma minus 18°C temperatūroje. Vežant ar sandėliuojant, dedant į lentynas leidžiamas nuokrypis plius minus 3°C, bet ne daugiau. „Atsileidusių” žuvų pakartotinai užšaldyti jau negalima, nes kyla užkrato pavojus.
 

Viešojo maitinimo patiekalams – dvylika valandų


„Karštą paruoštą maistą reikia atvėsinti iki laikymo temperatūros per keturias valandas,“ – informuoja R.Minickienė. Į šaldytuvą galima dėti tik jau atšaldytą maistą, nes kitaip pakeltume kitų produktų temperatūrą. Yra naujų technologijų, kai viešo maitinimo patiekalai užšaldomi vadinamais smūginiais šaldikliais. Jie maistą užšaldo labai greitai ir realizacijos trukmė smarkiai pailgėja. „Tik užšaldyto maisto vertė menkesnė”, – teigia specialistė
Viešojo maitinimo produktus galioja dvylika valandų. Jeigu maistas atšaldomas, jų galiojimo terminas prasitęsia. Jei pašildomas, tai per valandą jį būtina suvalgyti. Viešojo maitinimo įstaigos antrą kartą pašildyto patiekalo patiekti negali.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

wYeaoILYEcNysnltpnr
2012-06-16 06:14
The challenger is cnimog out nice man! I really like the camper you built, its going to look good when it s all done. Have fun with the Impala its a fun kit to build I’ve done quite a few in the past.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai