Jau dešimtmečiais diskutuojama apie tonizuojamųjų produktų poveikį sveikatai ir dažniausiai pateikiamos išvados, kad poveikis žalingas. Energinių gėrimų atsiradimas apie 2000 m. sveikatos specialistų vertinamas kaip dar vienas žalingas sveikatai faktorius maisto rinkoje (po bulvių traškučių, gazuotų gėrimų su saldikliais ir pan.). Daug problemų sukėlė prekybininkų noras energinius gėrimus įtraukti į automatų, kurie stovi mokyklose, maisto ir gėrimų asortimentą. Šiaulių apskrityje pasiekėme, kad mokyklose nebūtų siūloma nei bulvių traškučių, nei gazuotų gėrimų su saldikliais, nei energetinių gėrimų. Šiuos produktus reikėtų vertinti kaip menkaverčius, žalingus žmogaus organizmui.
Kad energiniai gėrimai suteikia energijos, tai, be abejo, tiesa. Bet kad į jų sudėtį įeinančių stimuliuojamųjų medžiagų koncentracijos gali būti pražūtingos, ypač sveikatos sutrikimų turinčiam žmogui, tai irgi tiesa. Todėl išeitis būtų nevartoti bent iki 18 metų, o ir prekiauti jais tik vaistinėse, kaip tas daroma kai kuriose valstybėse (Prancūzijoje, Norvegijoje, Danijoje bei Belgijoje).
Didžiulė rizika vartoti energinius gėrimus sportuojant, nes tuomet ir taip prarandama skysčių, o kofeinas, kurio koncentracija tokiuose gėrimuose ypač didelė (100 ml energinio gėrimo yra nuo 30 iki 60 mg kofeino) pasižymi diuretiniu (šlapimo išsiskyrimą skatinančiu) poveikiu. Todėl netenkama daug skysčių, o su jais ir magnio bei kitų mikroelementų, kurie reikalingi normaliai širdies veiklai. Dėl to gali sutrikti širdies ritmas.
Todėl sportuojant vartoti energinių gėrimų negalima. Studentams, kuriems visada „trūksta vienos nakties“, kad pasiruoštų egzaminui, sveikiau būtų išgerti natūralios kavos, o ne alinti savo organizmą didžiulėmis tonizuojamųjų medžiagų bei sintetinių priedų koncentracijomis, esančiomis energiniuose gėrimuose. Juk ne veltui net patys gamintojai rekomenduoja per parą išgerti ne daugiau nei 1–2 skardines gėrimo. Jeigu kavos poveikis trunka 1–2 valandas, tai energinių gėrimų poveikis jaučiamas 3–4 valandas, o su jais patekęs kofeinas iš organizmo šalinamas 3–5 valandas ir pašalinama tik pusė jo kiekio.
Energinių gėrimų paskirtis – stimuliuoti, veikti tonizuojamai. Tačiau, kaip ir dauguma tonizuojamųjų produktų, jie pasižymi ypač stipriu nepageidaujamu poveikiu. Svarbu žinoti, kad kuo jaunesnis organizmas, tuo didesnė rizika, kad išsivystys priklausomybė nuo energinių gėrimų, kurią lydi ir depresija.
Perdozavus energinių gėrimų, pasireiškia susijaudinimas, sutrinka širdies ritmas, o turinčiuosius rimtesnių sveikatos problemų gali ištikti ir insultas ar infarktas, net gali plyšti akių kraujagyslės – ypač sergantiesiems širdies ligomis ar kurių padidėjęs kraujospūdis. Šie gėrimai sekina nervų sistemą, sukelia nemigą, nuovargį, vaikams padidina aktyvumą, kuris pasireiškia agresija, smurto proveržiais. Energinių gėrimų sudėtyje esančios medžiagos gali sukelti alergines reakcijas, sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą. Be to, apie kai kurių sudedamųjų dalių, pvz. taurino, koncentracijų poveikį žmogaus organizmui, nėra pakankamai moksliškai pagrįstų duomenų.
Ypač pavojingas energinio gėrimo ir alkoholio derinys, tai gali būti pražūtinga ir dėl ūminio apsinuodijimo, kurio pasekmės gali būti nebepataisomos, ir dėl lėtinio apsinuodijimo, nes gerdamas alkoholį kartu su energiniais gėrimais, žmogus nesugeba įvertinti išgerto svaigiųjų gėrimų poveikio ir alkoholio suvartoja daug daugiau. Todėl kyla grėsmė priprasti prie vis didesnio alkoholio kiekio ir susirgti dviguba priklausomybe – ir nuo energinių gėrimų, ir nuo alkoholio. Manyčiau, kad, taip sparčiai „jaunėjant“ apsinuodijimams alkoholiu Lietuvoje, būtina pasirūpinti, kad bet koks alkoholis iki 21-erių metų būtų tabu.
Pagrindinės energinių gėrimų sudedamosios dalys – tai kofeinas, taurinas, karnitinas, guaraninas, ženšenis, B grupės vitaminai, gliukozė, konservantai. Blogiausiai, kad visų šių medžiagų koncentracijos labai didelės ir nebūtinos žmogaus organizmui.
Kofeinas veikia galvos smegenų žievę, padidina protinio darbo galimybes, stimuliuoja fizinį aktyvumą. Tačiau per didelis kofeino kiekis vargina organizmą, dažnina kvėpavimą, širdies kraujagyslės išsiplečia, o smegenų – susiaurėja, padidėja arterinis kraujospūdis, sutrinka širdies ritmas.
Taurino poveikis organizmui mažiau ištirtas. Tai aminorūgštis, kuri kaupiasi raumenyse. Žmogaus organizmas pats pasigamina reikiamą taurino kiekį ir sveikam žmogui nereikia vartoti papildomai, tuo labiau kad dviejose skardinėse energinio gėrimo jo kiekis apie 500 kartų viršija dienos normą. Tokių didelių koncentracijų poveikis žmogaus organizmui nėra ištirtas.
Karnitino papildomai sveikam žmogui taip pat nereikia, nes, per daug stimuliuojant ląstelių energinių sistemų veiklą, daugiau gaminasi toksinių molekulių. Guaraninas pailgina ir sustiprina kofeino stimuliuojamąjį poveikį. Ženšenis taip pat pasižymi tonizuojamuoju poveikiu, didina arterinį kraujo spaudimą, gali sukelti galvos svaigimą.
Dažniausiai tokių produktų paplitimą lemia patrauklios reklamos, garantuojančios greitą, laukiamą efektą. Dėl to tikslas pritraukti kuo daugiau vartotojų lengvai pasiekiamas. Be to, visuomenės požiūris į alkoholinius gėrimus yra susiformavęs ir gana aiškus, o dabar siūloma iš pirmo žvilgsnio lyg ir visai nekaltą, tuo labiau ne alkoholinį gėrimą, kuris veikia tonizuojamai. Manau, jau laikas ir mūsų visuomenei išmokti atsirinkti, kas siūloma, ir žinoti, kad ne visada patraukliai pateikiamas produktas naudingas mūsų sveikatai. Tokiam paplitimui turi įtakos ir tai, kad energiniais gėrimais prekiaujama bendruose maisto prekių parduotuvių skyriuose, tad pirkėjai mano, kad tai įprasti gaivieji gėrimai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę