Viskas apie medų

Medus – vienas seniausių natūralių maisto produktų. Egipto faraono Tutanchamono, gyvenusio maždaug prieš 3300 metų, kape mūsų laikais buvo rasta medaus, kurį vis dar buvo galima valgyti. Jo sudėtis per tūkstančius metų praktiškai nepakito. Apie medų kalbamės su ilgamete Aukštaitijos specializuoto bitininkystės ūkio bitininke Gražina Skardžiuviene ir Kauno medicinos universiteto klinikų gydytoja alergologe dr. Egle Vaitkaitiene.
 

Iš istorijos lobyno


Prieš 40 000 m. žmogus atrado ugnį ir medų. Ispanijoje, Valensijos regione, ant sienos rastas piešinys, kuriame vaizduojama moteris, lipanti su indu prie bičių. Tai pirmasis rašytinis šaltinis apie bites.
Pirmykštis žmogus kopinėjo medų iš medžių drevių ir uolų plyšių. Medžiai, kuriuose gyveno bitės, buvo laikomi šventais.
Prieš 2500 m. Hipokratas rašė: „Valgykite medų, labai vertingą produktą, suteikiantį žmogui sveiką išvaizdą". Vėliau medų imta naudoti ir kosmetikoje.

 

Medus – vertingas produktas


Meduje yra apie 19 proc. vandens, daug angliavandenių, 1,5–5 proc. sacharozės, iki 10 proc. mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio, magnio), taip pat vitaminų (septyni B grupės vitaminai, A, C, E, H, K, PP), fermentų, fitoncidų, aromatinių bei baktericidinių medžiagų. Medus stiprina organizmą, suteikia energijos, slopina uždegimus, skausmą, mažina nervingumą, lengvina atsikosėjimą. Medus naudojamas gydant gastritą, opaligę, dantenų uždegimus, periodonto ligas, greitai grąžina jėgas po patirto streso, ligos ar traumos. Medus vartojamas sergant gerklės ligomis, kosuliu, medaus kompresais dezinfekuojamos žaizdos, sunkiai gyjančios opos.
Liaudies medicina teigia, kad medus padeda ir nuo nemigos.
 

Kiek vartoti?


Suaugęs žmogus per dieną gali suvalgyti 60–90 g medaus.
Medus vertinamas taip: pakabinus medaus šaukštas apsukamas aplink (oro temperatūra turi būti iki + 18°C), jei srovė nenutrūksta, medus laikomas subrandintu.
Bitininkystės produktus (bičių duonelę, žiedadulkes) reiktų vartoti 1–3 mėnesių periodais, o medų vietoje cukraus galima vartoti visą laiką.
Bičių duonelėje gausu B grupės, A, E, PP, C vitaminų, yra seleno, cinko, geležies. Ji padeda stiprinti regėjimą, atmintį, klausą. Kasdien patartina suvalgyti po vieną arbatinį šaukštelį bičių duonelės.
Žiedadulkių vitaminų kiekis nenusileidžia duonelei. Išskirtinė žiedadulkių savybė – jos nedidina skrandžio rūgštingumo. Dienos metu prieš valgį suvalgykime po vieną šaukštą žiedadulkių.


 

Medaus rūšys Lietuvoje


Medus gali būti monoflorinis (vienarūšis, kai bitės suneša medų iš vienos rūšies augalų) ir poliflorinis (daugiarūšis, iš įvairių žydinčių augalų).
Pavasarinis. Gelsvas, švelnus, aromatingas. Padeda gydant gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės opaligę. Tinka nuo peršalimo, skatina žarnyno peristaltiką. Šis medus – vienas vertingiausių, organizmas jį labai greitai įsisavina. Stiprina organizmą, širdį, veikia raminančiai.
Liepų. Šviesus, skystas, skaidrus, šiek tiek aitroko skonio. Susikristalizavęs įgauna gelsvą spalvą. Naudojamas gydant kepenų, inkstų, peršalimo ligas (karščiuojant skatina prakaitavimą). Labai vertingas gydant slogą, anginą, gerklės skausmą.
Grikių. Tamsiai rausvas, beveik rudas. Aštresnio kvapo bei skonio grikių medus turi
daug geležies, todėl padeda stiprinti kraują, raminti nervus. Labai naudingas moterims, ypač menopauzės laikotarpiu, taip pat nusilpus organizmui, sergant akmenlige, onkologinėmis ligomis. „Tai vienintelis medus, kurį galima vartoti sergant cukriniu diabetu”, – sako patyrusi bitininkė.
Rapsų. Baltas arba šviesiai gelsvas, kartokas, švelniai malonaus kvapo. Vartojamas, kai yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Tai mažiausiai vertingas medus, daugiau naudojamas kaip papildas konditerijoje.
Dobilų. Šviesiai gelsvas, švelnaus malonaus skonio. Susikristalizuoja smulkiomis kruopelėmis ir įgauna beveik baltą spalvą. Didina skrandžio rūgštingumą, gydo kepenų ligas.
Viržių. Aštrus tamsiai gelsvas kreminis medus turi daug baltymų. Beje, labai paplitęs Škotijoje. „Medus stiprina širdį, plečia kraujagysles, peršalus padeda išvalyti karkalus iš plaučių. Naudojamas sergant sąnarių inkstų, šlapimo pūslės, prostatos ligomis. Tačiau šio medaus nuolatos vartoti negalima”, – teigia per 40 metų bitininkaujanti p. Gražina.

Aviečių. Šviesus, stiproko skonio. Naudinga vartoti, kai kankina sloga, skauda gerklę.
Pievų. Surinktas iš daugelio augalų žiedų, yra geltonas arba gelsvai rusvas. Turi daug B ir C grupės vitaminų, aromatinių medžiagų. Rekomenduojamas gydant peršalimo ligas, nuo galvos skausmo, nemigos.
Lipčiaus. Tamsus, tirštokas, aštraus skonio. „Tai pats vertingiausias medus, turintis net 32 mineralines druskas (įprastai meduje yra 10 mineralinių druskų). Daug lipčiuje ir šarminių metalų – kalio ir natrio druskų”, – pasakoja bitininkė.
Pasak JAV nacionalinio galvos skausmo fondo specialistų, valgant medų galima išvengti pagirių sukeliamo galvos skausmo. Tereikia prieš ir po alkoholio vartojimo suvalgyti vieną kitą džiūvėsį ar duonos gabalėlį su medumi.
 

Kada vartoti medaus negalima?



• Jei vargina bronchinės astmos priepuoliai.
• Kai . aukšta . temperatūra.
• Sergant plaučių emfizema.
• Vaikams iki vienerių metų.
• Jei esate jam alergiški.
 

Medus ir alergija


„Alergija medui, palyginti su kitais produktais, yra gana reta. Jei esate jautrūs saulėgrąžų, čiobrelių, raudonėlio, liepų, kiečio žiedadulkėms, galima alerginė reakcija ir valgant šių augalų medaus”, – teigia alergologė dr. Eglė Vaitkaitienė.
„Saugiausias yra lipčiaus medus, jis rečiausiai sukelia alergiją”, – teigia bitininkė Gražina.
„Kiekviena medaus rūšis gali sukelti alerginę reakciją. Retai – net ir grikių medus, – teigia alergologė Eglė Vaitkaitienė. – Jeigu esate jautrus medui, venkite visų produktų, kurių sudėtyje yra medaus: vaistų, gydomųjų tepalų, konditerijos kepinių, alkoholinių midaus gėrimų. Jautrumas medui nebūtinai siejamas su jautrumu kitiems bičių produktams. Galite būti jautrus medui, bet sėkmingai naudoti bičių pikį arba propolį”.
Pasak jos, alergija medui gali pasireikšti išplitusia dilgėline, burnos dilgėline bei alergine sloga, pilvo skausmais, viduriavimu, vėmimu. Vienas sunkiausių simptomų – anafilaksinė reakcija.
„Šiuolaikinėje kosmetologijoje labai populiaru gaminti kremus, kurių sudėtyje yra medaus, taip pat tepti medaus kaukes, atlikti kūno masažus su medumi ir pan. Prieš vartojant minėtąsias priemones ar procedūras būtina įsitikinti, ar nesate alergiškas“, – akcentuoja dr. E. Vaitkaitienė.
Dėmesio: alergija bičių įkandimui ir alergija medui yra du skirtingi dalykai.
Paskutiniuoju metu vis dažniau pastebima, kad sergantieji alerginiu rinitu ir nuolat vartojantieji nedidelį kiekį medaus pamažu pripratina organizmą prie alergiją keliančių žiedadulkių, t.y. vyksta natūralus organizmo nujautrinimas (desensibilizuojantis poveikis). Gydant šiuo būdu turi būti vartojamas tik vietinės gyvenamosios vietos medus, aišku, pasitarus su gydytoju specialistu.
 

Kur laikyti medų?


Medus negenda – nelaikykite jo šaldytuve, geriau spintelėje kambario temperatūroje. Šviežią medų išpilstykite į švarius sausus stiklainius ir sandariai uždarykite plastmasiniais ar metaliniais dangteliais, kad neišgaruotų aromatinės medžiagos ir medus neprisigertų drėgmės.
Negalima medaus laikyti metaliniuose induose, nes, veikiant meduje esančioms rūgštims, susidaro nuodingi cheminiai junginiai. Dėl metalo korozijos medus įgauna nemalonų skonį ir kvapą. Sušilus orams nelaikykite medaus, kur kaitina saulė.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Karolina
2014-01-07 12:01
O ar galima valgyti medų kai žmogus serga cukriniu dijebetu?
Jai galima kiek?
raimonda
2012-11-26 23:40
mano vaikui buvo nustatyta alergine sloga , nes buvo alergiskas medui, bet kai pasakiau pediatrei, tai vos juoktis is manes nepradejo, kad tipo nesamones kalbu, nes medui tipo negalima buti alergiskas. ir kai suserga sloga ar angina, pastoviai israso sirupa nuo kosulio, kur dazniausiai buna medaus, tai kartais net nezinau ar duoti ta sirupa ar ne?

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai