Ypatingas šalavijų ir levandų medus iš Viduržemio

Vienas iš seniausių ir skaniausių saldumynų pasaulyje yra medus. Natūralus, lipnus bičių suneštas lobis savo vietą rado pyraguose, sausainiuose, vaistažolių arbatoje arba tiesiog ant duonos. Savintis medaus kaip nacionalinės vertybės negali jokia šalis. Tai būtų tas pats, jei kas nors sakytų – pienas yra mūsų. Tačiau įvairios šalys bei pasaulio regionai didžiuojasi skirtingomis medaus rūšimis. Čia, prie Adrijos jūros, itin mėgstamas šalavijų bei levandų medus.
 

Iš šiltų kraštų


Nors mes, lietuviai, ir esame medaus žinovai, šis auksaspalvis, bičių surenkamas Viduržemio regione, nuo mūsiškio skiriasi ir spalva, ir skoniu. Pirmą kartą paragavę daugelis dažnai nustemba – išties jis neįprastas, netradicinis.
Tačiau stebėtis nėra ko: kiekvienas augalas, kiekvienas žiedas yra skirtingas, o kur dar ir skirtingas klimatas, visa aplinka, jūros įtaka? Medaus, kaip ir vaisių skonis, labai susijęs su visais šiais veiksniais.
Tad iš ko gi pažinsime šalavijų medų ir kuo šis saldėsis įdomus? Šalavijas, kaip augalas, gali būti trijų rūšių – juodažiedis, baltasis ir rausvasis. Nors ir nelabai išvaizdus, tačiau išties vertingas. Kiekvienos rūšies medaus skonis bus skirtingas.
Šalavijų medus yra ypatingas tuo, kad kitaip nei daugelis kitų medaus rūšių, nesikristalizuoja. Medus yra šviesesnės spalvos, švelnaus skonio, puikiai derančio su įvairiomis žolelėmis, pvz., rozmarinu. Unikalus medaus skonis ypač tinka stipriai juodajai arbatai saldinti. Jis neužgožia arbatos skonio, tačiau savo saldumu puikiai panaikina jos kartumą.
Šiuo medumi taip pat rekomenduojama išbandyti marinuoti žvėrieną, veršieną, džiovintą kumpį. Galbūt mums ir neįprasta, tačiau šalavijų medus puikiai tiks su kietaisiais sūriais, pvz., parmezanu. Na, o sezono metu jis tiesiog nepakeičiamas valgyti su braškėms.


Perkant šalavijų medų, svarbu žinoti ir išsirinkti kuo natūralesnį bei neapdirbtą. Apdirbtas medus dažniausiai praranda daugybę savo naudingųjų medžiagų. O jei nusprendėte recepto dėlei ar dėl kokių nors kitų priežasčių kaitinti medų namuose, kad nepakenktumėte jo vientisumui ir skoniui, rinkitės itin mažą temperatūrą.
Šalavijų medus kaip vaistas puikiai pravalo kvėpavimo takus bei švelnina gerklės skausmą, taip pat suteikia energijos.

 

Levandų medus


Kai kalbama apie Viduržemio jūros regioną, daugelis jį tikriausiai sieja su violetiniais plačiais levendų laukais ir šios kvapniosios žolelės aromatu. Tad nieko nenustebins tai, kad levandą pamėgusios ir bitės. Šis medus turi daug eterinio levandų aliejaus, todėl turi raminamąjį poveikį, pagerina emocinę ir psichologinę būklę. Medus efektyvus, tačiau švelnus, todėl yra rekomenduojamas netgi kasdieninėje nėščiųjų mityboje, ištirpintas piene arba švelnioje arbatoje. Jis mažina įvairius negalavimus ir gerina organizmo būklę.
Levandų medus geriausiai žinomas dėl savo gydomųjų savybių. Jei norite sumažinti pilvo pūtimą, mažinti raumenų tempimus, sureguliuoti širdies darbą, rekomenduojama kasdien suvartoti du – tris šaukštelius levandų medaus. Kvapnusis auksas taip pat turi antianeminį poveikį, kadangi padeda geriau pasisavinti kalcį ir geležį iš maisto bei vaistų, papildų.
 

Šaukštas kasdien


Iš vaikystės žinome ir prisimename, kaip mamos ir močiutės vis kalbėdavo, jog medus – sveika. Neabejojome tada, žinome ir dabar, kad jos buvo teisios. Galiausiai, kas gali būti geriau už sveiką saldumyną?
Meduje yra daug būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas B6, kalcis, varis, kalis, cinkas, magnis, geležis, tiaminas, riboflavinas. Jame taip pat gausu antioksidantų flavanoidų, suteikiančių kūnui energijos, stiprinančių imuninę sistemą bei padedančių atsikratyti laisvųjų radikalų.
Šimtus metų medus naudotas gydyti ir odos žaizdas, kadangi turi antibakterinių ir grybelį stabadančių medžiagų. Jau legenda tapo istorija, kaip senovės Egipto valdovė Kleopatra, norėdama ilgiau išlikti jauna, maudėsi piene ir meduje. Medus tinka ir virškinimo sutrikimams, bronchitui, piktžaizdėms gydyti. Jis taip pat kovoja su peršalimais, artritu, anemija, gali būti vartojamas kaip laisvinamoji medžiaga.
Galiausiai medus gydo alergijas, nes padeda įgyti imunitetą žiedadulkėms ir gėlėms.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai