Natūralūs vitaminai daržuose ir pievose

Nors ir vangiai žiema įsileidžia pavasarį, tačiau mūsų džiaugsmui jis vis tiek ateina, atsinešdamas saulutės šilumą, gaivų vėjo dvelksmą, o kai kuriems, deja, palieka žiemos stingulį, mieguistumą, nuovargį, silpnumą ar apatiją. Kur surasti ir pasikrauti energijos? Ogi, pavasaris mums dovanoja daug gėrybių. Tačiau ar mokame jomis pasinaudoti? Gamtoje galime rasti begalę natūralių vitaminų ir mineralų šaltinių. Vitaminai nėra energijos šaltinis, tačiau jie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus visais gyvenimo laikotarpiais, tik kiekvienam žmogui jų reikia skirtingai. Tai priklauso nuo amžiaus, sveikatos būklės, fizinio aktyvumo.
 

Kaip skirstomi vitaminai


Vitaminai skirstomi į tirpius vandenyje (C, B, P, PP, folio rūgštis ir kt.) ir tirpius riebaluose (A, D, E, K). Riebaluose tirpūs vitaminai yra linkę kauptis žmogaus organizme, o vandenyje tirpūs vitaminai šios savybės neturi.
Reikiamą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį reikėtų stengtis gauti su maistu, todėl svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, pakankamai vaisių ir daržovių. Pavasaris gali padėti papildyti per žiemą išsekusias vitaminų atsargas. O vitaminų galite rasti savo daržuose, o gal netgi pievose ir laukuose.
Dilgėlė – pavasario vaistinių augalų karalienė. Lietuvoje labai dažnas augalas. Dilgėlių šakniastiebiuose ir lapuose yra įvairių vitaminų (C, K, B grupės), mineralinių medžiagų (kalio, natrio, magnio, geležies), organinių rūgščių ir aminų. Dilgėlės pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, tinka mažakraujystei gydyti (didina hemoglobino kiekį), skatina šlapimo išsiskyrimą, tinka odos ligoms, stiprina plaukus ir dantenas. Iš dilgėlių gali būti verdamos sriubos, troškiniai, kepami blynai, daromos salotos, plikoma arbata. Ruošdami patiekalus, prieš tai dilgėles nuplikite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir supjaustykite.
Kiaulpienė. Šiandien yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų, patvirtinančių jos poveikį sveikatai. Ji skatina druskų ir vandens išsiskyrimą pro inkstus, todėl gali būti vartojama kaip papildoma priemonė esant padidėjusiam kraujospūdžiui, tinimams. Kiaulpienė yra kalio šaltinis. Vartojant šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus, kartu pašalinamas ir organizmui reikalingas kalis. Vartojant kiaulpienę, kalio praradimas yra kompensuojamas. Taip pat kiaulpienė skatina skrandžio veiklą, tulžies išsiskyrimą, gerina apetitą, o šaknų nuoviras turi atsikosėjimą gerinantį poveikį. Pavasarį kiaulpienės lapais galima papildyti salotas, nes juose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Atsikosėjimui gerinti galima vartoti kiaulpienės šaknų nuovirą.


• Dar vienas vertingas pavasarinis augalas – garšva. Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, eterinių aliejų. Paskaninę aliejumi, svogūno griežinėliais ar česnako skiltele, turėsime sveiką ir vegetarišką patiekalą.
Svogūnų laiškai. Turi ypač daug vitamino C (100g – pusė dienos normos), padeda nuo pavasarinio peršalimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar išsekimo. 100 g šių daržovių yra tik 17 kcal. Svogūnai padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu. Tačiau turintiems jautrų skrandį svogūnų laiškų į salotas geriau nedėti.
Rūgštynės. Jose gausu vitaminų C, B, PP, jose nemaža kalio bei karotino, paprastai trūkstamų pavasarį. Maistui rekomenduojama vartoti tik jaunus rūgštynių lapus, kol dar neišaugę žiedynai. Jaunuose lapuose yra daugiau obuolių bei citrinos rūgšties, o pradėjus augti žiedstiebiams šių rūgščių mažėja, daugiau kaupiasi rūgštynių (oksalo) rūgšties, kuri yra žalinga žmogaus sveikatai. Žmonėms, kurie serga virškinimo organų ligomis, tuberkulioze bei akmenlige, daug rūgštynių valgyti nepatartina, o sveikiems jos nekenkia, nors ilgai ir gausiai vartoti nereikėtų. Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės turi ir gydomųjų savybių: jos gerina virškinimą, mažina žarnyno rūgimą, stabdo viduriavimą. Rūgštynės skatina tulžies išsiskyrimą, tinka vartoti sergant geltlige. Liaudies medicina rūgštynių šaknų nuovirą vartoja organizmui stiprinti ir medžiagų apykaitai gerinti. Tuo tikslu rūgštynių šaknys kasamos pavasarį arba rudenį ir iš karto džiovinamos.
Salotos – tamsialapėse salotų rūšyse yra maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu šviesiosiose. Be to, jose daugiau kalio, geležies, jodo. Salotos reguliuoja virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, nes jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles, padeda pasisavinti organizmui naudingas maisto medžiagas. O sultys dar ir gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Teigiama, kad salotose yra junginių, stabdančių piktybinių ląstelių dauginimąsi. Salotų lapai malšina troškulį, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Jos tinka vaikams, suaugusiems žmonėms, nusilpusiems ligoniams, sergantiems diabetu.
Špinatai. Jie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose mažai kalorijų, labai daug geležies ir kitų svarbių medžiagų – vitamino A, C, mineralinių medžiagų, ląstelienos. Vienoje porcijoje špinatų yra 3 gramai baltymų. Turi daug folio rūgšties – vitamino, padedančio įveikti blogą nuotaiką ir depresiją. Patariama kartą per savaitę suvalgyti lėkštelę šviežių ar virtų špinatų.
Daiginti kviečiai. Juose gausu įvairių vitaminų bei mikroelemento cinko. Jo labai reikia, kad oda taptų sveika, švelni ir lygi, nelūžinėtų nagai, būtų sveiki plaukai.
• Ankstyvą pavasarį ir žiemą pravartu į maisto produktus pridėti krapų, petražolių, nes juose yra nemažai vitamino C. Nepamirškite, kad vitaminas C nepatvarus, greitai skyla, todėl daržoves ir žalumynus laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje, dėkite tik į verdantį vandenį ir virkite uždengtame inde.
Taigi pavasarį savo darže ar pievoje galime rasti daug žalio šviežio maisto, kuris labai vertingas mūsų organizmui. Linkiu tai patirti ir įvertinti patiems!

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Asta
2010-05-26 23:50
Svogūnų laiškų nerekomenduojate dėti į salotas, jei jautrus skrandis. O kaip svogūnų laiškai veikia kepenis? Ar gali dėl jų skaudėti kepenų srityje?

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai