Ar jau laikas papildyti organizmą skysčiais, negalima spręsti vien iš savo troškulio pojūčio. Kai pajuntame pirmuosius troškulio požymius, organizme jau būna prasidėjusi dehidracija, t.y. jam jau trūksta vandens. Todėl reikėtų nuolat po truputį gerti skysčių ir nelaukti, kol ims kankinti troškulys. Kad šito nepamirštumėte, ant stalo matomoje vietoje pasistatykite butelį mineralinio vandens.
Kasmet mineralinis vanduo populiarėja – vis dažniau gatvėje ar klube matome žmones, gurkšnojančius mineralinį vandenį. Iš tiesų gerti mineralinį yra sveika. Juolab kad jis paprastai būna papildytas biologiškai veikliais elementais. Tik gydytojai perspėja: šiuo vandeniu negalima piktnaudžiauti, nes didesnis jame esančių medžiagų kiekis gali išbalansuoti organizmo veiklą. Sergantieji meteorizmu tegul renkasi be angliarūgštės, negazuotą mineralinį vandenį.
Vis dėlto geriausia gerti lietuvišką mineralinį vandenį. Specialistai tvirtina, kad žmogaus organizmas geriausiai pasisavina vietinius produktus. Be to, lietuviškas mineralinis vanduo ne prastesnis nei garsių užsienio firmų analogai.
Visi mineraliniai vandenys daugiau ar mažiau teigiamai veikia sveiką žmogaus organizmą, tačiau skiriasi jų cheminė sudėtis, fizinės savybės. Mineraliniai vandenys, gaunami iš žemės gelmių, yra idealiai švarūs, juose mažiau žmogui ypač kenksmingo sunkiojo vandenilio.
Skirtingos mineralizacijos lietuviško ir užsieninio vandens savybės ir poveikis organizmui nevienodas. Šiuo metu prekybos centruose galima rasti apie 200 skirtingų pavadinimų, rūšių ir butelių vandens. Lietuvoje kol kas populiaresnis gazuotas mineralinis vanduo, tačiau vis daugiau žmonių renkasi negazuotą.
Natūralus mineralinis vanduo išgaunamas iš giluminių žemės sluoksnių. Jame yra natūralių vertingų mikroelementų bei mineralų, tačiau nėra jokių priemaišų (išskyrus anglies dioksidą, jei gaminamas gazuotas mineralinis vanduo). Teisiškai reglamentuojama, kad natūralaus mineralinio vandens negalima chemiškai apdoroti, todėl geriame jį tokį, kokį sukūrė gamta. Vietos, kuriose išgaunamas natūralus mineralinis vanduo, yra griežtai saugomos pagal nustatytas sanitarines apsaugos zonas, greta jų ribojama ūkinė ir pramoninė veikla.
Šaltinio vanduo – taip pat požeminis vanduo, tačiau jam nėra taikomi tokie griežti reikalavimai kaip natūraliam mineraliniam vandeniui, jam nereikalingas oficialus pripažinimas.
Kitas buteliuose parduodamas geriamasis vanduo (geriamasis, mineralizuotas, išvalytas bei distiliuotas) dažniausiai yra cheminiu ar kitokiu būdu apdorotas vanduo, t. y. pagamintas arba atskiestas. Jame esančios mineralinės medžiagos gali būti cheminės sudėties ir dirbtinai įmaišomos į vandenį.
Perkant mineralinį arba mineralizuotą vandenį, svarbu atkreipti dėmesį į galiojimo datą, nurodytą ant butelio, nes, jam pasibaigus, plastikinis butelis pradeda irti. Irimo produktai sklinda į vandenį – tai pavojingos medžiagos, kurios gali apnuodyti žmogaus organizmą. Stikliniai buteliai suyra lėčiau, todėl pirkti mineralinį vandenį juose yra saugiau.
Vasarą, kai pradedame vartoti daugiau vandens, labai svarbu ne tik gerti, bet ir žinoti, ką geriame, t.y. pasirinkti tinkamą vandenį, kad jis padėtų organizmo apykaitai, o ne sutrikdytų ją.
Pagal anglies dvideginio kiekį ir jo prisotinimo pobūdį: natūralus mineralinis vanduo, natūraliai prisotintas anglies dvideginio, natūralus mineralinis vanduo, prisotintas savo šaltinio anglies dvideginio, natūralus gazuotas mineralinis vanduo.
Jei gamybos metu anglies dvideginis (ar jo dalis) buvo pašalintas, natūralaus mineralinio vandens prekės aprašas papildomas atitinkamais įrašais: „anglies dvideginis pašalintas" arba „dalis anglies dvideginio pašalinta".
Pagal ištirpusių mineralinių medžiagų kiekį: turintis mažai mineralinių medžiagų – ne daugiau kaip 500 mg/l („Evian", „Neptūnas", „Vitel", „Perrier", „Rytas"); turintis daug mineralinių medžiagų – daugiau kaip 1500 mg/l („Elite", „Rasa", „Sveikas pradas", „Naleczowianka", „Hermis" „Darida", „Rasa", „Vytautas", „Borjomi", „Fuldataler" ir kt.)
Pagal vyraujančius anijonus ir katijonus: chloridinis, bikarbonatinis, sulfatinis, kalcinis, magninis, fluoridinis, jodinis ir kt.
Etiketėje turi būti žymima, jei mineraliniame vandenyje yra daugiau tam tikros medžiagos, pavyzdžiui, „turi sulfatų", „turi chlorido", „turi fluorido daugiau kaip 1,5 mg/l “– netinkamas gerti kūdikiams ir vaikams iki 7 metų.
Mineraliniame vandenyje vyraujančios mineralinės medžiagos gali suteikti ir tam tikrų skonio savybių. Pvz., natrio chloridinį vandenį pirkėjai apibūdina kaip sūrų.
Natūralaus mineralinio vandens etiketėje turi būti nurodytos vandens sudedamosios dalys ir jų koncentracijų vertės; šaltinio naudojimo vietovės ir šaltinio pavadinimai, kokiu būdu paruoštas natūralus mineralinis vanduo.
Mineralinis vanduo pirmiausia veikia skrandžio ir viso virškinamojo trakto gleivinę. Patekęs į skrandį, gydomasis vanduo skatina išsiskirti skrandžio sultis, o, praėjus pusvalandžiui, patenka dvylikapirštę žarną. Todėl prieš geriant mineralinį vandenį svarbu žinoti skrandžio sulčių rūgštingumą.
Jei skrandžio rūgštingumas normalus, mineralinio vandens rekomenduojama gerti po 1 stiklinę 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Jei rūgštingumas sumažėjęs, vanduo geriamas taip pat 3 kartus per dieną, tačiau 35 °C temperatūros ir 15 min. prieš valgį iš lėto, mažais gurkšneliais. Jei rūgštingumas padidėjęs, mineralinį vandenį geriausia gerti greitai, dideliais gurkšniais 3 kartus per dieną, 35°C temperatūros, 15 min. prieš valgį.
Svarbiausia yra išsirinkti labiausiai organizmo poreikius atitinkantį vandenį, būtina atsižvelgti į bendrą savijautą, negalavimus. Nestiprios mineralizacijos vanduo gali papildyti įvairių mikro- ir makroelementų atsargas dirbantiesiems sunkų fizinį darbą, aktyviai sportuojantiems ir gausiai prakaituojantiems žmonėms. Jis tinka gerti sergantiesiems šlapimo takų, inkstų ligomis. Prieš vartojant stiprios mineralizacijos vandenį, visada reikia pasitarti su gydytoju.
Natūralios mineralinės
medžiagos Norma Poveikis
Sulfatai Iki 2 mg/l Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, skrandžio sekreciją, gali veikti kaip diuretikas, iš organizmo pašalina daugiau kenksmingų medžiagų, skatina tulžies susidarymą, jos išsiskyrimą.
Natris Iki 20 mg/l Dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, gerina virškinimą, malšina lėtinį gastritą, skatina gausiau išsiskirti skrandžio sultis.
Magnis Iki 20 mg/l Mažina dirglumą, nemigą, galvos skausmą, širdies ritmo sutrikimus, padeda sergantiesiems kepenų ir tulžies latakų ligomis.
Fluoridai Iki 1,5 mg/l Saugo dantis nuo dantų ėduonies, padeda taisyklingai vystytis augančio organizmo kaulų sistemai.
Mineralinis vanduo su didesniu kalcio kiekiu padeda stiprinti raumenis, aktyvina žarnyno motoriką, gerina širdies veiklą.
Italijoje – specialus vandens meniu
Šiuo metu pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama mineralinio vandens pasirinkimui, jo derinimui su maistu, kuriamos gėrimo taisyklės. Tiesa, mineralinio skonis skiriasi dėl skirtingos druskų koncentracijos vandenyje.
Italijoje kai kuriuose restoranuose be vynų meniu (carta dei vini) lankytojams jau pateikiamas ir vandens meniu (carta delle aque). Jame galima surasti skirtingų rūšių vandens: stipriai ar lengvai gazuoto, negazuoto, mineralinio, mineralizuoto, šaltinio, pasaulyje gerai žinomų pavadinimų vandens ar rinkos naujovių. Vandenį išsirinkti padeda restorano someljė, kuris žino, koks vanduo geriausiai derės prie užsakytų patiekalų, koks padės atskleisti patiekalo skonį geriau nei vynas.
Šiandien daugelyje Lietuvos restoranų ant stalo taip pat puikuojasi nedideli mineralinio vandens buteliukai, kuriuos galite atsikimšti dar nepriėjus padavėjui. Vadinasi, galime vadintis save gerbiančiais ir sveikatą gebančiais tausoti europiečiais – turime kokybiško natūralaus mineralinio vandens ir suprantame jo vertę!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę