Aliejus išgaunamas spaudžiant smulkintas augalų sėklas ar vaisius. Produkto gamybos procesą sudaro aliejaus išgavimas iš žaliavos ir jo valymas.
Aliejus išgaunamas šaltuoju spaudimu, kai susmulkinta žaliava spaudžiama + 60⁰C iki +90⁰C temperatūroje, arba karštuoju spaudimu, kai smulkinta žaliava spaudžiama +100 ⁰C ir aukštesnėje temperatūroje. Pirmojo šaltai spausto aliejaus nauda sveikatai didesnė, nes jame išsaugoti visi mineralai, vitaminai.
Pagal išvalymo laipsnį aliejus būna: nerafinuotas (iš jo pašalintos tik mechaninės priemaišos), hidratuotas (iš jo pašalinti baltymai), rafinuotas nedezodoruotas(pašalintos drumzlės ir cheminės priemaišos), rafinuotas dezodoruotas (pašalintos drumzlės, baltymai, mechaninės priemaišos, jis yra bekvapis, šviesiai geltonos spalvos). Šaltu spaudimo būdu gauti aliejai dažniausiai nerafinuojami. „Valant aliejų pašalinamos žmogaus organizmui kenksmingos medžiagos ir sunaikinama tik nedidelė dalelė naudingųjų medžiagų. Populiariausias yra rafinuotas aliejus, neturintis kenksmingų priemaišų. Aliejaus etiketėje privaloma nurodyti jo išvalymo laipsnį, pavyzdžiui, „Rafinuotas“, „Rafinuotas dezodoruotas“ ir pan.”, – teigia R. Petereit. Pasak jos, rafinuoti skirtingų rūšių aliejai vienas nuo kito nesiskiria nei spalva, nei kvapu, nei skoniu.
Aliejaus maistinę vertę lemia riebalų rūgštys (linolio ir linoleno), kurios yra svarbiausia jo sudedamoji dalis. Jos stiprina kraujagysles, mažina organizmo jautrumą ultravioletiniams spinduliams. Įdomu tai, kad, net visiškai rafinavus aliejų, riebalų rūgštys išlieka.
Turi daug vitamino E, kuris saugo organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, senėjimo, onkologinių ligų. Šaltojo spaudimo saulėgrąžų aliejus yra labai naudingas, nes jame nėra cholesterolio, gausu fosfolipidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių: palmitino, stearino, arachino, linoleno, oleino, linolio, vitaminų ir mineralų. Linolio rūgštis stiprina žmogaus imuninę sistemą, mažina ląstelių membranų pralaidumą, apsaugo jas nuo žalingų veiksnių, infekcinių ligų sukėlėjų, onkologinių pakitimų. Linoleno rūgštis labai svarbi galvos smegenų veiklai.
Kiekvieną dieną vartojant šaltojo spaudimo saulėgrąžų aliejų mažėja tikimybė susirgti ateroskleroze, poliartritu, mažėja alerginės reakcijos. Nuo seno liaudies medicinoje vartojamas skrandžio ar dvylikapirštės opaligei gydyti. Vartojamas maistui (salotoms, sriuboms, konservavimui), vaistų gamyboje, kosmetologijoje.
Vaikas nuo 5 mėn. iki 3 metų amžiaus per dieną turėtų suvartoti 3–6 g saulėgrąžų aliejaus, o vyresni – iki 20 g aliejaus.
„Jis vertinamas pagal rūgštingumą, t.y. aliejinės rūgšties kiekį gramais, esantį 100 g alyvuogių aliejaus. Kuo mažesnis rūgštingumas, tuo geresnė aliejaus kokybė”, – teigia Rūta Petereit. Grynas alyvuogių aliejus Virgin Olive oil yra klasifikuojamas į tris grupes: extra – tai grynas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas yra mažesnis negu 1 proc., average – gaminamas iš labiau prinokusių negu extra alyvuogių, jo rūgštingumas – iki 1,5 proc., ir strong – rūgštingumas iki 2 proc.
Alyvuogių aliejus slopina tulžies pūslės akmenų susidarymą, aktyvina tulžies ir kasos hormonų sekreciją, stiprina plaukus, jaunina odą.
Patarimas. Nelaikykite alyvuogių aliejaus šaldytuve, nes gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje, sandariai uždarytą stikliniame inde. Jis tinka salotoms.
Maistinis rapsų aliejus išgaunamas iš mažą kiekį eruko rūgšties turinčių rapsų sėklų veislių.
Rapsų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu.
Aukštos kokybės šviesiai gelsvos spalvos aliejus yra beskonis, bekvapis ir didelės maistinės vertės produktas. Rapsų aliejus padeda saugoti nuo širdies ritmo sutrikimų, stiprinti imunitetą, gerinti smegenų funkciją.
Dėl aukštos virimo temperatūros (kurioje aliejus suskaidomas į glicerolį ir laisvąsias riebalų rūgštis), puikiai tinka kepimui, skrudinimui.
Geriausia jį laikyti ne aukštesnėje kaip negu + 27 C temperatūroje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje, tuomet ilgiausiai išlieka vitaminai ir kitos vertingos maistinės medžiagos.
Patarimas. Norint patirti realią naudą, labai svarbu aliejaus vartoti kasdien, po 2–3 šaukštus per dieną.
Lietuvoje seniai vartojamas sėmenų aliejus yra nepakeičiamas polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų bei kitų biologiškai veiklių sudedamųjų dalių šaltinis. Šis skaidriai geltonos spalvos specifinio kvapo aliejus turi net 57 proc. omega 3 polinesočiųjų rūgščių, provitamino A, fermentų.
Sėmenų aliejus naudingas gydant artritą, lėtinį kolitą, odos įtrūkimus. Klinikiniais tyrimais patvirtinta, kad sėmenų aliejus stabdo vėžio atsiradimą.
Gydytojos dietologės Rūtos Petereit teigimu, šaltai spaustas aliejus labiau tinka salotoms, užkandžių pagardinimui, užpilams. Kaitinant sėmenų aliejų aukštoje temperatūroje ne tik prarandamos vertingosios maistinės savybės, bet gali atsirasti ir kenksmingų medžiagų – laisvųjų radikalų.
Sėmenų aliejus skatina susikaupusių riebalų deginimą, gydo išeinamosios angos įtrūkimus, lengvina menstruacijų spazmus, menopauzės simptomus. „Atlikti tyrimai parodė, kad sėmenų aliejus ilgina kraujo krešėjimo laiką, todėl, vartojant su antikoaguliantais ar antiagregantais, gali sustiprėti šių vaistų poveikis“, – teigia Rūta Petereit.
Patarimas. Sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, jis lengvai sunaikinamas saulės, karščio ir deguonies, todėl jį laikykite šaldytuve, tamsiuose induose. Kas dieną vertėtų suvalgyti bent vieną arbatinį šaukštelį sėmenų aliejaus.
Nepatartina ilgai vartoti vienos rūšies aliejų, naudingiau juos keisti ar maišyti.
Turi daug mono- ir polinesočiųjų rūgščių, vitaminų bei mineralų.
Jo maistinė vertė yra didesnė nei vien rapsų, o kaina apie 30 proc. mažesnė nei alyvuogių aliejaus. Šis produktas naudingas stiprinant nervus, padeda sąnariams, naudingas kepenų veiklai, padeda skatinti augimą, gerinti regėjimą, todėl labai naudingas vaikams ir vyresniojo amžiaus žmonėms.
Patarimas. Aliejus – ekonomiškas, kepimo metu nedega, maloniai kvepia; labai tinka mėsai, žuviai, blynams kepti.
Saulėgrąžų ir kukurūzų aliejaus mišinys
Pirmojo spaudimo kukurūzų aliejus pagerina mišinio skonines bei kokybines savybes. Šis aliejaus mišinys turi daug vitaminų A, E, K, B grupės, kalcio, kurie stiprina nervus, jaunina, suteikia energijos.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos mitybos specialistai pataria vartotojams atidžiai skaityti ženklinimo etiketes, kuriose privalu nurodyti, jei produktas pagamintas iš genetiškai modifikuotų žaliavų arba jei produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę