Citrina – kvapų, skonių ir saulės atspindys

Ankstyvas ir kiek žvarbus sausio rytas, tačiau saulė jau aukštai ir savo spinduliais žiemai suteikia vasariškos nuotaikos. Dalis medžių savo lapus numetę, tačiau tarp tų, kurių rūbas žalias visus metus, vėsoką dieną dėmesį traukia pasidabinusieji geltonais karoliukais. Tai – citrinmedis. Gana poetiškas apibūdinimas, tačiau tiek jis pats, tiek sultingi jo vaisiai tokio nusipelno.
 

Ryški geltona


Citrina ir jos sultys mums, šiauriečiams, dažniausiai siejasi su arbatos puodeliu šaltą vakarą arba riekele su cukrumi rūgštelės mėgėjams. Puikią porą sudaro ir citrina su medumi, lyg susitarę žadantys puikią sveikatą.
Deja, nors ir pažįstame, mylime ir gerbiame citriną, retai savo vėsiame krašte turime galimybę pasimėgauti ja tokia, kokia priklauso – sultinga, minkšta, aromatinga, ryškiai geltona... Juk parduotuvėse į dėžes sumestos citrinos dažniausiai stora žieve ir prėskokos.
Gal ir įžūlu girtis, tačiau paragavus paties nuo medžio nuraškytos citrinos, o iš vieno nedidelio vaisiaus pagaminus gėrimo net keliems žmonėms, nebesinori grįžti prie seno.
Pietuose, kur šie vaisiai auga taip, kaip Lietuvoje obuoliai ar kriaušės, tai ne prabanga, o kasdienybė. Ir jų skynėjai, lygiai taip pat kaip mūsiškiai skindami obuolius, dažnai paniurna dėl viduržiemy užklupusios prievolės.
Vis dėlto sava gamta, savi augalai ir medžiai mylimi, nepaisant kartais erzinančios valandos kitos skinant kvapniuosius vaisius. Juk ir mes, nors ir skundžiamės rudenį supuolusiais sodo darbais, vėliau, besimėgaudami rezultatu, visą vargą pamirštame.
Tiesa, čia, Dalmatijoje, citrinų derlius nuimamas vėlyvą rudenį, o kartais nusitęsia ir iki pat sausio vidurio. Šis užsiėmimas išties prablaško trumpomis, tačiau dažnai saulėtomis žiemos dienomis ir neleidžia per ilgai atsipūsti po alyvuogių derliaus.

 

Skynimo ypatumai


Medžio šakelės – nors ir laibos, tačiau apgaulingos – nesisaugant galima gauti antausį, o akis pridengti akiniais arba bent jau stipriai prisimerkti tiesiog būtina. Dalmatija turi nerašytą taisyklę apie augalų priežiūrą: jeigu lenkiant šaka nulūžo, vadinasi, taip jai ir buvo lemta. Tai galioja tiek alyvmedžiams, tiek ir citrinmedžiams, taigi – išlieka tiek stipriausi. Nuskinti visoms citrinoms nuo iš pažiūros ne tokio jau ir didelio medžio prireiks ne tik kopėčių, laiko ir kantrybės, bet ir didelių krepšių. Saulėkaitoje augantis medis duos kelis šimtus vaisių. Skamba neįtikėtinai, tačiau tai – tiesa. Žinoma, jei vargšas medelis pasodintas šešėlyje, už namo, ir saulės spindulius jaučia retai, tai atsilieps ir kiekybei, ir kokybei. Citrinos, paprastai itin kvapnios, minkštos, kai kurios savo spalva netgi primenančios mandarinus ar apelsinus, tokiu atveju bus blankesnės, žalesnės, ne tokios sultingos.
Svarbu žinoti, jog, skinant citrinas, reikia atsargiai dėti jas į krepšį, kadangi sumušta, pažeista citrina netruks supūti, o sveika vėsioje patalpoje stovės per visą žiemą.
 

Skonio „meistrės“


Turbūt daugeliui kyla klausimas: citrina – tai ne obuolys, ką daryti su keliais šimtais vaisių? Juk net ir norint nepavyks išgerti tiek arbatos.
Išties, citrina – ne tik ne obuolys, bet ir ne apelsinas, kuriam galioja principas – nulupau ir valgau. Tačiau tai toli gražu nereiškia, jog iš jos negalima pasigaminti įvairių skanėstų. Štai kad ir pyragai ar tortai, kuriuos galima įdaryti kepant vien citrinomis arba sumaišius su kitais vaisiais, džemai (labai ypatingas, karstelėjęs skonis), sultys ar sirupai ir baigiant – itališkas tradicinis likeris „Limoncello“. Juo, nepiktnaudžiaujant, tiek žiemos, tiek vasaros vakarą pasimėgauti kartu su ledu neatsisakys niekas.
Be to, ne tik paprastos šeimininkės, bet ir garsiausi pasaulyje virtuvės šefai bet kokį patiekalą gardina citrinos sultimis – ypač žuvies patiekalus ir salotas. Puikus pagardas ir padažas žalumynų dubeniui – citrinos sultys ir alyvuogių aliejus. Paprasta, sveika, skanu.


O galiausiai nepamirškime ir citrinos žievelės – ji puikus prieskonis daugeliui patiekalų ir kepinių.
 

Rūgštu, bet sveika


Vis dėlto žurnalas – apie sveikatą ir sveiką gyvenimo būdą, tad būtų nesąžininga nepaminėti keletos pagrindinių naudingųjų citrinų savybių. Turbūt ir be priminimo žinoma, jog šie vaisiai – puikus vitamino C šaltinis – juk ne tik dėl skonio gardiname arbatą peršalę. Jų sultys stiprina imunitetą, turi antivirusinių ir antibakterinių savybių.
Galbūt esate girdėję, jog labai sveika iš ryto, tik atsikėlus, išgerti stiklinę vandens su citrinos sultimis? Taip yra todėl, kad citrinos sultys gerina virškinimą ir kepenų veiklą. Be to, kadangi valo organizmą, padeda išsaugoti puikią odos išvaizdą. Juk nesitikite, jog, jei organizmas užterštas toksinais ir kitomis nuodingosiomis medžiagomis, jūsų veidas spindės?
O štai jei turite pavienių spuogelių, galite prieš miegą tiesiog patepti citrinos sultimis – iš pradžių gali kiek graužti, tačiau greitai praeis. Taip pat jei turite žaizdelių burnoje – kelis kartus skalaukite su vandeniu sumaišytu su citrinos sultimis.
Be jau minėtų medžiagų, citrinose yra kalcio, magnio, bioflavonoidų, taip pat pektino.
Balzamai, kremai su citrinomis puikiai padės atsipalaiduoti, pamiršti stresą, o, pvz., patalpų kvėpikliai – geriausia citrinų eterinis aliejus – padės susikaupti, pasiekti didesnį efektyvumą.
Jei turite nuospaudų, nutrynimų, uždėkite ir bintu apvyniokite citrinos riekelę ant vietos ir palikite per naktį. Citrinų sulčių, medaus ir vandens mišiniu bei kompresu gydomos netgi egzemos.
 

Paprasti triukai


Citrina gali pasitarnauti ir įvairiose netikėtose situacijose. Štai įdomu tai, jog keliautojai dažnai su savimi pasiima citrinų, kadangi jos ne tik malšina nuovargį, suteikia energijos antplūdį, bet ir vos po kelių gurkšnių jų sulčių numalšina troškulį, atstodamos didelius kiekius vandens. Taip pat, jei nesate tikras dėl vandens kokybės, į jį įlašinkite šiek tiek citrinos lašų: taip apsisaugoma arba bent jau sumažinama rizika užsikrėsti arba sukelti alergijas.
Jei kenčiate nuo blogo burnos kvapo dėl cigarečių, alkoholio, kokių nors prieskonių, kelis kartus išskalaukite burną vandeniu, sumaišytu su citrinos sultimis. Galite ir tiesiog sukramtyti vaisiaus gabalėlį.
Jei įkando vabalas, vietą aplink žaizdą patepkite citrinos ir medaus mišiniu. Uodus ir kitus vabzdžius atbaidysite ore, papurškę vandens ir citrinos mišinio, taip pat išsitepkite saulėgrąžų aliejumi, sumaišytu su citrinos sultimis.
O jeigu pajutote skausmą, jį numalšinti padės jojobos aliejaus ir tų pačių sulčių mišinys – kai kurie tyrimai parodė, jog tai išties veikia.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai