Jogurtas pradėtas gaminti prieš tūkstančius metų Rytų Europoje ir Vakarų Azijoje, manoma, kai Mesopotamijoje maždaug prieš 5000 m.pr.Kr. buvo prijaukintos pirmosios ožkos ir avys. Pienas buvo laikomas moliūguose, vėliau - moliniuose puoduose, šiltoje aplinkoje ir taip natūraliai formavosi masė, panaši į varškę. Paragavę žmonės suprato, kad ji gali būti puikus maisto produktas.
Mokslininko Ilja Mečnikov, tyrinėjusio bakterijų veiklą rūgščioje aplinkoje, dėka jogurtas paplito visoje Europoje ir Amerikoje. Dabar daugiau kaip 30 proc. žmonių visame pasaulyje reguliariai valgo jogurtą.
Jogurtas gaminamas iš karvės, ožkos, avies, buivolės ar kupranugarės pieno. Didmeninėje gamyboje geriausiai tinka kokybiškas karvės pienas, kuris yra pasterizuojamas (sunaikinami mikroorganizmai), homogenizuojamas (pagerėja produkto konsistencija), atvėsinamas, pridedama Lactobacilus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus bakterijų, rauginamas rezervuaruose tam tikra laiką, kontroliuojant temperatūrą, ir prieš išpilstant į tarą sumaišomas. Tokie jogurtai yra švelnesnio skonio. Gali būti rauginami termostatiniu būdu, t.y. homogenizuotas pienas išpilstomas į tarą ir ten rauginamas specialiose termostatinėse kamerose. Tokie jogurtai tirštesni. Pagaminto jogurto skonis priklauso nuo gamybos procese naudotų bakterijų kultūros. Gamybos procese gali būti vartojami neriebūs pieno milteliai, saldikliai, stabilizatoriai (želatinas, pektinas), šaldyti, džiovinti arba švieži vaisiai, produktas pagardinamas vanile ar kava.
Kai į jogurtą pridedama biokultūros, produktas vadinamas biojogurtu. Taip pat gaminami mažai riebūs (ne daugiau kaip 4 proc. riebalų), riebūs ir tiršti (gaminant dedama grietinės), dietiniai arba neriebūs (turi mažiau kaip 0,5 proc. riebalų), vaikiški (be vaisių gabalėlių), geriamieji jogurtai. Dauguma jų yra “gyvieji” jogurtai (biojogurtai), t.y. kurių sudėtyje yra gyvų bakterijų ir kurie nėra kaitinti po gamybos proceso. Termiškai apdorotame, pasterizuotame jogurte bakterijos žūva, bet jis gali būti ilgiau vartojamas.
Kalcis. Jogurte, palyginti su pienu, yra daugiau kalcio. Kai kurie žmonės mano, jog jogurtas yra rūgštesnis nei pienas ir tai gali lemti osteoporozės atsiradimą. Tai visiška netiesa! Iš jogurto kalcis pasisavinamas net geriau nei iš pieno. Jeigu gresia osteoporozė, rekomenduojama suvalgyti bent po vieną jogurto indelį per dieną. Vyresniems kaip trijų mėnesių vaikams tai yra nuostabus kalcio bei baltymų šaltinis.
Vitaminas B2 ir baltymai. Jogurtas yra nuostabus riboflavino (B2) ir baltymų šaltinis bei mažai kaloringas. Jame yra daugiau baltymų negu paprastame piene - gamybos procese jogurtas papildomas neriebiais pieno milteliais.
...dėl sutrikusios fermento laktazės gamybos organizme negalintiems gerti pieno. Kai kurie žmonės dėl sutrikusios fermento laktazės sintezės jų organizme negali gerti paprasto pieno. Jo išgėrus nesuvirškinamas pieno cukrus laktozė, todėl pradeda skaudėti pilvą, jį pučia, viduriuojama. Jogurtas - puikus maistas laktozės netoleruojantiems žmonėms. Šiuo atveju netinka termiškai apdorotas jogurtas, nes jame nėra veikliųjų bakterijų.
Tačiau pasitaiko, kad jautrus žmogus gali valgyti tik nedidelį jogurto kiekį arba ir tokia maža jo dalis gali sukelti neigiamą reakciją. Jei jūs manote, kad tokia reakcija valgant jogurtą gali prasidėti ir jums, pasikonsultuokite su savo gydytoju. Kai negalima vartoti tikro jogurto, ypač po gydymo antibiotikais, tinka vartoti preparatų su žarnyno mikroflorą atstatančiomis bakterijomis. Pavyzdžiui, preparate Yogurt yra Lactobacillus acidophilicus, Lactobacillus bifidus, Yogurt kultūra (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbruecki porūšis bulgaricus). Patekusios į virškinamąjį traktą šios bakterijos atstato mikroflorą, padeda sureguliuoti žarnyno veiklą. Kapsulė užtikrina, kad reikalingas bakterijų kiekis nukeliaus į žarnyną - ten, kur reikia normalizuoti mikroflorą. Valgant maistinį jogurtą, dalis bakterijų žūsta pakeliui.
...besisaugantiems vėžinių ligų. Mokslininkai atlieka tyrimus ir teigia, jog jogurtas gali sumažinti kraujyje esančio blogojo cholesterolio kiekį ir apsaugoti nuo kai kurių vėžinių ligų.
...po gydymo antibiotikais. Jogurtai, kurių sudėtyje yra acidophilus bakterijų, teigiamai veikia po gydymo antibiotikais - jie padeda atkurti žarnyno mikroflorą (pageidaujamas bakterijas žarnyne).
...viduriuojantiems ir stiprinantiems imuninę sistemą. Jogurtas gydo kai kuriuos viduriavimo tipus, veikliosios bakterijos palaiko imuninę sistemą. Jei gydomojo efekto gardus jogurtas iš maisto parduotuvės nesuteikia, rinkitės “Yogurtą” iš vaistinės. Viename jo buteliuke yra net 60 milijardų bakterijų. Toks kiekis užtikrins ne tik kad bus sveikas žarnynas, bet ir visą jūsų organizmą.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę