2009-02-22

Sunkmečio patiekalai: ką pasigaminti?

Prasidėjus kriziniam laikotarpiui, ne viena šeimininkė vis dažniau pagalvoja, kaip nebrangiai, sočiai ir sveikai pamaitinti savo šeimyną? Kavinės „Suara“ direktorė maisto technologė Zeta Štarkevičienė išsako savo nuomonę ir dovanoja ekonomiškus, sočius ir sveikus savo gamybos receptus.
 

Krizės metu rečiau galėsime pirkti brangius maisto produktus, tokius kaip riešutai, lašiša, veršiena (naudingesnė nei jautiena), alyvuogių aliejus, sūriai, kurie suteikia organizmui daug mineralinių medžiagų, vitaminų. Pavyzdžiui, lašiša praturtina organizmą polinesočiosiomis riebalinėmis rūgštimis, kurios yra labai svarbios širdies, skrandžio veiklai, geram regėjimui. Sūriai, veršiena turi kalio, fosforo, geležies, vitaminų A, D ir kitų naudingų medžiagų, kurios stiprina kaulus, raumenis, nervų sistemą. Riešutai – svarbus kalio, A, E, B grupės vitaminų šaltinis ir pan.
Kuo galime pakeisti brangiuosius maisto produktus, kad gautume tų pačių ar bent panašių maistingųjų medžiagų? Pasak p. Zetos, galime pirkti ir pigesnę žuvį, pavyzdžiui, menkę, silkę, kuri taip pat turi nemažai mineralų, vitaminų. Tik reikėtų pirkti silkę su galvomis (ji turi daugiau naudingų medžiagų nei silkės filė), kuri dalinai pakeistų brangią žuvį. Sūrį galima pakeisti varške, raugintomis pasukomis, kefyru, kurie turi pakankamai kalcio, baltymų. Reikėtų į maisto racioną aktyviau įtraukti jūros kopūstus, jais skaninti sriubas, salotas. Jūros kopūstai turi daug jodo, geležies.
„Mes per daug vartojame mėsos. Pagal makrobiotinės mitybos rekomendacijas būtų tikslinga ir ekonomiška mėsiškus patiekalus dalinai pakeisti grūdiniais produktais (santykiu 1:1; 1:2), turinčiais daug ląstelienos, mikroelementų. Pagal vadinamąją sveikos mitybos piramidę, žmogaus organizmui įvairių grūdinių produktų reikia daugiau nei mėsos, t.y. 50–60 proc. jų turėtų būti kasdieniniame paros racione“, – sako maisto technologė. Tarkim, avižiniai dribsniai yra ne tik pigūs, bet ir labai naudingi, turi D, E, B1, B2, PP vitaminų. Grikius, avižinius dribsnius galima vartoti ne virtus, o brankintus (užpilti šaltu ar šiltu vandeniu), taip išsaugome naudingąsias maisto medžiagas. Daugiau valgykime žalių daržovių salotų, jas paskaninkime maltais linų sėmenimis, sezamo, moliūgų sėklomis, saulėgrąžomis, kviečių sėlenomis, gemalais. Beje, pastarieji produktai puikiai pakeičia riešutus. Gaminant daržovių sriubas ar troškinius, svarbu daržoves virti ar troškinti trumpai (kad būtų šiek tiek kietokos), tuomet išsaugosite didesnį kiekį vitaminų.
Labai naudingas aliejus (juo skaninkime sriubas, troškinius, salotas), todėl brangesnį alyvuogių, linų sėmenų aliejų reikėtų keisti pirmojo šalto spaudimo saulėgrąžų aliejumi, pavyzdžiui, gardaus skonio kokybišku argentinietišku aliejumi „Natura“. Natūraliame aliejuje nėra cholesterolio, gausu linolio, vitamino E , kitų svarbių vitaminų ir mineralų. Žmogui svarbios yra linolio ir linoleno riebalų rūgštys, kurios gerina smegenų veiklą, imuninę sistemą, saugo ląsteles nuo infekcijų, stabdo organizmo senėjimą. Skrandžio ar dvylikapirštės opaligei gydyti per dieną reikėtų išgerti ne mažiau kaip du valgomuosius šaukštus grynojo saulėgrąžų aliejaus.
Pasak mitybos specialistų, spaudžiant aliejų karštuoju būdu, suyra didžioji dalis biologiškai vertingų junginių, aliejus tampa „negyvas“, todėl mūsų sveikatai duoda mažai naudos.
„Mėsos kepsniuose didesnę sudedamąją dalį sudaro kruopos ir daržovės, – tai ne tik pigiau, bet, mano nuomone, ir sveikiau,” – sako p. Zeta. Anot jos, turbūt kiekvienai šeimininkei šiais laikais itin brangus laikas. Tad šiame numeryje siūlomi receptai yra gaminami greitai ir paprastai. Skanaus!
Kepsnys „Pasitinkant krizę“
100 g maltos kiaulienos ar jautienos
100 g brinkintų avižinių dribsnių
0,5 svogūno galvutės
2 skiltelės česnako
2 šaukštai aliejaus
prieskoniai mėsai (bazilikas, pipirai, krapai, petražolės)
Svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje. Maltą mėsą, avižinius dribsnius, pakepintus svogūnus bei prieskonius sumaišyti. Formuoti kepsnelius ir ant vidutinės ugnies kepti aliejuje apie 10 min.
Kepsnys „Svečio belaukiant“
2 stiklinės avižinių dribsnių
1 stiklinė vandens
1 kiaušinis (galima ir be kiaušinio)
1 morka
1 svogūnas
prieskoniai (tinka petražolės, porai, krapai, pipirai, raudonėlis)
Morką ir svogūną smulkiai supjaustyti (arba sutarkuoti) ir pakepinti aliejuje. Išbrinkinti avižinius dribsnius. Išplakti kiaušinį. Viską išmaišyti, pridėti prieskonių. Formuoti ir kepti kepsnelius aliejuje apie 7 min.
Pastaba: jei masė per skysta, sutvirtinkite miltais.
Kalakutienos maltinukai
300 g maltos kalakutienos
100 g tirštos manų košės
1 galvutė svogūno
2 skiltelės česnako
0,5 stiklinės aliejaus
prieskoniai
Svogūną ir česnaką susmulkinti, pakepinti aliejuje. Maltą kalakutieną, manų košę, kepintą svogūną ir česnaką bei prieskonius sumaišyti. Iš gautos vientisos masės formuoti maltinukus ir kepti įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies apie 10 min.
Troškinys „Šiluma“
200 g pupelių
200 g vištienos
100 g morkų
50 g svogūnų
2 skiltelės česnako
3 šaukštai miltų
0,4 stiklinės aliejaus
Smulkiai supjaustyti svogūnus, česnakus,o kubeliais – vištieną. Pamirkytas pupeles išvirti nedideliame kiekyje vandens. Miltus pakepinti aliejuje. Visus ingredientus sumaišyti ir užpilti dviem stiklinėm verdančio vandens. Troškinti ant vidutinės ugnies apie 10 min.
Žalių burokėlių salotos
2 galvutės žalių burokėlių
1 morka
1 obuolys
2 skiltelės česnako
0,5 citrinos sulčių
0,5 stiklinės saulėgrąžų
1 arbatinis šaukštelis cukraus
3 šaukštai aliejaus
Žalius burokėlius, morką ir obuolį sutarkuoti, pridėti smulkinto česnako, įspausti citrinos sulčių, įdėti saulėgrąžų, įpilti aliejaus ir viską gerai išmaišyti.
Šios salotos labai tinka ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Gero apetito!

2009 vasario 22
Nika Vagnerienė
Susijusi informacija

Lankytojų komentarai

MtodYmOTUTVdblBBQ
2012-02-24 15:10
Aha manraokai m?gsta paprastuma O d?l vegetaru as ju labiau nem?gstu nei m?gstu, bet turb?t tod?l, kad esu sutikusi tik tokiu vegetaru, kurie savo vegetarizma per stipriai akcentuodavo gal ir normaliu vegetaru yra nezinau.Ir ?domu, kod?l m?sa yra vadinama lavoniena , o mires augalas ne.
Sefas
2011-10-16 23:15
Išbandžiau
www.seforeceptai.lt ir www.receptaisefo.lt
Super suvedi turimus šaldytuve produktus ,o tau pasako ką gali pasigaminti:)

SUPER SVETAINE www.receptaisefo.lt
Skanumėlis
2011-09-11 20:48
Išbandžiau kelis receptus pateiktus straipsnyje. Puiku! O čia išvis radau gėrį. http://www.sefoidejos.lt/ suvedi turimus šaldytuve produktus o tau pasako ką gali pasigaminti. : )
as
2011-05-13 21:48
burokelius palaikiau valandele,kad nugaruotu,tada toliau....ir vaises su danutes duoniuke.pasaka!

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos