Skorbutas – liga, kurią sukelia didelis vitamino C trūkumas organizme. Yra žinoma, kad askorbo rūgštis yra būtina kolageno sintezei, tai viena svarbiausių jungiamojo audinio sudedamųjų dalių, kuris įeina į kaulų, odos, raumenų, kraujagyslių, kremzlių struktūrą. Vitaminas C taip pat reikalingas dentino, kuris sudaro danties struktūros pagrindą, sintezei. Sergant šia liga, atsiranda bendras silpnumas, nuovargis, sąnarių tinimas, kaulų silpnumas, pradeda trūkinėti smulkiosios kraujagyslės, gali kraujuoti dantenos, iš nosies, blogai gyja žaizdos, slenka plaukai, iškrenta dantys, vystosi mažakraujystė. Laiku nepradėjus gydyti, liga gali baigtis mirtimi.
Jūreiviai, kareiviai, tyrinėtojai labiausiai rizikuoja susirgti, kadangi jų maisto racioną sudaro ilgai negendantys produktai – duonos gaminiai ir sūdyta mėsa, o vaisių ir daržovių, kuriuose daug vitamino C, jie vartoja mažais kiekiais arba beveik nevartoja.
Vitamino C atradėju laikomas Škotijos laivo chirurgas Džeimsas Lindas (James Lind). Ketverių metų trukmės jūrų kelionės metu nuo skorbuto mirė daugiau kaip tūkstantis jūreivių. Lindas pradėjo nagrinėti šią ligą ir priėjo prie išvados, kad dažniausiai ja sirgo jūreiviai, kurių maisto racionas buvo labai apribotas. Gydytojas nusprendė paįvairinti sergančių jūreivių racioną ir pastebėjo, kad citrusiniai vaisiai, gydant šią ligą, buvo veiksmingiausi.1753 m. buvo išspausdintas Lindo mokslinis veikalas apie skorbutą, o nuo 1975 m. visiems Didžiosios Britanijos jūreiviams buvo kasdien skiriama laimo sulčių, ir skorbutas greitai išnyko. Deja, Didžioji Britanija buvo vienintelė šalis, kuri pripažino, kad skorbuto priežastis – vienoda (skurdi) dieta. Todėl kitose šalyse, ypač JAV, skorbuto paplitimas nesumažėjo.
Pirmą kartą gryną vitaminą iš kopūstų, apelsinų ir paprikos 1928 m. išskyrė mokslininkas Albert Szen–Gyorgyj. Lygiagrečiai Charles G. King išskyrė tą patį junginį iš citrinų ir apelsinų ir pavadino jį vitaminu C. Didžiosios Britanijos vaistininkas Walter Norman Haworth ištyrė šio junginio cheminę struktūrą ir lygiagrečiai su endokrinologu Tadeus‘u Reichstein‘u 1933 m. pirmą kartą dirbtinai susintetino vitaminą C. Tai buvo pirmasis dirbtinai susintetintas vitaminas.
Kadangi vitaminas C yra vandenyje tirpus vitaminas, žmogaus organizme jo atsargų nesusidaro. Todėl jo būtina gauti kiekvieną dieną su maistu.
Vitamino C poreikis organizme padidėja tam tikrais atvejais: sergant peršalimo ligomis, sergant lėtinėmis ligomis, patyrus stresą, moterims, vartojančioms kontraceptikus, žmonėms, reguliariai vartojantiems aspiriną, nėščioms moterims, žindyvėms, rūkantiems žmonėms, po operacijų, po traumų.
Pagrindiniai vitamino C šaltiniai yra daržovės ir vaisiai. Vitaminas C jautrus šviesai, karščiui, todėl geriausia juos vartoti šviežius arba minimaliai termiškai apdorotus.
Šimte gramų erškėtuogių yra net 2000 mg vitamino C, 100 g juodųjų serbentų – 200 mg, 100 g raudonųjų paprikų – 190 mg, brokolių – 90 mg, briuselio kopūstų – 80 mg, žemuogių – 60 mg, apelsinų – 50 mg, citrinų – 40 mg, česnakų – 31 mg vitamino C. Pageidautina suvartoti 5 porcijas daržovių ir vaisių kiekvieną dieną (apie 200 mg vit. C per parą), tačiau, kaip rodo tyrimai, vyrai ir moterys su maistu gauna vidutiniškai 84 ir 73 mg vitamino C per parą. Todėl jo rekomenduojama vartoti papildomai. Vitaminas C yra gaminamas tablečių, kapsulių, kramtomųjų tablečių, miltelių, skystosios formos pavidalu. Vitamino C preparatus rekomenduojama nekramtyti, užgerti stikline vandens ir 30 min. po to nesigulti.
Dalyvauja kolageno ir dentino sintezėje.
Dalyvauja žaizdų gijimo procese.
Padeda greičiau pasveikti nuo peršalimo ligų, sumažina žmonių, gyvenančių ekstremaliomis sąlygomis sergamumą peršalimo ligomis net 50 proc.
Sumažina kataraktos (liga, dėl kurios smarkiai pablogėja regėjimas) išsivystymo riziką.
Pagerina geležies pasisavinimą organizme.
Apsaugo nuo skorbuto.
Vaikams iki 12 mėn. – 35 mg
Nuo 1–3 metų – 40 mg
Nuo 4–10 metų – 45 mg
Nuo 11–14 – 50 mg
Nuo 15–18 – 60 mg
Moterims– 60–75 mg
Vyrams– 60–90 mg
Nėščiosioms moterims – 80 mg
Žindyvėms – 100 mg
Ligoms gydyti ir jų profilaktikai vartojamos didesnės dozės, rūkantiems žmonėms reikia vartoti 30 proc. daugiau.
Vartojant vitamino C didesnėmis dozėmis (daugiau nei 1 g per dieną), gali pasireikšti nepageidaujamas poveikis – viduriavimas, pykinimas, rėmuo, diskomfortas skrandžio srityje, odos sudirginimas. Tai taip pat gali paskatinti vario koncentracijos sumažėjimą organizme ar akmenų formavimąsi inkstuose.
Esant alergijai šiam preparatui.
Sergant inkstų akmenlige.
Esant įgimtam tam tikro fermento trūkumui.
Sergant ciroze, podagra, paroksizmine naktine hemoglobinurija, inkstu nepakankamumu, nerekomenduojama vartoti didelėmis dozėmis.
Vitaminas C:
• sustiprina acetaminofeno, aspirino nepageidaujamą poveikį,
• padidina aspirino, geriamųjų kontraceptikų koncentraciją kraujyje,
• susilpnina kraują skystinančio vaisto (varfarino) veiksmingumą,
• pagerina geležies preparatų pasisavinimą organizme, todėl gali būti skiriamas derinyje gydant mažakraujystę,
• nikotino turintys produktai (cigaretės, cigarai, kramtomasis tabakas, nikotino pleistrai), geriamieji kontraceptikai, antibiotikas tetraciklinas susilpnina vitamino C poveikį.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę