Daigeliai – ilgo gyvenimo paslaptis

Maždaug prieš dešimtį metų daiginti grūdai buvo pačioje populiarumo viršūnėje. Apie jų naudingąsias savybes kalbėta daug ir išsamiai, o kiekviena savimi ir savo šeima besirūpinanti ponia tiesiog privalėjo vartoti daigintus grūdus. Palaipsniui mados vėjai nutilo, paaugliai nustojo valgyti „karvės“ maistą, tačiau daiginti grūdai niekur nedingo. Beje, ar žinote, kad indų jogų meniu net 50 procentų sudaro daiginti grūdai?
 

Ką gali daiginti grūdai?


• Aprūpinti jūsų organizmą vitaminu E, B grupės, A, C, kai kuriais enzimais bei skaidulinėmis medžiagomis.
• 100 g daigintų grūdų – tik 17 kcal – jie padeda lieknėti.
• Pagerinti jūsų odos, gleivinių būklę.
• Pasitarnauti geresnio regėjimo labui.
• Pagerinti tiek vyrų, tiek moterų vaisingumą.
• Paskatinti jūsų darbingumą.
• Mažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei pasitarnauti jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatai.
• Didina hemoglobino kiekį.
• Dėl juose esančių antioksidacinių medžiagų, mažina vėžinių ligų tikimybę.

 

Kam reikia daiginti?


• Daigintuose grūduose du kartus daugiau vitamino E ir B, be to, juose atsiranda vitamino C.
• Daigintų grūdų ląsteliena – efektyvesnė.
• Naudingos medžiagos geriau pasisavinamos nei iš grūdinių kultūrų, maistui vartojamų kitomis formomis.
• Dygstančiose sėklose baltymų kiekis didesnis nei „neaktyviose“.
• Juose daugiau nepakeičiamųjų riebalų rūgščių.
 

Iš kur gauti daigintų grūdų?


Nusipirkti prekybos centre – greita ir patikima, bet ne visada galite gauti tai, ko tikitės ir tada, kai to norite.
Naudoti daigintų grūdų kapsules ir jas vartoti (mažiausiai vargo).
Daiginti grūdus savarankiškai – paprasta, patikima ir visada po ranka.
 

Kaip daiginti grūdus?


Daiginti galite praktiškai visas grūdines kultūras, žirnius, daržovių sėklas ir net riešutus. Dažniausiai vis dėlto daiginami kviečiai, rugiai, grikiai, saulėgrąžos.
1 žingsnis. 50–100 g pasirinktų grūdų išplaukite šaltame vandenyje (tai vieno žmogaus paros norma). Nenaudokite į paviršių iškilusių sėklų, jos nedygs.
2 žingsnis. Plokščią stiklinį, emaliuotą, porcelianinį ar keraminį indą išklokite marle ar medvilne ir suberkite grūdus. Sluoksnis turi būti ne storesnis nei 2 cm, kitaip grūdai dygs netolygiai. Kitu marlės sluoksniu uždenkite grūdus ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu iki grūdų paviršiaus. Indą pastatykite šiltoje tamsioje vietoje.


3 žingsnis. Vos pradžiūvus audiniui, jį sudrėkinkite.
4 žingsnis. Rekomenduojamo 1–3 mm ilgio daigeliai atsiranda per 1–2 paras, taigi ilgai laukti nereikės.
5 žingsnis. Sudygusius grūdus išplaukite šiltu, po to šaltu vandeniu, kol vanduo bus visiškai skaidrus.
 

Ar daiginti grūdai gali būti pavojingi sveikatai?


Deja, kai kurie grūdai gali būti užkrėsti ligų sukėlėjais, pvz., žarnine lazdele ar salmonelėmis. Taigi nenaudokite abejotinos kokybės grūdų. O prieš daigindami nepamirškite grūdus gerai išplauti. Be to, kai kurie grūdai gali būti toksiški, termiškai neapdorotų nerekomenduojama vartoti pupų, pupelių ir kitų šios grupės kultūrų. Dygstant grikiams, gaminasi medžiaga fagopirinas. Pavalgius daigintų grikių, gali pasireikšti jautrumas saulės spinduliams, dėl to oda ima rausti, niežėti. Taigi šių grūdų negalima valgyti dideliais kiekiais.
 

Nevalia pamiršti


Daiginimui nenaudokite aliuminio indų.
• Nemalkite daigintų grūdų kavamale.
• Neapdorokite daigintų grūdų verdančiu vandeniu.
• Daigintus grūdus geriausia suvartoti iš karto, tačiau šaldytuve juos galite laikyti 2 paras.
• Jei nusprendėte daigintus grūdus palaikyti porą dienelių, juos geriausia sumaišyti su medumi arba citrinos sultimis (šie produktai pasižymi konservuojamosiomis savybėmis).
• Jeigu šaldytuve laikomi grūdai patamsėjo, maistui jų verčiau nevartoti.
 

Kaip juos valgyti?


Daigintus grūdus galite valgyti užpylę jogurtu bei paskaninę bet kokiais jums patinkančiais vaisiais ar uogomis arba paprasčiausiai sumaišę su medumi. Tačiau jie puikiai tinka ir „gudresnėms“ salotoms ar net sriuboms pagardinti. Spaudoje nemaža receptų, kaip iš daigintų grūdų pagaminti paplotėlius, blynelius, kotletus, tačiau nepamirškite, kad, termiškai apdorojus daigintus grūdus, jie netenka nemažos dalies savo naudingų savybių, taigi mes rekomenduojame juos vartoti termiškai neapdorojus.
 

Keletas receptų


Vaisių mišrainė
1 bananas
1 kivis
100 g varškės sūrio
3 valg. šaukštai granato sėklų
2 valg. šaukštai daigintų kviečių grūdų
2 valg. šaukštai daigintų saulėgrąžų
2 valg. šaukštai medaus
½ citrinos sultys
Sumaišyti sudedamąsias dalis, bananą ir kivį supjausčius nestoromis skiltelėmis ir paskatinti medumi bei citrinos sultimis. Jeigu medus susicukravęs, pakaitinkite jį vandens vonioje iki suskystės.
Daigintų grūdų salotos
100 g maltų daigintų grūdų
100 g morkų
100 g džiovintų abrikosų
50 g spanguolių (arba 1 citrinos sultys)
medaus pagal skonį
Morkas sutarkuoti, džiovintus abrikosus susmulkinti. Visas sudedamąsias dalis sumaišyti bei, paskaninus spangulėmis arba citrinos sultimis, užpilti medaus. Nepamirškite, kad salotos turi būti suvartotos netrukus po pagaminimo.
Daigintų avižų salotos
50 g daigintų avižų
20 g linų sėmenų
1 vidutinio dydžio obuolys
50 g lazdyno riešutų
1-2 aukštai medaus
¼ citrinos sulčių
100 g kefyro
5 g cinamono
Daigintus grūdus, linų sėmenis ir riešutus sumalti, sumaišyti plakikliu ir sudėti į salotinę, tuomet užpilti kefyru, įdėti medaus, citrinos sulčių bei cinamono bei paskaninti skiltelėmis pjaustytais obuoliais.
Daigintų žirnelių sriuba
1 stiklinė daigintų žirnelių
1 salieras
Ryšulėlis svogūnų laiškų
Prieskonių pagal skonį
Ingredientus susmulkinti smulkintuvu, pripilti virinto vandens iki norimos konsistencijos, paskaninti prieskoniais. Sriuba valgoma šalta, termiškai neapdorojus, galima paskaninti grietinėle.
 

Ne tik maistas...


Daiginti grūdai gali būti vartojami ne tik mitybos tikslais, bet ir odos priežiūrai.
Sausos ir normalios odos priežiūrai galite paruošti daigintų kviečių kaukę, ji ne tik suminkštins, bet ir atgaivins odą, ypač nukentėjusią nuo žalingų veiksnių poveikio (šalčio, saulės, vėjo). 1 arbatinį šaukštelį daigintų kviečių sumaišykite su 1 arbatiniu šaukšteliu praskiestų iki košės konsistencijos mielių, 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir 1 kiaušinio trynių. Visus komponentus sumaišykite ir nedaug pašildykite. Ant veido bei kaklo kaukę dėkite šiltą, o, jai išdžiūvus, nuplauti šiltu vandeniu.
Jeigu jūsų plaukai silpni, išmėginkite tokią plaukų kaukę: 2 valgomuosius aukštus grietinėlės sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu daigintų kviečių sulčių (daigintus kviečius sumalkite ir nusunkkite), 1 arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių. Gautą masę truputį pašildykite ir ištepkite drėgnus plaukus. Kaukę laikykite apie 15 minučių, po ko nuplaukite šiltu vandeniu. Kaukę patariama daryti kas antrą dieną 3 savaites.
 

Ar žinote, kad...


1940 metais JAV armija buvo aprūpinama daigintais grūdais, siekiant užtikrinti pakankamą vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų kiekį.
Tyrimais su šunimis įrodyta, kad, nuolat vartojantiems daigintus kviečius, pastebimas net senatvinės kataraktos klinikinis pagerėjimas.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Montana
2014-04-13 12:23
o ar kas nors parašė šiame straipsnyje , kad daiginti augalai griežtai draudžiami naudoti onkologiniams ligoniams ir žmonėms po remisijos ... ?
BouKFhhu
2012-09-09 18:16
umybuu
QVLqxLjc
2012-08-23 14:33
cuiwufc
YXidpolM
2012-07-03 15:51
mzrpxfc
wkPFPLZwfIxfbp
2012-05-09 06:25
09-10 äø‹å¨ˆ 9:15 7L Hi buddy, your blog’s design is easy and clean and i like it. Your blog coentnt articles are superb. Please hold them coming. Greets!!!
rimazujeviene
2011-03-27 12:43
Labai dekinga uz straipsni,dabar aiskiau pasidare,mat ruosiuosi i zaliavalgyste.Neaisku kaip ir iki siol nebuvau daiginusi grudu.O dabar imsiu ir pabandysiu.
Laima
2011-02-07 13:51
O kur galima nusipirkti švarių, tvarkingų grūdų tinkamų daiginimui?
Dalia
2011-01-21 18:31
O aš prieš 30 metų grūdų nevalgiau ir atrodžiau kur kas geriau,nei dabar,kai juos valgau.
Ji
2009-10-13 17:56
As daigintus grudus, uzpiltus jogurtu, kiekviena ryta valgau pusryciams. Labai skanu ir labai sveika. Jauciuosi ir atrodau pukiai! :)
Xenia
2008-08-05 19:47
Puikus straipsnis ir saunu kad primenate. Butinai pabandysiu padaiginti grudus. Jau seniai girdejau apie ju nauda. Dekuj.
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai