Netoleruojantieji laktozės nėra pasmerkti vengti pieno

Tie, kurie vartoja kasdien pieno produktų ar išgeria kelias stiklines pieno, galėtų būti ramūs dėl reikiamo kalcio kiekio organizme. O ką daryti tiems, kurie netoleruoja piene esančios laktozės? Pasiaiškinkime, koks tai sveikatos sutrikimas ir nejaugi tokie žmonės pasmerkti visą gyvenimą vengti pieno.
 

Netoleruojamas pieno cukrus


„Laktozė yra pieno sudedamoji dalis, tai angliavandeniai arba, paprasčiau sakant, piene esantis cukrus. Vaikai iki penkerių metų turi daug fermentų, skaidančių piene esančią laktozę. Ir jie pieną normaliai suvirškina. Metams bėgant, šių fermentų gali imti mažėti, nes skrandyje jų nėra, o žarnyne gal genetiškai niekada ir nebuvo... Kaip suprasti, kad yra laktozės netoleravimas? Išgėrus pieno, po kurio laiko ima kamuoti pilvo spazmai, pūtimas, netgi viduriavimas,“ – sakė Evelina Neverdauskaitė-Rudzikienė, MPVC Šeimos klinikos bendrosios praktikos gydytoja. Žmogaus nusiskundimas, kad „mėgstu pieną, bet nuo jo man pučia pilvą“ rodo, kad žmogus netoleruoja pieno laktozės.


AB „Pieno žvaigždės“ Lietuvos vartotojams, kenčiantiems dėl pieno laktozės netoleravimo, siūlo sprendimą – pieną „MŪ“ su sumažintu laktozės kiekiu. Įterptas laktazės fermentas suskaldo pieno cukrų laktozę į gliukozę ir galaktozę, todėl pienas „MŪ“ yra salstelėjusio skonio. Visi kenčiantys nuo laktozės netoleravimo gali rinktis šį pieną. Kelios stiklinės pieno užtikrina, kad kasdien gausite visaverčių baltymų ir kalcio.

 

Pienas – puikus kalcio šaltinis


Pasak Vilniaus „Pašilaičių šeimos centro“ bendrosios praktikos gydytojos Eglės Galgauskienės, kalcis svarbus visais amžiaus tarpsniais. „Keliais amžiaus laikotarpiais kalcio reikia daugiau: vaiko spartaus augimo laikotarpiu, brendimo periodu ir, aišku, vyresniame amžiuje. Vaikams kalcio trūksta, nes jie daugiau juda, sportuoja, greičiau tįsta jų ilgieji kaulai. Brendimo laikotarpiu vyksta hormonų persitvarkymai ir tęsiasi augimas, todėl kalcio reikia daugiau. O vyresniame amžiuje kaulai ima retėti, todėl kalcio poreikis ypač išauga. Kalcis yra statybinė medžiaga kaulams“, – sako gydytoja Eglė GALGAUSKIENĖ.
Nustatyta, kad organizmas iš pieno produktų pasisavina skirtingus kalcio kiekius. Iš sūrio ir jogurto kalcio gauname daugiau. Mėgstantieji pieną ir norintys iš jo gauti reikiamą kalcio kiekį gali rinktis pieną „MŪ“, kuris yra praturtintas vitaminų mišiniu ir kalciu.
 

Modernių technologijų pasiekimai


Kaip sakė Edita Stasytienė, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ Technologijos skyriaus viršininkė, „MŪ“ pienas pakuojamas aseptinėje aplinkoje į aseptinius daugiasluoksnius kartoninius pakelius. „Jie idealiai užtikrina kontakto su oru, šviesa, bakterijomis nebuvimą. Ir toks pienas, laikant jį 0–25 laipsnių temperatūroje, gali stovėti net keletą mėnesių“, teigė specialistė. Taigi tai idealus sprendimas vasarai-kad visuomet būtų pieno.
„Be to, pienas „MŪ“ yra apdorotas ypač aukšta temperatūra. Pienas įkaitinamas iki 137 laipsnių temperatūros ir tokiame karštyje išlaikomas keletą sekundžių. Tada atvėsinamas ir keliauja į fasavimo cechą. Terminis apdorojimas užtikrina žalingų mikroorganizmų ir jų sporų sunaikinimą,“ – pasakojo Edita Stasytienė, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ Technologijos skyriaus viršininkė.
Taip pat MŪ serijoje yra pienas su omega-3 nesočiosiomis rūgštimis. „Viena iš polinesočiųjų riebalų rūgščių yra omega-3 riebalų rūgštys. Apie jas pastaruoju metu daug kalbama, nes iš polinesočiųjų riebalų rūgščių grupės jos laikomos naudingiausiomis. Yra įrodyta, kad omega-3 riebalų rūgštys labai teigiamai veikia žmogaus organizmą, ypač kraujagysles,“ – aiškino doc. Žaneta Petrulionienė.
Pagal Tarptautinės pienininkystės federacijos išvadas pienas „MŪ“ yra fiziologiškai vertingas ir kokybiškas.
Sužinok daugiau!

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai