Žmogaus organizme yra 2,5 kg kalcio, tai sudaro apie 1,5–2 proc. žmogaus svorio. 99 proc. kalcio yra kauluose ir dantyse, 1 proc. minkštųjų audinių ląstelėse ir kraujyje. Kalcis reikalingas mūsų kaulams ir dantims, būtinas širdies, inkstų bei kvėpavimo sistemos veiklos darnai, vartojamas esant sumažėjusiam kalcio kiekiui kraujyje, skydliaukės nepakankamumui, rachitui, kaulų lūžiams ir osteoporozei.
Kalcis yra svarbiausia gyvūnų skeleto (kaulų, koralų, moliuskų kriauklių) dalis.
Gamtoje kalcis randamas tik mineralų pavidalu. Svarbiausi iš jų yra feldšpatas, gipsas, dolomitas, kalcitas, fluoritas.
• pienas ir jo produktai (daugiausiai kalcio turi fermentinis sūris);
• mineralinis vanduo;
• riešutai;
• saulėgrąžos;
• brokoliai;
• grūdai;
• jautiena;
•sardinės ir kt.
Kalcio preparatai gali būti gaminami iš:
▪ austrių kiautų – moliuskų kriauklių;
▪ jaunų raguočių kaulų;
▪ jūros vandens;
▪ pieno;
▪ koralų.
Yra nemažai kalcio formų: kalcio karbonatas, kalcio citratas, kalcio gliukonatas ir kt. Bet jose kalcis bus druskos pavidale. Kiekvienas kalcio tipas yra skirtingai pasisavinamas organizme. Geresnis kalcis yra tas, kuriame yra didesnis gryno kalcio kiekis, pavyzdžiui, kalcio karbonate iki 40 proc. Taip pat geriau pasisavinamas jonizuotas ir organinis kalcis.
Iš austrių kiautų – moliuskų kriauklių yra gaminamas biologiškai veiklus kalcis, savo struktūra artimas organizme esančiam kalciui. Beveik visų moliuskų viena pagrindinių savybių yra kietas kiautas, kuris sudarytas iš daugiau ar mažiau mineralinių medžiagų. Austrių kalcis ypač gerai pasisavinamas organizmo. Jos filtruoja mineralus iš jūrų vandens.
Kalcio preparatai gaminami iš jaunų raguočių stuburo kaulų, taip pat iš pieno, nes juose gausu kalcio.
Kalcį galima išgauti ir iš jūros vandens, nes kalcio jūros vandenyje yra apie 400 mg/L.
Koralų kalcis – tai unikalus preparatas iš koralų, kurio sudėtyje, be kalcio, yra dar 69 mikroelementai (magnis, cinkas, jodas ir kt.) tokiu pavidalu, kurį mūsų organizmui patogiausia pasisavinti. Koralai – tai mažiausių gyvųjų mikroorganizmų hidrozonų, gyvenančių tik šiltuose ir švariuose okeaniniuose vandenyse, veiklos produktai. Nedideliame koralų gabalėlyje, telpančiame ant delno, yra tūkstančiai mažų kiaurymių, kuriose ir gyvena hidrozonai – koralus kuriantys mikroorganizmai. Mūsų organizmas geriausiai pasisavina tuos mikroelementus, kuriuos iš aplinkos pasisavina ir apdoroja augalai bei mikroorganizmai.
- suteikia organizmui kalcio ir dar 69 mikroelementus lengvai pasisavinamu pavidalu;
- mažina bendrą rūgštingumą;
- neutralizuoja laisvuosius radikalus;
- teigiamai veikia metabolizmo procesus;
- stiprina imunitetą;
- tam tikru mastu mažina kraujospūdį ir cholesterino kiekį kraujyje.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Operatyviai į LNK studiją atvykę medikai dainininkui suleido kalcio gliukonato injekciją.
Beje, šiuos vaistus, pasak Alano gyvenimo draugės ir vadybininkės Aidos Žiliūtės kilnadvasiškai davė Natalija Zvonkė.
Jai pačiai prieš porą savaičių prieš pat koncertą buvo užkimęs balsas ir tada bežlungantį pasirodymą išgelbėjo tik kalcio gliukonato injekcija į veną.
www.tiens.projektas.lt