Labiausiai akcentuojama kalcio svarba keliais amžiaus periodais. Yra žinoma, kad iki trisdešimties, vaizdžiai tariant, auginame kaulinį audinį. Vaikams kalcio reikia daugiau, kad geriau augtų dantys ir kaulai. Paauglystėje taip pat svarbu kasdien kalcio gauti kuo daugiau. Nėštumo ir žindymo periodu moterims kalcio reikia daugiau. Ir įžengusi į gyvenimo rudenį moteris kiekvieną dieną turėtų gauti didesnį, pakankamą kalcio kiekį.
„Būtent moterys labiau rizikuoja susirgti osteoporoze – kaulų retėjimo liga. Šios ligos išsivystymo priežasčių yra nemažai: dėl kitų ligų, amžiaus, lyties, vaistų vartojimo ir gyvenimo būdo. Aiškiai žinoma, kad menopauzės laikotarpiu moterys itin rizikuoja susirgti šia liga. Todėl rekomenduojama dar iki diagnozės pasistengti su maistu gauti kuo daugiau kalcio,“ – sakė Vilniaus universiteto Eksperimentinės ir klinikinės medicinos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, Nacionalinio osteoporozės centro direktorė, med. dr. Marija Tamulaitienė. Gydant osteoporozę medikamentais, visuomet išrašoma ir kalcio bei vitamino D.
Taigi, praktiškai visą gyvenimą moterys turėtų gauti pakankamą kalcio kiekį. Pasak Lietuvos osteoporozės fondo valdybos pirmininko gydytojo reumatologo doc. Vidmanto Aleknos, vyresnio amžiaus moterims (vyresnėms nei 50 m.) rekomenduoja per parą gauti 1200 mg elementinio kalcio. Taip pat labai svarbu kartu su kalciu gauti ir vitamino D. Jo paros norma – 400–800 TV.
Kalbant apie vyresnio amžiaus moteris, joms reikia kalcio daugiau, nes vyresniame amžiuje sutrinka kalcio pasisavinimas. Tą lemia keletas priežasčių:
· Virškinamajame trakte kalcis blogiau pasisavina, sumažėja jo rezorbcija;
· Dėl amžiaus nulemtų pokyčių oda ima mažiau gaminti vitamino D. Vitaminas D skatina kalcį kauptis kauluose ir kaului stiprėti.
„Vitaminas D yra būtinas žmogaus organizmui, jis dalyvauja daugelyje procesų. Kalbant apie kaulų ligas ir kaulų audinio sutrikimus, kalcis yra svarbus, nes pagerina kalcio pernešimą iš žarnyno. Vitaminas D žmogaus organizme gaminasi odoje, kai ją paliečia saulės spinduliai. Lietuviai negali pasigirti saulės spindulių gausa, todėl tenka vitamino D vartoti papildomai“, – sakė gydytojas reumatologas Vidmantas Alekna.
Pasirodo, yra nemažai kalcio formų. Gydytojai, kalbėdami apie kalcį, vartoja žodžių junginį „elementinis kalcis“. Elementinis – tai grynas kalcis. Jeigu įsigijote kalcio tablečių, tai kalcis šiame preparate bus druskos pavidalu. Yra kalcio karbonatas, kalcio citratas, kalcio laktatas. O elementinio kalcio kiekis kiekvienoje tabletėje ir kiekvienoje druskoje yra skirtingas.
Daugiausia elementinio kalcio yra kalcio karbonate – apie 40 procentų, mažiau yra kalcio citrate – 20 proc. ir visai nedaug kalcio laktate.
Kalcio gauname su maistu, tačiau žinoma, kad kai kurie maisto produktai sugeba blokuoti kalcio pasisavinimą, o kai kurie tiesiog jį išplauna iš organizmo. Labai įdomus yra liaudies medicinos pastebėjimas dėl kiaušinių lukštų. Teigiama, kad sutrinti vištų kiaušinių lukštai – tai puikiausias kalcio šaltinis, kurį lengvai pasisavina organizmas. Lukštuose iš tiesų yra net 90 procentų kalcio karbonato. Deja, liaudies medicina nepaaiškina, kiek gi reikia kiaušinių lukštų, kad mūsų mamų ir močiučių kaulai nesulūžtų. Be to, kam norėtųsi valgyti kiaušinių lukštus?..
Siekiant apsisaugoti nuo kaulų retėjimo vyresniame amžiuje, skirtingais gyvenimo periodais moterims siūloma papildomai vartoti kalcio preparatų. Vienas iš tokių yra Calperos D3 – tai vaistas, kurio poveikis patvirtintas moksliniais tyrimais. Dvi Calperos D3 čiulpiamosios tabletės užtikrina organizmui pakankamą kalcio ir vitamino D3 kiekį per dieną ir atitinka rekomenduojamas paros normas – 2500 mg kalcio karbonato (1000 mg elementinio kalcio) ir 800 Tarptautinių Vienetų vitamino D3. Vitaminas D3 yra labai svarbus ir vien kalcio nepakanka. Kasdien reikėtų gauti 700–800 tarptautinių vienetų (TV) vitamino D. Būtent tiek jo yra Calperos D3 čiulpiamosiose tabletėse.
Vaistas Calperos D3 kompensuoja kalcio ir vitamino D3 trūkumą organizme. Jis gerina kalcio rezorbciją.
Calperos D3 rekomenduojamas žmonėms, vyresniems nei 60–65 metų, nes šiuo amžiaus tarpsniu sumažėja vitamino D3 pasisavinimas, o jo stoka sutrikdo kalcio rezorbciją.
Didesnė nei įprastai vitamino D3 dozė pagerina kalcio pasisavinimą ir pastebimai sumažina kaulų lūžių riziką vyresniojo amžiaus žmonėms.
Calperos D3 – veiksmingas vaistas kaulų išretėjimo gydymo programai papildyti, kalcio ir vitamino D3 trūkumui gydyti vyresniojo amžiaus žmonėms. Taip pat osteoporozės gydymo programai papildyti, jei yra kalcio ir vitamino D trūkumo pavojus.
Calperos D3 turėtų vartoti:
* Vyresnio amžiaus žmonės, ypač moterys po menopauzės.
* Vyresnio amžiaus žmonės, kurių maisto racione yra per mažai kalcio.
* Sergantieji osteoporoze
* Ir tie, kurių šeimoje yra sirgusių osteoporoze.
Per dieną reikia sučiulpti 2 tabletes Calperos D3, po vieną ryte ir vakare. Sučiulpus tabletę, rekomenduojama išgerti stiklinę vandens.
Calperos D3 apsaugos moteris nuo skaudžių osteoporozės pasekmių. Jei jau susidūrėte su šia problema, tai Calperos D3 yra geriausias sprendimas. Jei jūsų mamą ar močiutę kamuoja šis negalavimas, rekomenduokite jai Calperos D3.
Calperos D3 yra nereceptinis vaistas, jo galima įsigyti vaistinėse.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
www.tiens.projektas.lt