Suvalgomas džiaugsmas, suvalgomas stresas...

Dalis žmonių valgo gausiai ne jausdami alkį ir norėdami aprūpinti organizmą maisto medžiagomis, o būdami įsitempę, streso metu ir po jo tam, kad “relaksuotųsi”. Tada lyg “suvalgomas” stresas. Kitiems žmonėms valgymas yra kaip kompensacija - kažkas nesiseka ir nesėkmę kompensuoja skaniau ir daugiau valgydami. Be to, valgymas, kai kada ir labai gausus, tarnauja kaip komunikacijos priemonė - kviečiami svečiai, aptariami darbo, verslo reikalai. Retas žmogus galėtų tvirtinti, kad niekada nėra persivalgęs, ypač didžiųjų švenčių “maratono” metu, kada einame į svečius ar patys vaišiname. Kartais tėvai meilę vaikams išreiškia per skanesnį, sotesnį maistą.
 

Baltymas leptinas informuoja sotumo centrą smegenyse, kad jau esame sotūs ir valgyti reikėtų nustoti. Nuo valgymo pradžios praėjus kelioms minutėms, kai kraujyje ima didėti gliukozės kiekis, prasideda receptorinis pasisotinimas. Vėliau, kai jau maistas pasisavinamas virškinamajame trakte, vyksta biocheminis pasisotinimas.
Bet persivalgymas - jau kontrolės sutrikimas. Persivalgius skrandis pučiasi, kyla aukštyn, tampa sunku kvėpuoti. Jei persivalgoma nuolat, pertempiamas skrandis, ilgainiui perdirginamos skrandžio gleivinės liaukos, kasa.
Nuolat persivalgant didėja riebalų, angliavandenių monosacharidų (cukraus) sunaudojimas, vedantis į nutukimą. Tam įtakos turi mūsų nacionalinės mitybos ypatumai, kai valgoma daug mėsos, riebių pieno produktų, saldumynų, o mažai žuvies, aliejaus, šviežių vaisių ir daržovių, skaidulinių medžiagų. Vartojamas per sūrus maistas, konservuoti, rauginti maisto produktai. Druska sulaiko vandenį organizme, aktyvina fermentą lipoproteinlipazę, todėl vartojantieji daug druskos anksčiau suserga ateroskleroze. Ji didina slėgį galvos kraujagyslėse, todėl dažniau ištinka insultai, skatina nitrozaminų (vieno iš faktoriaus, sukeliančio skrandžio vėžį) susidarymą skrandyje.
Nutukimas, pats būdamas liga, skatina aterosklerozės, padidėjusio kraujospūdžio, cukraligės, tulžies pūslės akmenligės, sąnarių, plaučių ligų, bronchito, prostatos išvešėjimo, storžarnės ir krūtų vėžio vystymąsi.
Ypač žalingas persivalgymas sergant cukralige, išemine širdies liga, virškinamojo trakto ligomis.

 

Kaip padėti sau persivalgius?


Žmogaus organizmas yra prisitaikęs prie tam tikro suvartojamo maisto kiekio ir išskiria pakankamai fermentų jam suvirškinti, tačiau kai staiga suvalgoma labai daug, išskiriamo fermentų kiekio gali nebepakakti, pasireiškia dispepsijos požymiai: sunkumo pojūtis skrandžio srityje, vidurių pūtimas, užkietėjimas ar viduriavimas. Visi mitybos specialistai rekomenduoja nepersivalgyti. Tačiau padarius šią nuodėmę, pagelbėti gali fermentų preparatai, jie pagreitina ir pagerina virškinimą. Jei jaučiame, kad skrandis labai pilnas, maistas jame susilaikė, tiktų medikamentai, pagreitinantys suvalgyto maisto judėjimą virškinamuoju traktu.
Visuose fermentų preparatuose yra fermentų pagrindinėms maisto medžiagoms: riebalams, baltymams ir angliavandeniams virškinti, o preparatų aktyvumas skaičiuojamas tik pagal lipazės (fermento, skaidančio riebalus) kiekį.
Jei valgėte gausiai, kaloringai, ėmė didėti kūno masė, badauti ar laikytis labai griežtų dietų bei staigiai liesėti negalima. Idealu būtų, jei kūno masė per mėnesį sumažėtų 2 kg. Priešingu atveju bus stebimas jo-jo efektas - po griežtos dietos suplonėjama, paskui svoris užauga labai greitai ir sveriama daugiau nei pradėjus laikytis dietos.
Bet visų geriausias patarimas būtų neprarasti saiko valgant. Mėgaukimės įvairiu, skaniu maistu, bet nepersivalgykime. Tada išvengsime daugybės su tuo susijusių problemų.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai