Ledai – saldus, viliojantis ir vėsinantis malonumas

O kokius ledus labiausiai mėgstate jūs? Tikriausiai kiekvienas turime „pačius pačiausius“, kuriuos su pasimėgavimu skanaujame karštą vasaros dieną, juolab kad rūšių ir skonių yra tiek, jog sau labiausiai patinkančius atras kiekvienas. Plombyras, šerbetas, vaisiniai, iš automato, uogų skonio, šokolado ar karamelės skonio, kramotomoji guma, kapučino – tai tik keletas to, ką rasite parduotuvėse bei ledainėse...
 

Kokius ledus labiausiai mėgstate?


Antanas, 56 m., įmonės darbuotojas
Aš tradiciškas – labiausiai mėgstu plombyrą be jokių uogienių, šokoladų ar razinų. Ir kuo riebesni, tuo geriau. Primena jaunystę, ypač vasaras, kai dirbdavome kolūkyje, o po darbų gaivindavomės būtent tokiais ledais.
Vaidilė, 22 m., studentė
Man labai patinka ledai iš automato – nedaug kur juos parduoda, bet Laisvės alėjoje visada randu. Nežinau, kodėl, bet labai skanūs. Šiaip mėgstu įvairius – kai labai karšta, vaisinius, kai vėsiau ar norisi riebiau, – vanilinius, šokoladinius, karamelinius.
Irena, 44 m., bibliotekininkėSu bendradarbėmis visada perkame „Eskimo“ ledus. Paskutiniu metu valgome tik juos. Bet mano vaikai labiau mėgsta įvairaus skonio šerbetą – ananasinį, braškinį, apelsininį. Apskritai – ledai yra vienas geriausių desertų.
Lukas, 17 m., moksleivis
Patys skaniausi – itališki ledai, tačiau tik Italijoje. Lietuvoje parduodami irgi geri, tačiau neprilygsta originaliems. Ten galima pabandyti pačių įvairiausių – su grietinėle, įvairiais priedas ir t.t. Fabrikinių ledų nemėgstu ir nevalgau.
O kokius ledus labiausiai mėgstate jūs? Tikriausiai kiekvienas turime „pačius pačiausius“, kuriuos su pasimėgavimu skanaujame karštą vasaros dieną, juolab kad rūšių ir skonių yra tiek, jog sau labiausiai patinkančius atras kiekvienas. Plombyras, šerbetas, vaisiniai, iš automato, uogų skonio, šokolado ar karamelės skonio, kramotomoji guma, kapučino – tai tik keletas to, ką rasite parduotuvėse bei ledainėse. Įdomu tai, kad, nepaisant tokios įvairovės, pasaulyje vis dar populiariausi yra... vaniliniai ledai. Ar tai rodo jų tobulą skonį, ar žmonių konservatyvumą, neaišku, tačiau faktas lieka faktu.

 

Trumpai apie gamybą


Ledai, iki patekdami į jūsų rankas, pereina net 11 gamybos stadijų. Pirmiausia pasirūpinama produktais, iš kurių gaminami ledai,– ledų žaliava. Turėdami reikiamus produktus, gamintojai pradeda ruošti ledų mišinį, na, o kaip tai bus padaryta, priklauso ne tik nuo ledų rūšies (vaisiniai, plombyriniai t.t.), bet ir nuo receptūros. Vėliau paruoštas mišinys yra filtruojamas – tai daroma norint išvengti užterštumo ir paruošti kuo kokybiškesnius ledus. Po mišinio filtravimo atliekami kiti procesai – homogenizavimas ir pasterizavimas. Homogenizavimas sumažina riebalų lašelių dydį ir suteikia ledams švelnumo, o pasterizacija sunaikina patogeninius mikroorganizmus ir sumažina mikrofloros kiekį ledų mišinyje. Paskui ledų mišinys atšaldomas, dar vėliau – brandinamas. Išbrinksta mišinio koloidai, padidėja jo klampumas, ir tuomet jis jau paruoštas vadinamajam frizeravimui. Nuo šio proceso priklauso pagaminto produkto kokybė, skonis ir išeiga bei sauga. Frizeravimo metu į ledų mišinį įplakamas oras ir mišinys dalinai užšaldomas. Vėliau į jį dedami pageidaujami priedai – riešutai, šokolado gabaliukai, vaisiai ir t.t. Galiausiai ledai yra fasuojami (į vaflius, puodelius, ant pagaliuko) ir grūdinami šaldymo kamerose, ne aukštesnėje kaip minus 20 laipsnių temperatūroje.
Štai taip trumpai būtų galima aprašyti ledų gaminimo procesą.
 

Trūksta rūšių? Išbandykite šias


Neišsirenkate arba nerandate mėgstamos ledų rūšies ar skonio? Atrodo, kad jų vis per mažai? Taip tikriausiai pagalvojote ne tik jūs, bet ir tie, kurie sukūrė tokias, tikriausiai netgi ekstremaliomis pavadinti galimas ledų rūšis. Štai Japonija ypač pasižymėjusi šioje srityje, nuvykę į šalį galite viščiuko sparnelio, ungurio, žuvies, vasabio (japoninio ridikėlio), jaučio liežuvio skonio ledų, amerikiečiai siūlo česnakų skonio, o, jeigu mėgstate neįprastus derinius, mėlynojo sūrio ir kriaušės skonio ledai (kilmė nežinoma) bus kaip tik.
 

Įdomūs faktai apie ledus


o Pirmąją vietą pagal ledų suvartojimą Europoje užimą Danija, antrąją Švedija, trečiąją – Didžioji Britanija.
o Jungtinėse Valstijose vidutinis ledų kiekis žmogui per metus – 21 litras.
o Kinijoje, Tang laikotarpiu (618 – 697 m.po.Kr), karalius Šangas savo svitoje turėjo 94 tarnus, kurie gamino patiekalą iš buivolo pieno, miltų ir kamparo. Tai – pirmasis ledų gaminimo įrodymas.
o Pirmą kartą vaflinis ledų kūgis paminėtas 1888 m. Prieš tai ledai buvo serviruojami arba stiklinėse, arba susuktame vaškiniame popieriuje.
 

Ledų desertai


Ledus galima valgyti ne tik vienus (kas yra labai gerai), bet ir pasigaminus puikiausių desertų. Štai pora receptų, kurie paįvairins jūsų stalą.
Bananinis ledų desertas
Reikės
o 2 bananų, perpjautų išilgai
o 1/2 litro vanilinių ledų
o 1 litro atrinktų ir nuplautų gervuogių
o 1 litro atrinktų ir nuplautų aviečių
o pirkto arba namuose pasigaminto šokoladinio padažo
o stiklinės žemės riešutų
Sudėkite bananus į didelį indą, ant viršaus uždėkite 3–4 rutuliukus ledų, apiberkite uogomis ir riešutais, užpilkite padažą.
Kepti ledai
Reikės
o 2,5 l. riebių vanilinių ledų
o 240 g skaldytų migdolų
o 4 suplaktų kiaušinių
o krekerių trupinių
10 rutuliukų ledų išdėliokite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite kameroje per naktį.
Kitą dieną kiekvieną rutuliuką gerai apvoliokite migdoluose, panardinkite plaktame kiaušinyje, apvoliokite trupiniuose. Vėl sudėkite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite kameroje.
Prieš pat serviravimą įkaitinkite aliejų iki 190 laipsnių temperatūros, kiekvieną rutuliuką pakepinkite 20–30 sekundžių, kol pagels. Išdėkite ant popierinio rankšluosčio ir iškart patiekite su pudingo, karamelės ar kitu jūsų mėgstamu padažu.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

OWKXLvGmcBKHkDGnLSK
2012-05-09 06:07
And I thought I was the sensblie one. Thanks for setting me straight.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai