Magnio yra gausu lapinėse daržovėse, šokolade, jūros gėrybėse. Tačiau, net ir gausiai vartojant šių maisto produktų, ne visada užtikrinamas pakankamas organizmo aprūpinimas magniu.
Jo trūkumas gali pasireikšti apetito praradimu, pykinimu, vėmimu, silpnumu. Gali imti stingti, trūkčioti raumenys, traukti mėšlungis, atsirasti širdies ritmo sutrikimų ir kitų negalavimų.
Kiekvienas žmogus, gyvenantis aktyviai, daug dirbantis ir neabejingas savo sveikatai, turėtų pasirūpinti, kad magnio gautų pakankamai.
● vartojantieji antibiotikų, diuretikų
● žmonės, sergantys cukriniu diabetu
● sergantieji žarnyno ligomis ( krono liga, žarnų uždegimais, po žarnyno operacijų)
● žmonės, kurių kraujyje sumažėjęs kalio ir kalcio kiekis
● dažnai vartojantieji alkoholį
● vyresnio amžiaus žmonės
Epidemiologiniai duomenys rodo, kad magnis labai svarbus reguliuojant kraujo spaudimą. Tad, jei norite išvengti hipertenzijos ir su ja susijusių rimtų komplikacijų, turėtumėte vartoti jo daugiau. Taip pat, kaip ir vaisių bei daržovių, kalcio, kalio bei mažiau produktų, turinčių daug natrio ir riebalų.
Normalizavus padidėjusį spaudimą, daug kartų sumažėja tikimybė sirgti miokardo infarktu, insultu ir kt. Sumažinus sistolinį kraujo spaudimą tik 2 mmHg, 7 proc., sumažėja mirtingumas nuo išeminės širdies ligos ir net 10 proc. – nuo miokardo infarkto.
Didesnė magnio koncentracija kraujyje mažina tikimybę sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Yra įrodymų, kad maža magnio koncentracija didina širdies aritmijų ir su tuo susijusių komplikacijų dažnį. Daugelis tyrimų rodo, kad magnis smarkiai pagerina ligonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, būklę. Du kartus per dieną vartojant 342 mg magnio oksido, jau po šešių mėnesių susilpnėja koronarinės širdies ligos simptomai.
Magnis sustiprina ir antitrombozinių vaistų (aspirino ir kt.), mažinančių kraujo krešumą, poveikį.
Ypač svarbu magnio vartoti vyresnio amžiaus žmonėms. Jiems ne tik dažniau išsivysto insultai, miokardo infarktai bei kitos su padidėjusiu kraujo spaudimu susijusios ligos, bet ir osteoporozė. Norint senatvėje išsaugoti kaulus sveikus, reikalingas ne tik kalcis, D vitaminas, bet ir magnis. Kai jo trūksta, sutrinka kalcio bei hormonų, reguliuojančių kalcio apykaitą, veikla. Tyrimai įrodė, kad žmonėms, vartojantiems daugiau magnio, kaulų pokyčių atsirado daug rečiau nei nevartojantiems.
Diabetas yra insulino trūkumo sukelta liga. Insulinas padeda gliukozei patekti į ląstelę, kur vėliau gaminama energija. Kai insulino trūksta, gliukozė nebepatenka į ląsteles. Ląstelės pradeda badauti, o per didelis gliukozės kiekis kraujyje žaloja nervus, kraujagysles, inkstus ir kitus organus. Magnis labai svarbus insulino išsiskyrimui.
Maža magnio koncentracija kraujyje dažnai nustatoma žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu. Manoma, kad maža magnio koncentracija mažina audinių jautrumą insulinui, dėl to didėja gliukozės koncentracija ir vystosi cukrinis diabetas. Tai patvirtina daugelis klinikinių tyrimų.
Organizmas pasisavina tik vieną trečdalį magnio, gaunamo su maistu. Tad, net ir esant normaliai magnio koncentracijai kraujo serume, širdies, nervų ar kitų audinių ląstelėse magnio gali stipriai trūkti. Sergant žarnyno ligomis, vartojant kai kurių vaistų ar nepakankamai gaunant magnio su maistu, jo koncentracija sumažėja smarkiai. Nors galbūt to ir nepastebėsite, bet nuo magnio trūkumo pradeda trikti nervų, širdies ir kraujagyslių, bei kitų organizmo sistemų veikla, lėtėja mąstymas, koordinacija. Didelis magnio trūkumas yra gyvybei pavojinga situacija, todėl kuo skubiau atstatomas jo suleidžiant į veną. Jei magnio trūksta nedaug, jo stoka panaikinama magnį vartojant tablečių pavidalu.
Tačiau ne visos magnio formos pasisavinamos vienodai. Tai priklauso nuo to, su kokia druska jis susijungęs bei kokiu pavidalu geriamas. Ilgą laiką vienintelė prieinama magnio forma buvo skrandyje tirpia kapsule apvilktas magnis. Deja, taip tik nedidelė dalis magnio būdavo pasisavinama. Siekiant pagerinti įsisavinimą ir kuo greičiau koreguoti magnio trūkumą, buvo sukurta nauja, daug geriau ir greičiau pasisavinama magnio forma – tirpi magnio druska – magnio acetatas. Magnio gali būti skiriama tiek organinių, tiek neorganinių druskų pavidalu. Neorganinių magnio druskų (magnio sulfato, karbonato ir kt.) dažnai skiriama kaip neutralizuojančių skrandžio sulčių rūgštingumą ar vidurių laisvinamųjų vaistų. Tinkamesnės, kaip papildas, vartoti yra organinės magnio druskos: magnio citratas, magnio laktatas, magnio orotatas. Magnio poveikį ląstelėje sustiprina vitaminas B6. Esant magnio trūkumui, rekomenduojami magnio ir vitamino B6 deriniai, pavyzdžiui Magne B6.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę