Jau seniausiose medicinos knygose gausu žinių apie česnakų ir svogūnų gydomąsias savybes. Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) turi daug angliavandenių, azotinių medžiagų, baltymų, eterinių aliejų, fitoncidų, sudarytų iš lakiųjų medžiagų, fitosferino, glikozido alijino, riebalų, vitaminų A, B, C, PP, geležies, fosforo, kalio, kalcio, natrio. Iš česnako išskirtas antibiotikas alicinas naikina bakterijas. Alicinas česnake susidaro iš alijino, blogai vandenyje tirpstančio aliejinio skysčio, turinčio specifinį kvapą. Naujausioje literatūroje nurodoma, kad valgomasis svogūnas (lot. Allium cepa) labiau už kitas daržoves pripildytas sieros. Taip pat turi daug fosforo, kalcio, įvairių kitų mineralinių medžiagų, eterinių aliejų, organinių rūgščių, vitaminų, ypač vitamino C. Šių daržovių stiprų poveikį nulemia fitoncidai – medžiaga, pasižyminti antimikrobinėmis ir grybelį veikiančiomis savybėms bei turinti antitoksinių ir regeneruojamųjų savybių. Tiek česnakas, tiek svogūnas turi baktericidinių dalelių, todėl pasitelkiami kaip dezinfekuojamoji priemonė. Antibiotiko savybėmis pasižyminčios daržovės puikiai saugo nuo peršalimo ligų.
Česnakas ir svogūnas minimas jau Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje. Garsusis arabų gydytojas Ibn Sina, žinomas kaip Avicena, siūlė valgyti česnaką profilaktiškai nuo visų ligų. Šių šalių žmonės jais nuo seno gydydavo infekcines ligas. Tai puiki profilaktinė priemonė nuo įvairių infekcinių ir virusinių ligų.
Sergant peršalimo ligomis, plaučių uždegimu, bronchitu, padeda česnako inhaliacijos, o taip pat su sviestu, taukais ar medumi sumaišyta česnakų tyrelė, kuria įtrinama krūtinė ar pėdos. Sergant gripu tinka pakvėpuoti trinto česnako garais, tokiu būdu į nosį pakliuvę fitoncidai gydo gripą, anginą, ūminio kvėpavimo takų katarus, pūlinius procesus, vykstančius plaučiuose, pūlingus ausies ir akių gleivinės uždegimus. Kelias minutes kramtomas česnakas užmuša visas bakterijas, esančias burnos ertmėje, taip gydydamas burnos ertmės uždegimus.
Svogūnas vartojamas nuo peršalimo ligų, kosulio, dusulio, krūtinės skausmų, ausų skausmo. Svieste kepto svogūno tyrelės arba piene virto svogūno kompresai dedami esant gerklės, kaklo skausmams, bronchitui. Šviežio svogūno tyrelė arba sultys gydo ausų uždegimus, pūliuojančias žaizdas, nušalimus. Veikia kaip žaizdų gijimą stimuliuojanti priemonė. Svogūnų gydomosios savybės labai panašios į česnakų, tik šiek tiek silpnesnės. Todėl jais dažniau gydomi vaikai, senyvo amžiaus žmonės ir tie ligoniai, kuriems nepatinka česnakų kvapas.
Liaudies medicinos atstovai mano, kad, neturint vaistų, česnakais ir svogūnais galima gydyti visas ligas, tačiau nereikėtų pamiršti, kad nuo šių daržovių atsiranda specifinis burnos ir kūno kvapas, o dideli jų kiekiai gali paskatinti virškinamojo trakto negalavimus, pykinimą ir vidurių pūtimą. Jeigu jaučiate, kad šios daržovės pernelyg dirgina skrandį, siūloma valgyti porus, kurie taip pat saugo nuo peršalimo ligų ir padeda atsikosėti sergant bronchitu.
Peršalimui gydyti
Peršalus galima išmėginti česnako įtrynimus. Reikia trupučio žąsų taukų, 1 šaukštelio sausų garstyčių miltelių ir 3–4 tarkuotų smulkia trintuve česnako skiltelių. Viską sumaišyti ir įlašinti keletą lašų mėtų nuoviro. Mišiniu įtrinti kaklą ir krūtinę, aprišti vilnoniu šaliku ar skarele. Taip pat patariama smulkiai sutarkuoti 2 skilteles česnako, sumaišyti su 2 šaukšteliais garstyčių miltelių ir trupučiu vandens. Šia mase ištepti pėdas ir būtinai užsimauti vilnones kojines. Šią procedūrą atlikti nakčiai, o rytą nuplauti kojas.
Gydomasis svogūnų pienelis skirtas mažiems vaikams bei kūdikį krūtimi maitinančioms mamoms. Jis ramina, šildo, maitina, naikina bakterijas ir padeda atsikosėti. Gydomasis pienelis skirtas tik sergantiems mažyliams, kasdien jo vartoti nerekomenduojama. Svogūno galvutė užpilama pienu ir 20 minučių pavirinama sandariai uždengtame inde. Nuoviras perkošiamas ir laikomas šaldytuve. Moteris, maitinanti kūdikį krūties pienu, gali jo gerti kiek panorėjusi. Vyresniems negu 6 mėnesių vaikams galima duoti po 1 šaukštelį 3–6 kartus per dieną. Galima pieneliu įtrinti sergančio kūdikio krūtinėlę ir kojeles.
Svogūnų vynas rekomenduojamas, norint sustiprinti imuninę sistemą. Į stiklainį suberti 200 g smulkiai supjaustytų svogūnų, pridėti 100 g medaus, įpilti pusę litro ar šiek tiek daugiau baltojo vyno, viską gerai sumaišyti, uždaryti ir palikti kelioms paroms tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Paskui perkošti ir gerti po 3–4 šaukštelius per dieną.
Svogūnų sultys, sumaišytos per pusę su alyvų aliejumi, gydo neįsisenėjusį kosulį, tinka vaikams. Česnakų sultys dažniausiai sumaišomos su citrina, taip pat tinka kosuliui ir užkimimui gydyti.
Dėl daržovės struktūros (ratas rate) svogūnas senovės egiptiečiams simbolizavo amžiną gyvenimą. Senovės egiptiečiai tikėjo, kad svogūnas – tai „šventasis augalas“, todėl juo vaišindavo vergus, kad šie noriau dirbtų ir būtų apsaugoti nuo ligų.
Senovės graikai svogūnus naudojo olimpiečių sveikatai stiprinti: prieš varžybas sportininkai jų valgydavo, gerdavo jų sultis, trindavo jais sąnarius.
Indijoje svogūnas dar VI a. prieš mūsų erą minimas medicininiame traktate kaip puikus vaistas virškinimui, širdžiai, akims ir sąnariams gydyti.
Drąsesni buvo germanai. Jie greitai įsitikino, kad svogūnai – valgomi ir teikia drąsos, energijos, žvalumo. Girdami drąsius karius, lygindavo juos su svogūnais, ir kaip šlovės ženklą įteikdavo žydinčių svogūnų puokštę. Tai buvo brangus augalas. Kryžiaus žygių metu už kelias svogūnų galvutes kryžiuočiai išpirkdavo į nelaisvę patekusį karį.
Viduramžių riteriai, susiruošę į žygius, ant kaklo pasikabindavo ir svogūną – kaip talismaną, kad žygis būtų sėkmingas, nenužiūrėtų bloga akis, nesužeistų priešo strėlė ar kardas.
Apie česnaką kuriamos legendos. Jam priskiriamos antgamtinės savybės: manyta, kad jis apsaugo nuo vampyrų, o jaunavedžiai, vestuvių išvakarėse išgėrę česnako su pienu, yra pasirengę išgyventi bendro gyvenimo vargus ir džiaugsmus.
Kinijoje česnakas yra laikomas tarsi brangenybė tarp daržovių – garbinamas tiek dėl savo vaistinių, tiek dėl prieskoninių savybių.
Romoje česnakai buvo renkami ir naudojami nudegimams nuo saulės gydyti ir gerklės skausmui malšinti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
na ir siaip skanus tiek cesnakas, tiek svogunas.
i sveikata!