Kava su ...variacijomisKava – karališkas gėrimas. Kas lemia jos skonį ir aromatą?

Juoda ir balta, su prieskoniais ir citrina, karšta ir šalta...


Juodą kavą priimta patiekti po valgio nedideliuose puodeliuose. Galima pagal skonį įpilti pieno ar grietinėlės, įdėti citrinos griežinėlį ar įpilti alkoholio.
Kava su pienu (cafe latte) yra tradicinis prancūzų pusryčių gėrimas, ruošiamas iš vienodo kiekio kavos ir karšto pieno. Jį galima patiekti nedideliame dubenėlyje be ąselių.
Turkiškai kavai ruošti naudojamas nedidelis varinis arba žalvarinis indelis ilgoka rankena. Naudojama skrudinta labai smulkiai malta kava.
Du nedideli šalto vandens puodeliai įpilami į indelį ir užvirinama. Kai tik vanduo ima virti, įdedami du arbatiniai šaukšteliai smulkaus cukraus ir penki arbatiniai šaukšteliai kavos. Kai užverda, indą trumpam reikia nukelti ir vėl pastatyti ant ugnies, taip kartojama tris kartus. Po to, jau nukėlus nuo viryklės, įpilama truputis šalto vandens, kad nusėstų kavos tirščiai. Kava išpilstoma į iš anksto pašildytus nedidelius plono porceliano puodelius.
Kapučino kavai reikia užvirinto, putojančio pieno. Tokia kava apibarstoma cinamonu arba šokoladu. Austrijoje kava užpilama putojančia saldžia grietinėle, į kurią įberiama cinamono ar tarkuoto muskato riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų skonį.
Marokiečiai į kavą įberia pipirų grūdelių, o etiopai – žiupsnelį druskos.
Šveicarijoje su kava geriamas vyšnių likeris. Mėgstama ir kava su romu ar brendžiu.
Populiariausias kavos ir viskio derinys, arba airiška kava, patiekiama užpilta grietinėle.
Kai reikia atsivėsinti, tinka šalta kava: saldinta (medumi ar cukrumi) ar nesaldinta, su pienu, ar grietinėle arba be šių priedų.

 

Tirpi ar pupelių?


Tirpi kava aromatu ir skoniu negali rungtyniauti su šviežiai sumalta ir tinkamai pagaminta kava. Tirpi kava patogiai ir greitai paruošiama, tačiau apdorojimo proceso metu ji praranda skonio savybių. Vis dėlto geros kokybės tirpi kava gardesnė nei blogai paruošta malta kava.
 

Maltos kavos paruošimo būdai


Plikymas specialiame inde su sieteliu
Į šį indą ant vidutinio rupumo maltos kavos užpilama karšto vandens. Į virdulį įdedamas sietelis, o po kelių minučių, prieš išpilstant kavą į puodelius, sietelis lėtai spaudžiamas žemyn, kad kavos tirščiai liktų ant virdulio dugno.
Plikymas puodelyje
Į puodelius įberiamas reikiamas kiekis rupaus ar vidutinio rupumo maltos kavos. Užpilama karštu vandeniu ir palaukiama dvi minutes. Išpilstoma į puodelius. Bus gardžiau, jei puodelius prieš tai pakaitinsite, pavyzdžiui, 20–30 sek. įpylę karšto vandens.
Ar ruoštumėte kavą „greituoju“ būdu, t.y. tiesiog puodelyje, ar specialiame inde, iš pradžių kavos miltelius užpilkite tik vienu trečdaliu reikiamo vandens. Vanduo turi būti ką tik užviręs. Po kelių sekundžių užpilama likusiu vandeniu, išmaišoma ir paliekama kelioms minutėms, kad kavos tirščiai nusėstų ant puodelio ar indo dugno.


Kavos aparatas – patogu ir greita
Elektriniu aparatu su filtru kavą paruošite greitai, o kava inde, kuris yra ant aparato kaitinimo plokštės, ilgai bus karšta. Tačiau tokiu būdu paruoštos kavos nereikėtų laikyti ilgiau nei 30 minučių, nes vėliau ji įgauna ,,troškintos" kavos skonį.
Jei patys nenorite daryti nieko
Visiškai automatiniuose aparatuose tereikia paspausti mygtuką ir aparatas pats sumala kavą dozę, ir paruošia karštą puikaus skonio espreso ar kapučino kavą. Negana to, aparatas po to automatiškai išsivalo, iškrato išspaustus tirščius į atskirą talpą ir išplauna sistemą!
 

Patarimai


• Gėrimas iš smukliau sumaltos kavos bus kartesnis ir sodresnio skonio.
• Kava malama prieš ją ruošiant.
Puodeliai turi būti nepriekaištingai švarūs, prieš naudojant jie pašildomi.
• Kavai užpilti naudojamas karštas vanduo (90–96°C).
• Kavos virinti nereikia (išskyrus turkišką kavą).
• Išgėrę stiprios kavos, po to išgerkite dukart tiek ar daugiau vandens ar sulčių; patarimas itin vertingas asmenims, kurių jautrūs inkstai.
• Iš nėščiųjų organizmo kofeinas pašalinamas daug lėčiau, todėl stimuliuojamasis kavos poveikis trunka ilgiau. Kofeinas prasiskverbia pro placentą ir gali sukelti vaisiaus mutacijas, todėl nėščioms moterims, ypač antroje nėštumo pusėje, nepatartina vartoti kavos, stiprios arbatos, preparatų su kofeinu.
 

Kava naujametę naktį


Kava su medumi ir cinamonu
2 šaukšteliai maltos kavos
1 stiklinė pieno
4 šaukšteliai medaus
1 šaukštelis cinamono
2 šaukštai plaktos grietinėlės
Kavą užplikyti 250 ml vandens. Į du puodelius dėti po 2 šaukštelius medaus, įpilti po pusę stiklinės karšto pieno ir po 125 ml kavos. Ant viršaus – po šaukštą plaktos grietinėlės ir pabarstyti cinamonu.
Šalta kava
320 ml atšaldytos kavos
1 stiklinė šalto pieno
4 dideli šaukštai vanilinių ledų
2 šaukštai plaktos grietinėlės
Pieną supilti į kavą ir išmaišyti, supilti į du puodelius. Sudėti ledus ir papuošti plakta grietinėle
Airiška kava
vienai porcijai:
1 taurelė airiško viskio
2 šaukšteliai rudojo cukraus
1 puodelis stiprios karštos kavos
3 šaukštai saldžios grietinėlės
Viskis ir cukrus pašildomi ugniai atspariame puode, uždegama ir užgesinama pilant karštą, labai stiprią kavą. Gėrimas išpilstomas į iš anksto pašildytas stiklines ir patiekiamas su plakta grietinėle.
Geros nuotaikos!

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai